lostyazilim
tr.link

Freenas Kurulumu

2 Mesajlar 760 Okunma
lstbozum
tr.link

Korkmaz Korkmaz cagdaskorkmaz Kullanıcı
  • Üyelik 03.12.2014
  • Yaş/Cinsiyet 28 / E
  • Meslek SARUHAN HOLDING - Fakir Elektr
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad Ç** K**
  • Mesajlar 3536
  • Beğeniler 253 / 1236
  • Ticaret 8, (%100)
Freenas Nedir ?

FreeNAS, NAS sistemi oluşturabilmek için yazılmış FreeBSD tabanlı, açık kaynaklı işletim sistemidir. Çok eski ve (güne oranla) düşük performanslı sistemlerle çalışabilmesi FreeNAS’ı öne çıkaran önemli özelliklerinden biridir. Kurulumu ve yönetiminin oldukça basit olması biz kullanıcılar için oldukça fayda sağlayıcı. Ayrıca geliştiricileri ara vermeden, kullanıcı isteklerini ve yeni teknolojileri gözeterek sistemi geliştirmeye devam etmekteler. x86 ve x64 sistemler için ayrı sürümleri bulunuyor

Dosya Paylaşımı

FreeNAS çok kullanılan network protokollerini desteklemektedir. NFS (Unix file shares), AFP (Apple File Shares), SMB /CIFS, FTP, SSH,ve TFTP, gibi protokolleri kullanmasından dolayı, ortamınızda bulunan farklı mimarilerdeki işletim sistemlerinin (mac, windows, gnu/linux vb…) FreeNAS üzerine erişiminde hiçbir sıkıntı yaşanmayacaktır.

Bunun dışında Active Directory ve LDAP desteği, Raid desteği, UFS – ZFS dosya sistemleri de öne çıkan diğer özellikleri olarak değerlendirilebilir.

Command Line Interface

Open Source bir sistem olan FreeNAS, FreeBSD 8.x tabanında çalışmaktadır. Komut satırı kullanmaktan zevk alan sistemciler, ssh ile FreeNAS’a üzerindeki aygıtları rahatlıkla yönetip, yapılandırabilirler.

Snapshots

Snapshot özelliği sayesinde veri koruması ve yedeklemesi sağlar. Sistemi üzerinde düzenli olarak oluşturulan snapshotlar ile veri kaybı durumunda, hızla eski verilerin kurtarılmasını sağlar.

Zettabyte File System

ZFS dosya sistemi Solaris tarafından open source olarak geliştirilmiştir. FreeNAS 8.x versiyonları ZFS version 15’i kullanmaktadır. ZFS dosya sistemi ile veri bütünlüğünü koruyabilir, snapshotları klonlayabilir, bozulan alanları onarabiliriz. Ayrıca ZFS dosya sistemi RAID-Z yapısına da destek vermektedir. ZFS dosya sistemini kullanıyorsanız 6 GB ve üstü RAM kullanmanız performans açısından olumlu sonuç verecektir.

10GigE Drivers

FreeNAS’a bağlı 10GigE network adaptörümüz olduğunda, bu donanımı kullanarak çok hızlı bir şekilde dosya transferi gerçekleştirebiliriz.

Kurulum:

İlk olarak freenas.org sitesine girip Download butonuna basıyoruz.

Ben kurulum sırasında 11.1-U7 işletim sistemini kuracağım. Yeni arayüzden pek anlamadığım için bir eski versiyonu indiriyorum. Siz güncel olanı indirip aynı adımları ile ilerleyebilirsiniz.

İndirme işlemi bittikten sonra dosyamızı Rufus programı aracılığı ile bir usb belleğe yazıyoruz.

Çıkan uyarıların hepsini kabul ediyoruz.

İşlem tamamlandıktan sonra, usb belleğimizi kuracağımız bilgisayarın herhangi bir usb portuna takıp ilerlemeleri aşağıdaki videoya göre yapıyoruz.

Bipixel Rastena sworks

kişi bu mesajı beğendi.

cagdaskorkmaz.com.tr
wmaraci
reklam

Bipixel Bipixel Vicdanın senin kıblendir. Kullanıcı
  • Üyelik 03.02.2012
  • Yaş/Cinsiyet 31 / E
  • Meslek Kıdemli SEO Uzmanı
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad O** T**
  • Mesajlar 2348
  • Beğeniler 727 / 726
  • Ticaret 57, (%100)
Elinize sağlık hocam :).
Korkmaz

kişi bu mesajı beğendi.

Kişisel Blog - Web siteni aç! Hızlı çözüm için lütfen report sistemini kullanın!
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al