Herkese merhaba,
Öncelikle doğru yere mi açtım başlığı çok emin değilim. Uygun görürseniz rapor edip taşınmasını sağlarsanız sevinirim.
İkinci olarak vurgulamak isterim: Ben bu işle ilgilenmiyorum. Site açmak, yönetmek vb işler beni aşan bir durum. Sadece fikir arayanlar için paylaşmak istiyorum.
Birkaç haftadır sıkıntısını çektiğim ve kuvvetle muhtemeldir ki ihtiyaç duyanların da azımsanmayacak derecede olduğu bir boşluk var. Bu forumda da onlarca bu işi bilen, emek harcayan ve bununla geçimini sağlama yoluna girmiş büyüklerimiz, arkadaşlarımız, kardeşlerimiz...
Şimdi akademi dünyasında ödevler olsun, yüksek lisans ve doktora tezleri olsun, akademik dergilerde veya kitap bölümlerinde basılacak makaleler olsun intihal (akademik hırsızlık) konusuna dikkat edilmek durumunda.
Bildiğim kadarıyla Türkiye'de ve KKTC'de bulunan üniversiteler Turnitin ve iThenticate seçeneklerinden en az birini kullanıyor. Ayrıca iThenticate bile Turnitin tarafından geliştirilmiş bir program. Biri için daha çok ödev, proje, makaleler, diğeri için tezler tercih ediliyor.
Yine anladığım kadarıyla üniversiteler bunlar için ödeme yapıyor ve anlaşmalarına göre belli oranda kota alıyor. (Çalışana özel kota yok, üniversiteye özel kota var sanırım) Üniversitelerden ayrı olarak yayınevleri, dergiler ve kişiler de belli bir ödeme yaparak kullanabiliyor.
Sadece iş fikri olarak paylaşmak istiyorum. Sanki piyasada tekelleşmiş gibi ve bir ihtimal de olsa neden kırılmasın?.. Eminim o ikisi de incelendiğinde benzer şeyler yapabilecek yetenek ve donanımda deneyimli ve bu işe bir miktar ayırabilecek kimseler vardır. Hatta kişisel önerim, düşünen olursa KOSGEB ve/veya TÜBİTAK destek/teşvik şartlarını da araştırabilir.
İyi forumlar...