Tam 27 yıl önce, 1991 yılından beri Ermeniler, Sovyet destekli olarak gerçekleştirilen Karabağ kuşatmasının en kanlı, en cani sahnelerinden birine tanık olacaktır 26 Şubat 1992 gecesi; 7000 nüfuslu Hocalı Kasabası. Tamamı sivil, kadın ve çocuklar kafa derilerine kadar yüzülecek, kurşunlanacak, esir alınacak, sürgün edilecek ve hatta bir kısmının akıbeti bile bilinemeyecek kanlı bir gün...



Ermeniler uzun süredir karabağda Azeri topraklarını yağmalamaya, işgal etmeye devam ediyordu. Hocalı kasabasına ise 25 Şubat sabahı sovyetlerin 366. motorize alayından alınan destekle sivil halkın üzerine toplar yağdırmaya başladı Ermeni işgal güçleri. 25 Şubat'ı 26 ya bağlayan gece ise Hocalı sokaklarında tam bir insanlığın ölüş sahnesi, yakın tarihin en kanlı katliam hatta soykırımlarından biri gerçekleşti. Çocuk, yaşlı ve kadınlardan oluşan 603 kişi insanlık dışı şekilde katledildi. 487 sivil insan yaralı olarak kurtulurken, 1275 kişi ise Ermeniler tarafından esir alındı. Bu esirlerden 150'sinin ise akıbeti hakkında hiç bir belge ve bilgi bulunmamaktadır.



Katliamın en can alıcı noktası ise tanklar altına alınarak ezilen insanlar, kurşunlanan çocuk ve yaşlılar, işkence ederek öldürülen siviller gibi insanlık dramının tarihe kara leke olarak kalması oldu. Savaş suçları içerisinde yer alan bu insanlık dışı eylem BM'lerin savaş suçları tanımlarına uyması sebebi ile Azerbeycan hükümeti bunu gündeme taşımıştır. Dünyada 13 ülke bunu soykırım olarak tanımış ve Azerilere tam destek gelmiştir.



Ermenilerin soykırım iddialarını her fırsatta her platformda dile getirmesine karşın, Türkiye Hocalı olaylarını soykırım olarak değil "Katliam" olarak tanımlamıştır. 27. yılının sene-i devriyesinde tüm Azeri kardeşlerimize başsağlığı diliyor, her acı ve sevinçlerinde yanında olduğumuzu belirtiyor. İşgal altındaki toprakların tez zamanda Ermeni zalimliğinden kurtulmasını umuyorum.



Hocalı Soykırımı Karşısında Susmayacağız !

Kaynak : Hocalı Katliamı(Soykırımı) 27. Kanlı Yaşında