lostyazilim
tr.link

Yeni Kurulan Wordpress Siteler için A'dan Z'ye SEO Rehberi

4 Mesajlar 1.345 Okunma
acebozum
tr.link

Stratejik1SEO Stratejik1SEO SEO Ajansı Kullanıcı
  • Üyelik 23.09.2016
  • Yaş/Cinsiyet 32 / K
  • Meslek SEO Uzmanı
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad H** Ç**
  • Mesajlar 85
  • Beğeniler 26 / 50
  • Ticaret 0, (%0)



WordPress dünya genelinde en popüler olan blog sistemleri arasında yer almaktadır. Nitekim birçok e-ticaret sitesi oluşturmak için bile güçlü bir altyapıya sahiptir. Altyapısı güçlü olduğundan tercih edilme oranı da yüksektir. Türkiye özelinde baktığımızda ise dünyanın geri kalanına paralel olarak wordpress altyapısının oldukça yaygın olduğu söylenebilir. Bu yüzden sitelerinde wordpress altyapısı kullanan site sahipleri için SEO rehberi olacak sizler için bir blog yazısı hazırlamak istedik. İşte wordpress SEO kontrol listesi:



Google Search Console Kayıt Edilmesi

Gmail hesabınız ile webmaster aracına giriş yaparak sitenizin mülkünü eklemeniz gereklidir. Sitenizin arama trafiğini, tarama verilerini, Google dizin durumunu ve siteniz ile ilgili diğer birçok detayı Google Search Console aracı size sunuyor. Nitekim bu araç üzerinden Google arama motorunun sitenizle ilgili yapmış olduğu detaylı analizleri görüntüleyebilirsiniz. Analizler neticesinde yapılacak yorumlamalarla ile birlikte optimizasyon çalışmaları doğrultusunda yeni stratejiler geliştirilebilir.

Google Analytics Servisine Kayıt Yaptırma

Google Analytics üzerine sitenizi mutlaka kaydetmelisiniz. Nitekim ücretsiz olan bu SEO aracı ile WordPress tabanlı sitenize gelen ziyaretçilerin geniş kapsamlı analizlerini yapabilir ve bu doğrultuda kullanıcı deneyimini arttırmak adına stratejiler geliştirip optimizasyonlar yapabilirsiniz. Bu araç üzerinden sitenizin tekil ziyaretçi sayısını, hangi platformdan ne kadar ziyaretçi geldiğini, daha çok hangi anahtar kelimeler ile sitenize ulaşıldığı, hangi şehir ve bölgelerden daha çok trafik aldığı gibi bilgilere ulaşabilirsiniz.

Google My Business

Google My Business aracılığı ile işletmenizi Google Haritalar servisine kaydedebilir ve ilgili aramalarda çıkmasını sağlayabilirsiniz. Google Haritalar sayesinde en sizi arayan kişilerin sizi daha kolay bulmasını sağlayabilir hem de aramalarda çıkarak işletmenizin kurumsallık algısına katkı sağlayabilirsiniz. Ücretsiz olan bu hizmetin etkisi oldukça yüksektir. Kurumsallık algısına katkısının yanı sıra web sitenizin trafiğini arttırmada ve kurumunuza olan güvenin sağlamlaşmasına katkıda bulunabilir. Bunların yanı sıra önemi giderek artan yerel SEO’dan daha geniş kapsamlı bir şekilde faydalanmanıza yardımcı olabilmektedir. Google My Business hesabınızın yayına alınması ile birlikte ise işletmenizin tam adresi, iletişim bilgileri, işletme ile ilgili görseller, kullanıcı yorumları, işletmenizin açık olduğu gün ve saat bilgileri ilgili aramalarda sağ üst tarafta gözükmeye başlar.

