Mfa
WM Aracı
Kullanıcı
-
-
Yaş/Cinsiyet
29 / E
-
Meslek
Mezun
-
-
Ad Soyad
M** A**
-
-
-
Ticaret
1, (%100)
Merak ettim de veritabanı işlemleri mi daha hızlı yoksa dosya (sunucudaki klasörlerde işlem yapmak) mı?
Mesela bir yazıyı veritabanından çekmek mi daha performanslı olur yoksa public_html içinde xml veya txt dosyası içinden çekmek mi?
Lütfen güvenlik sorunları vb şeyleri söylemeyin sadece performans konusunu merak ediyorum. Daha önce yapılmamış bir şey var aklımda inşallah. Hız olarak, performans olarak hangisi daha hızlı olur? Bunun yanında önbelleklemeyi merak ediyorum. Normal sunucularda veritabanı verileri önbelleklenmiyor bildiğim kadarıyla redis vb gerekiyor. Dosya tarafında önbellekleme olur galiba.
xsafa
Developer
Kullanıcı
-
-
Yaş/Cinsiyet
24 / E
-
Meslek
Bilgisayar Müh. Öğr.
-
-
Ad Soyad
S** Y**
-
-
-
Ticaret
19, (%100)
Şahsi fikrim dosyadan veri almak daha hızlıdır misal ayarlar diye bir tablo oluşturup meta ları oraya tanımlamaktansa bazı küçük projelerde seo.php dosyası koyarım. Ama dosya içine de koyabileceğiniz veri büyüdükçe sıkıntılar başlar.
Yazılım işleriniz için -> contact@safayasar.com
-
-
Yaş/Cinsiyet
32 / E
-
Meslek
...
-
-
Ad Soyad
M** Ç**
-
-
-
Ticaret
1, (%100)
Önbellekleme daha hızlıdır. Veritabanı bağlantısı vs. kasar biraz. Zaten bu yüzden resim, video gibi büyük dosyalar da veritabanında değil klasörlerde depolanıp çekilir. Hatta bloglarda vs. eğer sürekli değişkenlik göstermiyorsa, sayfalar/yazılar bir defa veritabanından çekilip cache (önbellek) eklentileri ile klasörlerde saklanıp ordan çekilir. Böylece sayfayı açan her kullanıcı için tekrar tekrar veritabanıma bağlanıp çekmek yerine klasördeki hazır dosya gösterilir.
Güvenlik kısmını söylemeyin demişsiniz ama yine de gözden kaçırmış olabileceğiniz şeyler olabilir diye hatırlatayım. Birincisi .txt gibi dosyalara kaydedeceğiniz yazıların kontrolü zor olabilir. İçindeki yazıları değiştirmek vs. uğraştırıcı. İkincisi de hostinglerin dosya sınırı vardır. Benim hostingimde 250.000 adet ile sınırlanmış mesela. Ben ise 25.000 dosya yüklemişim (resim, video, php, txt vs.). Bu yönden bakarsak veritabanı daha avantajlı olabilir yazı ekleme konusunda.