Baykar tarafından geliştirilen yerli uçan araba Cezeri, İstanbul’da düzenlenen Teknofest 19 kapsamında sergilendi. Araba, son yıllarda global çapta üretilen diğer uçan otomobiller gibi "drone ve otomobil hibriti" bir görünüme sahip. Peki Cezeri’ye aynı anda kaç kişi binebiliyor, ne kadar süreyle havada kalıyor?
Bir yandan yerli otomobil için gelişmeler yaşanıp, tartışmalar tüm hızıyla devam ederken bir yandan da Teknofest kapsamında yerli uçan otomobil görücüye çıktı. Son yıllarda pek çok global havacılık şirketinin öne sürdüğü yaygın “uçan otomobil” tasarımı, yerli üretim Cezeri’de de kendisini hissettiriyor.
Tıpkı bir drone gibi birbirinden bağımsız 4 küçük pervaneye sahip olan Cezeri, pervanelerin hemen altındaki yolcu kabinini bu şekilde taşıyor. Baykar bünyesinde geliştirilen Cezeri üzerinde sadece son 9 aydır çalışma yürütülüyor. Bu nedenle kendisi bir nihai sürüm değil, aslında bir prototip. Yani bu şekilde piyasaya sürülmeyecek.
Sadece 1 kişi taşıma kapasitesine sahip ve 1 saatten daha az süre boyunca havada kalabiliyor:
Cezeri’yi geliştiren ekibin proje yöneticisi Ozan Yağcı, aracın önümüzdeki yıllarda daha çok yolcu kapasitesine kavuşacağını da belirtti. Ayrıca “İlerleyen yıllarda bu aracı şehir içi taşımacılıkta kullanılacak bir araç haline getirmeyi planlıyoruz” şeklinde konuşan Yağcı, uçan araba sektöründe yer alabileceklerinin sinyalini verdi.
Cezeri’nin yolcu taşıma dışında kargo taşıma gibi görevleri de olacak. Ancak bunun için Yağcı’nın AA’ya açıklamalarından hareketle, daha gidilmesi gereken çok yolun olduğunu söyleyebiliriz. Yakın zamanda 1 saatlik uçuş kapasitesini aşmayı hedefleyen Baykar, Cezeri’nin uzun menziller için de etkili olmasını istiyor.
İşte ilk yerli uçan araba Cezeri'nin görüntüleri:
Kaynak