Yandex Metrica

Google Analytics’in Yandex versiyonu olarak nitelendirilebilecek olan Yandex Metrica, WordPress tabanlı sitelerdee oldukça işe yaramaktadır. Bunun için ilk aşamada yandex.com.tr üzerinden bir hesap açmalısınız ve akabinde https://metrica.yandex.com.tr/add üzerinden Google Analytics’te olduğu gibi kayıt yapmalısınız. Sonrasında ise Yandex üzerinden sitenize gelen ziyaretçilerinizin detaylı analizlerini yapmaya başlayabilirsiniz. Webvisor sistemi sayesinde özellikle e-ticaret sitelerine büyük faydalar sunmaktadır. Bu doğrultuda potansiyel müşterilerinizi belirleyip satın alan müşteriye dönüştürme noktasında ve sitenizi optimize etme konusunda yönlendirmeler yapar. Arayüzü basit olduğundan kullanımı da son derece kolaydır. Sitenizi ziyaret eden kullanıcıların kullanıcı deneyimlerini arttırmanız için gerekli neredeyse tüm verileri size sunar.

www Yönlendirmeleri

Site kurulduktan sonraki ilk aşama www yönlendirmelerinin kontrolünü yapmaktır. www olması ya da olmaması SEO açısından çok bir anlam ifade etmiyor. Yani bu konu biraz sizin isteğinize kalmış bir konudur. Siz sitenizi www olacak ya da olmayacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Bu ayar Google Search Console üzerindeki site ayarları üzerinden yapılmaktadır. Ancak netice itibarıyla hangi yönlendirme tipini seçerseniz seçin, URL’nin mutlaka tek tip bağlantı ile açılmasını sağlamalısınız.

HTPPS SEO’yu Etkiliyor

HTTPS SEO için artık bir sıralama faktörü olarak ön plana çıkmaktadır. Kullanıcılarınızın verilerini güvenle saklamanıza yardımcı olur ve sitenize giren kullanıcılarda siteniz için ‘Güvenli değil’ ibaresi çıkmasını engeller. Bu sebeplerden dolayı da SEO çalışmaları kapsamında önemli bir yer tutar. WordPress https eklentisi için sizlere Really Simple SSL WordPress eklentisini önerebiliriz.

Site Haritası

Sitenizin haritası arama motoru botlarının sitenizdeki tüm sayfaları daha hızlı gezinmesini ve anlamasını sağlamaktadır. Sitenizde bulunan tüm sayfaların, görsellerin yer aldığı site haritası ile arama motoru botlarının sitenizi daha hızlı indekslemesini sağlayabilirsiniz. Böylelikle de sitenizin tarama bütçesini optimize edebilirsiniz. WordPress site haritası eklentisi olarak “Google XML Sitemaps” kullanabilir yada WordPress SEO eklentilerinde bulunan Sitemap özelliğini kullanabilirsiniz. Oluşturulan sitemap dosyaları Google Search Console üzerine eklenmelidir.

robots.txt Dosyası

Bu dosya aracılığı ile Google örümceklerini sitenizi tarama konusunda yönlendirebilirsiniz. Bu dosya üzerinden Google örümceklerinin sitenizde taramasını istemediğiniz ve arama sonuçlarında çıkmasını istemediğiniz sayfa ve admin dosyaları gibi dökümanları gizleyebilirsiniz. Bu dosya üzerinden gerekli komutların eklenmesi ile taranması istenmeyen sayfa ve dökümanlar taranmamış ve indekslenmemiş olur. Bu sayede tarama bütçesini optimize edebilirsiniz.

URL Adreslerinin SEO Uyumlu Yapılması

SEO uyumlu URL yapısına sahip misiniz? Arama motoru botlarının sitenizi tam olarak algılaması için SEO dostu bir URL yapınız olmalıdır. WordPress SEO kontrol listesinde atlanılmaması gereken en önemli noktalardan biri URL optimizasyonudur. WordPress altyapısında URL düzenlemek daha kolaydır. Ayarlar > Kalıcı Bağlantılar sekmesinden SEO uyumlu URL yapısına geçiş yapabilirsiniz.

