Kaynak : https://cemozergungor.blogspot.com/2019/02/e-ticaret-nedir-e-ticaret-sitesi-nasil-kurulur.html
(NOT: Destek olmak amaclı makaleyi blogumdan da okuyabilirseniz sevinirim. Tabi şart koşmuyorum :) , gördüğünüz gibi burada da tam metnini paylaştım. )
Merhaba kıymetli okurlar,
Bu makalemde sizlere E-Ticaret ile ilgili nedir ne değildir konusunda tecrübelerini ve bildiklerimi aktaracağım. Normal bir dükkana göre e-ticaretin artısından ve geleceğinden bahsedeceğim.
KISACA E-TICARET; benim için sanal dükkan veya online dükkan demektir. Öyle bir dükkan düşünün ki siz uyuďuğunuzda dahi müşterilere hizmet verebilsin.E-Ticaret tam olarak budur.
Bir aktar dükkanı açacaksınız sizce potansiyel müşterileriniz günde kaç kişiyle sınırlıdır?
Bu soruyu önce zihnimizde canlandıralım. A ilçesinde, b mahallesinde bir aktar dükkanı açtık. Dukkanımdan o gün kimler alışveriş yapabilir ya da Kaç kişi o gün benim vitrinime(ürünlerime) bakabilir? 100? 1000? 10bin? Sanırım kimse 100bin demiyordur :)
Şimdi de gözümüzde bir E-Ticaret sitemizi canlandıralım. 81 vilayetten yaklaşık 40-50milyon civarında insan yetişkin statüsünde. Yaklaşık 10milyon yurttaşımız internette aktif ve potansiyel müşterimiz. E-Ticaret müşteri potansiyeli açısından bir dükkan sahibi olmaktan çok çok avantajlıdır.
Maliyet olarak bakıldığında hangisi daha avantajlı?
Bugün nereden baksak en kötü yerde dükkan kiraları 1500TL den başlamaktadır. 12x1500=18.000TL. E-ticaret sitesini ise en düşük ve bizi yarı yolda bırakmayacak şekilde ne kadara kurarız, senelik 500-600TL.
Benim E-ticaret serüvenim..
384TL ile Wordpress Domain+Hosting aldım. 199TL ile güzel kullanışlı bir tema satın aldım. Yanı senelik ücretim kabaca 600TL'ydi. Benim E-ticaret ile ilgili yaptığım bir takım yanlışlar vardı. Ben sonuç olarak e-ticaret konusunda başarısız gibi gözüksem de Edison'un dediği gibi "Neyi yapmamam gerektiğini öğrendim"diyor ve sizlere aktarmak aktarmak istiyorum.
Bir ağabeyim öncü oldu, içim kıpır kıpır. Kendime çok güveniyorum. Başaracağıma eminim. Hemen nasıl E ticaret sitesi kurulur araştırmaya başladım. Ilk yanlısı burada yaptım. Önce "Ben ne satacağım" demeliydim. Siteyi nasıl kuracağımı ogrendikten ve maddi olarak gereksinimlerini tamamladıktan sonra Google'a "internette en çok satılan ürünler" yazdım ve ilk çıkan makaleleri başladım okumaya. Aralarından "kitap satmak" mantıklı geldi ve Online Kitap Satış E ticaret sitemi kurayım dedim.Kitap satışına uygun temayı aldım. Ikinci hatayı burada yaptım. Önce "Ben seçeceğim bu ürünü nereden temin edebilirim, ne kadara temin edebilirim, ne kadara satabilirim" demeliydim. Tema kuruldu ve kodlamadan, düzenlemeden anlamayan ben gece gündüz araştırmalar yaparak siteyi güzel bir görünüme kavuşturdum. O an sadece sitenin görünümüyle ilgileniyordum ve o an üçüncü yanlışımı keşfettim. "Ben bu işi tek basima yapabilir miyim?" demeliydim. Siteyi düzenleyecektim+ürünleri girecektim+kargoyu takip edecektim+gelen siparişleri takip edecektim ve bunun yanısıra olası müşteri bildirimlerine de ben bakacaktım. Şunu hicbir zaman unutmayın! Bir işte tecrübeniz,deneyiminiz ve bilginiz yoksa heveslerini ve arzularınızı hatta hayallerinizi dizginlemelisiniz! Aklınızla harekt etmelisiniz. O işe başlarken kurduğum hayaller çok büyüktü. E-ticaretin e'sini anlamadan sektöre hızlıca bodoslama giriş yaptım. Herşey kuruldu, tedarikçi siteye üye oldum ve oradan kitap eklemeye başladım. Yaklaşık 150 kitap ekledim ve bu tam tamına 1 haftamı aldı. Sonunda bu işin sürdürülemeyeceğini anladım, bu işte bana öncü olan ağabeyimi de daha fazla zarara uğratırım düşüncesiyle e-ticaret sitemi yedekleyip gelecekte kendimi geliştirdikten sonra tekrar yapmak üzere dondurdum.
Şimdi E-Ticaret Sitesi açacak olsam ne yapardım ?
1-ilk önce "Ben ne satabilirim" demekle başlar, program yapardım.
2-Elde ettiğim verilerden hareketle, "Ben bu ürünleri en uygun nereden temin edebilirim ve ne kadara satabilirim?" Sorusuna kendimi tatmin edebilecek bir cevap verene kadar sorgulamaya devam ederdim.
3-Sectiğim ürünü belirledim, tedarikçimi belirledim. Sırada ki sorum şu olurdu, "Ben bu ürünü tek başıma pazarlayabilir miyim?, bu siteyi tek başıma yönetebilir miyim?" (Bence hangi sektör olursa olsun, e-ticaret mutlaka sağlam bir ekip gerektiriyor.)
4-Saglam bir ekip olusturdum. Kargo yönetimi, ürün girişi ve takibi, stok takibi-tedarikçi yönetimi, müşteri ilişkileri,reklam yönetimi vb. alanlarda görevlendirmeler yapardım.
5-"En uygun maliyetlerle, en verimli E-ticaret sitesini nasıl kurabilirim?" Sorusuna kendimi tatmin edene kadar cevap arar, uzmanlardan yardım alırdım.
6-Siteyi kurdum ve güzel bir tema yükledim, ürün girişi başladı. Bundan sonra tamamen reklama odaklanıp satışları nasıl daha çok artırabilirim?'in cevaplarını sonsuz döngüde arayarak bu işi sürdürülebilir hale getirirdim.
E-ticaret yapmak isteyenlere elimden geldiğince yardımcı olmak istiyorum. Çünkü bu işe ilk defa başlayacak olmak, paraşütle ilk defa atlamaya benzer. Benim gibi kontrolsüz bir atlayış, yere çakılmanıza sebep olabilir.
Ben bu makalemi ilerleyen zamanlarda güncelleyeceğim. Okuduğunuz,zaman ayırdığınız için teşekkür ederim. Yorumlarda fikrinizi belirtirseniz sevinirim.