Sadece Türkiye’ de olan, yerli diye de tabir edebileceğimiz bireysel hosting hizmeti veren kurumsal firmaların önce listesi çıkardım. Sonrasında hosting e ihtiyacım olsa ya da olduğunda hangi konulara dikkat etmeliyim diye düşündüm ve araştırdım.
Sadece bireysel hosting hizmeti veren, kendine ait veri merkezi olan yada başka bir firmaya ait veri merkezinde kendi sunucuları olan kurumsal firmaları seçtim.
Firmalar ile iletişime geçerek istediğim bilgilerin taleplerinde bulundum. Araştırma yazısı için bilgileri istediğimi tamamına bildirdim. Bazıları hemen tüm bilgileri verdi. Bazıları istediğim bilgilerin gizli bilgi olduğunu ve paylaşamayacaklarını belirtti. Bazıları da vermemek için uğraştı. Bende ısrarla öğrenmeye uğraştım.
Aşağıda görebileceğiniz gibi referans bilgileri hariç tamamı teknik bilgi. Hosting satın almadan önce öğrenmem gerekiyor diye düşündüğüm bilgileri, teknik detayları çoğu firma sitelerinde paylaşmıyor, açıklamak istemiyor hatta bazıları da açıklamıyor.
Yaklaşık 30 gündür bilgileri öğrenmeye çalışıyorum. Bu bilgiyi, şirketler ile ne kadar uğraştığımı biraz anlatması için belirtiyorum.
İlk çıkardığım liste de 19 firma vardı. Bilgileri paylaşan 13 firmayı aşağıda inceleyebilirsiniz ve karşılaştırabilirsiniz.
Aşağıdaki tablolarda ki bilgiler, özellikler ve fiyatlar her firmanın bireysel linux / php hosting paketlerinden örnek alınmıştır.
Hangi hosting firması ?, En iyi hosting şirketi ?, En ucuz hosting şirketi ?, En kaliteli hosting şirketi ?, En hızlı hosting firması ? Hangi hostingi seçmeliyim ? gibi sorulara cevap olabileceğini düşünerek bu yazıyı hazırladım.
Hosting de en önemli konu kesintisiz hizmet ve hızdır. Network ve Hosting hızı. Bazı özellikler hız konusunda birbirlerine bağlıdır ve önemlidir. Disk, Trafik, CPU, RAM, CPU Limit, I/O gibi. Biri düşük veya yavaş ise diğerlerini de aşağıya çekecektir.
Kullanım limitlerini aşarsanız satın aldığınız hosting kapanabilir.
Bazı firmaların özelliklerinde Paylaşımlı yazdığını görebilirsiniz. Hosting başına bir limit koyulmadığını, tüm hosting lerin sunucunun gücünü ortak kullandığını belirtmektedir.
Bu, özellik/detay olsa daha iyi olurdu dediğiniz olursa yorum yaparsanız yada iletişime geçerseniz listeye ekleyebilirim. Aynı şekilde eklemek istediğiniz firma olursa benim düşünmediğim ve kurumsal bir firma ise listeye ekleyebilirim.
Hosting seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli özellikler;
*Site/ Domain Sayısı
*Alanadı / Subdomain Sayısı
*Disk Alanı
*Aylık Trafik Limiti
*E-Posta Adedi
*E-Posta Disk Alanı ( Toplam yada E-Posta başına)
*İşlemci / CPU Core
*Bellek / RAM Boyutu
*Inode Limiti ( Maksimum dosya sayısı )
*I/O / Input/Output ( Disk okuma / yazma hızı)
*MySQL Sayısı
*MySQL Disk Alanı
*Web Server ( Apache, LiteSpeed ,Nginx, Lighttpd, Microsoft IIS )
*CPU limiti ( İşlemci tek çekirdek maksimum kullanma oranı )
*Network Kapasitesi
*Network Uptime ( Network çalışma süresi oranı )
*Hosting Yedekleme
*Sunucu Lokasyonu
*Yıllık Ücreti
* Yıllık Yenileme Ücreti ( Yıllık ücreti ile aynı yada daha az olmasına dikkat edilmelidir. Çok nadir olsa da )
Hosting bilgilerinin gizli olduğunu yada paylaşamayacağını belirten firmalar:
doruknet
Vital Teknoloji (cloud.com.tr)
Sh
nethosting
markum
isimtescil
Firmalar:
radore
netinternet
turhost
hosting.com.tr
natro
alastyr
ihs
beyazhosting
vargonen
netdirekt
güzelhosting
veridyen
Hozzt
Yazımının devamındaki tabloları buraya aynı şekilde ekleyemediğim için koyamıyorum.
Bu konuda forum yönetici ve moderatör leri ile iletişime geçtim.
Konu yanlış/hatalı ise düzeltebilir yada silebilirsiniz.
Siteme sırf link vermek için paylaşmıyorum. Faydalı bir yazı olabileceğini düşündüğüm için yazdım.
Kaynak: https://www.farukkarahan.com.tr/turkiye-deki-kurumsal-hosting-firmalarinin-karsilastirilmasi/