Site Hızının Optimize Edilmesi

Sitenizin hızlı olması hem kullanıcı deneyimi açısından hem de buna bağlı olarak SEO açısından önemli olan konular arasında yer almaktadır. Hızlı olmayan sitelere giriş yapmaya çalışan kullanıcılar, sitenin kısa süre içerisinde açılmaması halinde daha henüz giriş yapmadan siteden ayrılıp diğer kaynaklara yönelebiliyorlar. Bunu engellemek ve kullanıcı deneyimini arttırmak için site hızınızı optimize etmelisiniz. Bunun için site hızınızı optimize edebilmek adına ne gibi iyileştirmeler yapabileceğinize dikkat etmelisiniz. Sitenizin hızını ve hızını yavaşlatan etkenleri görüntülemek için ise GTMetrix, Google PageSpeed ve Lighthouse gibi hız ölçüm araçlarını kullanabilirsiniz.



Mobil SEO

Bilindiği üzere internet kullanımı mobil cihazlarda son yıllarda epey arttı. Öyle ki; birçok ülkede mobil internet kullanımı masaüstü bilgisayarları geçmiş bulunmaktadır. Buna bağlı olarak da sitelerin mobil versiyonlarında nasıl bir kullanıcı deneyimi sunduğu büyük önem kazandı. Bu yüzden SEO uyumluluğu açısından sitenizi mobil kullanıma uygun hale getirmelisiniz. Eğer ki siteniz mobil uyumlu değilse WordPress eklentisi ile kısa sürede mobil uyumlu hale getirebilirsiniz. WordPress sitenizi mobil hale getirmenizi sağlayan WPtouch, WP Mobile Detect ve JetPack eklentilerini kullanabilirsiniz.

Yakın geçmişte Google tarafından yapılan açıklamaya göre siteler artık mobil öncelikli olarak indeksleniyor. Yani Google artık sitelerin mobil versiyonlarını inceleyerek hem mobil hem de masaüstü kullanımlarda sitenizin ve sayfalarınızın sıralamasını belirliyor. Bundan dolayı SEO açısından mobil uyumluluk mutlaka önem vermeniz gereken bir konudur.

Öte yandan mobil uyumluluk konusunun önem kazanması ile birlikte ‘Accelerated Mobile Pages’ (AMP) de önem kazanmıştır. AMP kısaca, Google tarafından oluşturulan yönergeler doğrultusunda mobil sayfaların daha hızlı açılmasına yardımcı olan bir kodlama sistemidir. Google AMP yönergelerine uygun olarak geliştirilen sayfalar Google arama motorunun ön belleğinde saklanmaktadır. Ana amaç ise mobil kullanımlarda sayfaların daha hızlı bir şekilde açılıp kullanıcı deneyimini optimize etmektir.

Başlıkların Optimizasyonu

Başlıklar kullanıcıların arama sonuçlarında ilgisini çekmesini sağlayan ilk adım olarak sayılır. Farklı ve vurucu bir başlık arama sonuçlarında sizin içeriğinizin tıklanmasına yardımcı olabilir. Bu da organik ziyaretçi sayınızı olumlu yönde etkileyecektir. Buna ek olarak başlıklarda doğru anahtar kelime kullanımları da arama sonuçlarında başlığınızın daha ön plana çıkmasına yardımcı olabilmektedir.

Meta Description Optimizasyonu

Her bir ürün ya da blog yazısı için meta description eklemek oldukça önemlidir. Direkt olarak sitenizin ve sayfalarınızın sıralamalarını etkilememektedir. Ancak kullanıcılara bağlantınızın içeriği hakkında ön izlenim vermesinden dolayı doğru bir şekilde kullanılması halinde tıklanma oranınızı arttırabilir. İlgi çekici ve vurucu kısa bir mesaja yer verilmesi sayesinde normalde 100 arama sonuçlarında 20 tık alan yazınızın tıklanma sayısını gözle görülür bir şekilde arttırabilirsiniz. Konu ilgili en önemli anahtar kelimeleri de meta description içerisinde geçirmeyi unutmamalısınız. Nitekim yapılan aramalarda kullanılan kelimeler meta description içerisinde yer alıyorsa kullanıcıya bold olarak gösterilir. Bu da kullanıcının dikkatini sayfanıza daha çok yönlendirmesi açısından önemlidir.

