Mayası bozuk insan olabildiği gibi mayası sağlam olan insan da var. Siz mayası bozuk insanlar yüzünden bütün insanlara karşı tavır alırsanız, bir gün o tavır aldığınız kişilerden birine ihtiyacınız düşerse utanılacak duruma düşebilirsiniz. Sonuçta insan her şeyi bilemez. Atıyorum siz programlamada iyisinizdir, pazarlamada kötüsünüzdür. Bir pazarlama ihtiyacınız olduğunda karşınızdakinin de size aynı davranması durumunu düşünmeden "iyilik bitti" derseniz, karşınızdaki insan da size "iyilik bitti" der.
Bir meyve çürük diye koskoca meyve ağacını kesmenin anlamı yok. Çürük meyveyi koparır, atarsınız sorun çözülür. Siz sadece o meyveden yani insandan uzak durursanız o insanın etrafında yardım edecek kimse kalmadığında yaptığının yanlış olduğunu anlamaya başlar. Tam tersi davranıp ona "para karşılığı beni kirala" tarzında yaklaşımda bulunursanız o insan "param var, her şeyi yapma hakkına sahibim" düşüncesine bürünür.
Ondan sonra "bu insanlar para vererek bize bu kadar kötü davranma hakkına sahip olduklarını mı düşünüyor?" diye başlık açmak zorunda kalırsınız, patronunuzdan şikayetçi olmaya başlarsınız.