Heading Etiketleri

Heading (başlık) etiketleri,

,

etiketlerinden meydana gelmektedirler. Yazılarınızın ilk başlığında ve alt başlıklarında bu etiketlere uygun biçimlerde yer verilmelidir. Nitekim başlık etiketleri hem ziyaretçiler hem de arama motorları tarafından önemlidir. Ziyaretçiye daha iyi bir okuma deneyimi sunmanıza yardımcı olur. Genel kural olmamakla birlikte her yazıda yalnızca bir tane

etiketine yer verilmelidir. Öte yandan diğer başlık etiketleri de konunun akışına ve kapsamına göre uygun olacak şekilde yerleştirilmelidir. Ayrıca her sayfada bir tane

etiketinin kullanılması SEO açısından önemlidir. Son olarak da

etiketlerinde odak anahtar kelimenize yer vermeye özen göstermeniz gerektiğini söyleyebiliriz.

Görsel Optimizasyon

Görsellerin optimizasyonu WordPress tabanlı sitelerin SEO çalışmaları kapsamında önemi olan bir başka konudur. Bundan dolayı sitede ve yazılarda kullanılan görseller arama motorlarına tanıtılmalıdır. Bu doğrultuda da görsellerde title ve alt etiket kullanılması gerekmektedir. Bunlar görsellerinizin ne ile ilgili olduklarını özetler. Böylelikle görsel aramalarda da ön plana çıkma şansınız artar. WordPress tabanlı sitelerde görsellerde title ve alt etiket kullanımı oldukça kolay bir işlem gerektirir.
Öte yandan doğru görsel kullanımı yazınızı daha okunabilir hale getirir. Yazı ile bağlantılı olduğundan yazıda anlatılanları tamamlayıcı bir etki gösterir. Kaliteli, orijinal ve yüksek çözünürlüklü görsellerin kullanımı kullanıcı deneyimini arttıran bir başka unsurdur. Son olarak görsel alanından büyük görsellere yer verilmemesi gerektiğini hatırlatmamızda fayda var. Eğer görsel alanınız 500×500 boyutlarında ise 1400×1000 boyutunda bir görsele yer vermenizin sayfanın açılma hızını olumsuz yönde etkiler.

Site içi Link İnşası

Site içi link inşasının doğru yapılması kullanıcı deneyimi ve SEO açısından oldukça önemlidir. Site içi link inşasının doğru yapılması halinde kullanıcılarınız aradığı bilgilere sizin siteniz üzerinden daha hızlı ve kolay bir şekilde ulaşabilir ve böylelikle sitenizde daha fazla vakit geçirebilir. Sırf link yönlendirmesi yapmak için bu yapılmamalıdır. Kullanıcı deneyimi göz önünde bulundurularak yapılmalıdır. Yazı içerisinde başka bir yazınıza yönlendirme yapacak link, kullanıcılarınıza gerçekten fayda sunacaksa kullanılmalıdır.

Kırık Bağlantıların Kontrolünü Sağlamak

Kırık linkler siteniz için yaptığınız SEO çalışmaları açısından olumsuz bir etki gösterir. Nitekim okunulan bir yazıda tıkladığımız bir linkin açılmaması almak istediğimiz bilgiyi engeller ve bu da kullanıcı deneyimini zayıflatır. Birçok konuda olduğu gibi kırık link konusu da kullanıcı deneyimi ile bağlantılı olduğundan arama motorları bu konuya büyük önem gösterir.

Kırık linkleri engellemek WordPress tabanlı siteniz üzerinden farklı yollar deneyebilirsiniz. Kırık linklerin kontrolünü Google Search Console üzerinden yapabilirsiniz. Google Search Console panelinde yer alan tarama bölümünün hemen altında ‘Tarama hataları’ sekmesi bulunmaktadır. Buraya tıklamanız ile birlikte kırık link olan yani 404 hatası veren sitedeki sayfaları görüntüleyebilirsiniz. Öte yandan WordPress’te bu konu ile ilgili de eklenti sunulmaktadır. Bu yüzden WordPress’teki hazır eklentiler sayesinde de sitenizde yer alan kırık linklerin kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kaliteli ve Evergreen İçerikler

Siteniz için oluşturacağınız içeriklerin kalitesi kullanıcı deneyimi ve buna bağlı olarak da SEO açısından büyük önem arz eder. Yazılarınızın özgün ve yeteri kadar bilgilendirici olması gerekmektedir. Yazınıza tıklayan kullanıcılar istedikleri bilgilere erişmelilerdir. Kaliteyi bozmadan doğru anahtar kelime seçimleri ile uzun yazılar oluşturmak üst sıralara yükselmenize yardımcı olacaktır. Bununla birlikte evergreen içerikler üretmeniz de siteniz için faydalı olur. Evergreen içerik kısaca geçerliliği her daim devam eden ve kalıcı olan içerikler olarak tanımlanmaktadır. Evergreen içerikler her zaman aranan içerikler olduğu için organik ziyaretçi sayısınızın artmasına yardımcı olabilir. Örn; 2019 yerel seçim sonuçları bir evergreen içerik değildir. Çünkü seçimlerden sonra önemi azalır. Ancak ‘Balkanlarda görülmesi gereken yerler’ temalı bir yazı her zaman aranmaya müsaittir ve bu yüzden de evergreen içerik kategorisine dahil olur.

Bağlantı Çıkışlarının Kontrolünün Sağlanması

Link çıkışı yaptığınız siteye referans oluyor musunuz? Sitenizden iki farklı türde bağlantı verebilirsiniz. Bunlar “Do-follow” ya da “No-Follow”dur. Vermiş olduğunuz bağlantının türüne göre arama motoru botları bu siteye referans olduğunuzu ya da olmadığınızı anlar. Eğer ki link verdiğiniz siteye referans oluyorsanız “Do-Follow” olarak link vermeniz gereklidir. Do-follow linklerde sitenin değerini yükseltme yönünde katkı sağlamış olacaksınız. Eğer No-Follow link verirseniz arama motoru botlarına bu linki takip etmemelerini ve referans olmadığınızı belirtmiş olursunuz. Güvenilirliğinden emin olmadığınız ve spam hareketlerde bulunabilecek sitelere link çıkışı yaparken No-Follow kullanılması tercih edilmektedir.

Negatif SEO Kavramı

Negatif SEO adından da anlaşılacağı üzere SEO çalışmaları kapsamında verdiğiniz emeklere zarar verir. Negatif SEO’dan kaçınabilmek için sitenizi spamlardan uzak tutmalısınız. Bunun yanı sıra değeri çok olmayan backlink alımlarını engellemelisiniz.. Nitekim sitenize verilen backlinklerin bir kısmı zarar verme amaçlı da olabilir. Bunları düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Öte yandan Webmaster aracından veya Ahrefs gibi SEO araçlarından sitenize gelen bağlantıları düzenli olarak incelemeniz ileride oluşabilecek sorunların önüne geçecektir. Çünkü aşırı link çıkışı Spam olarak algılanmakta ve sitenizin ceza almasına kadar gitmektedir.



Sosyal Medyanın Gücünden Faydalanın

WordPress tabanlı web siteniz için sosyal medyanın gücünden de yararlanmalısınız. Nitekim sosyal medya üzerinden sitenize birçok kullanıcı çekme potansiyeli bulunmaktadır. Örneğin, Facebook üzerinden topluluk yönetimi çalışmaları yürütebilirsiniz. Sitenizin genel teması ile ilgili gruplara üye olabilir, sitenize yüklediğiniz yeni yazıları bu topluluklarla paylaşabilirsiniz. Twitter ise SEO açısından en önemli sosyal medya mecraları arasında bulunmaktadır. Burada etkileşim odaklı paylaşımlar yapmanız sitenize sosyal medyadan gelen trafik oranını arttırabilir. Bu noktada konu ve markanız ile ilgili doğru etiket kullanımı büyük önem arz eder. Yararlanmanız gereken bir diğer platform ise Youtube’dur. Endüstriyel makinalar satan bir e-ticaret sitesini ele alalım. Youtube kanalında bu makinaların kullanımı ile ilgili videolara yer verilmesi ve Youtube SEO kurallarına uyulması sitenize gelen trafiği arttırabilir. Instagram’dan da doğru etiketlerin, kaliteli görsellerin, doğru yönlendirmelerin kullanılması yoluyla fayda elde edilebilir.

WordPress Güvenliğinizi Sağlayın

WordPress dünyanın en çok kullanılan site altyapısıdır. Bu da WordPress tabanlı siteleri bilgisayar korsanlarının hedefleri arasına sokuyor. Bundan dolayı WordPress tabanlı web sitenizin güvenliğini sağladığından emin olmalısınız. Sitenizin güvenliği için kullanabileceğiniz birçok eklenti bulunmaktadır. Bu konuda birkaç öneri ve örnek verebiliriz:

  • WordFence Security adlı güvenlik eklentisi en yaygın WordPress güvenlik eklentileri arasında yer almaktadır. Yazılarınıza yapılan yorumlara kadar sitenizi tarayabilir ve virüs bulması durumunda sizi bilgilendirir.

  • BulletProof Security adlı eklenti önerebileceğimiz bir başka WordPress güvenlik eklentisidir. Eklenti üzerinden yapılacak birkaç basit ayar ile sitenizi daha güvenli hale getirebilirsiniz.

  • iThemes Security ise hem ücretli hem ücretsiz versiyonlar sunmaktadır. Ayrıca hizmet kapsamına bağlı olarak farklı fiyatlarda paketlere sahiptir. 30’dan fazla yöntem ile sitenizi koruma altına alır.

  • Sucuri Security ücretsiz bir eklenti sunmaktadır ve temel olarak 4 farklı alanda hizmet vermektedir. En önemli özelliklerinden bir tanesi siteniz üzerinde olanları kaydedip istediğinizde size göstermesidir.

  • All In One WP Security & Firewall ise WordPress kullanımı detaylı bilmeyen ve ayar yapmakta zorlanan kişiler için oldukça basit bir arayüz sunmaktadır. Virüslü botlardan sitenizi koruyan bu eklenti aynı zamanda IP üzerinden gelebilecek potansiyel saldırılara karşı sitenizi koruyan bir güvenlik duvarına sahiptir.




WordPress SEO Eklentilerini Kullanma

Sitenizi SEO uyumlu hale getirmenizde en büyük yardımcınız olan SEO eklentilerinden en yaygın olarak kullanılanları sizlerle paylaşalım. SEO Ultimate, All in One SEO Pack ve Yoast SEO eklentisini kullanabilirsiniz. Yoast SEO eklentisi SEO ile ilgili yapılması gereken birçok işlem ile ilgili yönlendirmelerde bulunmaktadır

Kaynak: https://www.sanalyonetmen.com/wordpress-seo-kontrol-listesi/

Psycho saltuntas atahanuzun74

kişi bu mesajı beğendi.

elektronikssl
webimgo

Tekno21 Tekno21 Web4master Kullanıcı
  • Üyelik 16.12.2014
  • Yaş/Cinsiyet 33 / E
  • Meslek Web Geliştiricisi
  • Konum Diyarbakır
  • Ad Soyad E** D**
  • Mesajlar 126
  • Beğeniler 54 / 15
  • Ticaret 1, (%100)
adım adım anlatılmış çok faydalı..
Stratejik1SEO

kişi bu mesajı beğendi.

Escalous Escalous Üyeliği Durdurulmuş Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 09.08.2018
  • Yaş/Cinsiyet 24 / E
  • Meslek (.*?)
  • Konum Diğer
  • Ad Soyad A** Ş**
  • Mesajlar 1392
  • Beğeniler 421 / 799
  • Ticaret 4, (%100)
Faydalı bir yazı olmuş. Yeni başlayan birçok arkadaşın işine yarayacaktır.
Stratejik1SEO

kişi bu mesajı beğendi.

hkccrn hkccrn Nope Kullanıcı
  • Üyelik 11.06.2018
  • Yaş/Cinsiyet 36 / E
  • Meslek Memur
  • Konum Hakkari
  • Ad Soyad H** K**
  • Mesajlar 1526
  • Beğeniler 1318 / 738
  • Ticaret 35, (%100)
Elinize sağlık gayet güzel anlatım
sterk Stratejik1SEO

kişi bu mesajı beğendi.

wmaraci
wmaraci
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al