Geçtiğimiz ay satın aldığım Youtube Premium hakkında birkaç satır karalamak istiyorum. Umarım satın almayı düşünen ve bu konuda araştırma yapanlara yardımcı olabilecek yorumlar yapabilirim…
Youtube Premium Nedir, Ne İşe Yarar?
Bu konuda arama yaptıysanız az çok ne olduğunu biliyorsunuzdur fakat ben yine de üstünden kısaca geçmek istiyorum… Youtube Premium, temelde video servisini reklamsız ve arkaplanda oynatma vaadiyle sunulan hizmetin adı. Bu hizmeti satın aldığınızda youtube üzerinden hiçbir şekilde reklam izlemek zorunda kalmıyorsunuz, videolarınız siz ekranı veya uygulamayı kapatsanız da arkaplanda oynamaya devam ediyor, videoları indirebiliyorsunuz ve youtube music adı verilen Spotify benzeri uygulamadan sınırsız olarak yararlanabiliyorsunuz.
Neden Youtube Premium Aldım?
Youtube Premium çıktıktan sonra önemli bir şey dikkatimi çekti: Youtube eskisinden daha fazla reklam gösterimi yapıyor ve adblock eklentilerinin (en azından birkaç tanesinin) çalışmasını engelliyordu. Evet, utanarak söylüyorum ki ben de uzun süre Youtube Adblock eklentisi kullandım. Bunun nedeni ise içerik üreticilerinin para kazanma amaçlı aşırı reklam göstermeleriydi. Özellikle bazı televizyon kanallarının birkaç saatlik yayın tekrarlarını izlemek istediğimde abartmıyorum 30-40 kadar reklam izlemek zorunda kalıyordum. Hangi bünye buna dayanabilir ki? Elbette burada suç yayıncı da olduğu kadar Youtube’nin de! Televizyonda bile bu kadar reklam çıkmazken internet gibi bizim hakim olmamız gereken bir platformda bu kadar reklam izlemek tahammül edilemez… Her neyse, tüm bunların sonucunda ben de reklam engelleyici kullanmak zorunda kaldım. Fakat favori eklentilerin muhtemelen Google müdahalesiyle çalışmaz hale gelmesinden dolayı bütün eklentileri kaldırarak bir süre reklamlara tahammül etme kararı aldım.
Ardından Youtube Premium ülkemizde de yayına girdi. Şimdi bu platformun benim en çok ilgimi çeken tarafı reklamsız video izleme keyfiydi. Saatlerce video izliyordum ve bunu reklamsız olarak yapabilecektim. Ayrıca Youtube Music uygulamasıyla Spotify üyeliğine gerek kalmadan istediğim müzikleri reklamsız olarak dinleyebilecektim. Bu da bir taşla iki kuş demekti. Kısaca satın almak benim için kaçınılmaz olmuştu…
Kısaca Youtube Music Deneyimim
Biraz Youtube Music’den bahsedelim. Premium aldıktan sonra bunu ayrı bir uygulama olarak indiriyorsunuz. Vadedildiği gibi arkaplanda oynatmaya ve indirmeye izin veriyor. Burada Youtube’nin tıpkı Spotify gibi yüksek kalitede sunduğu müzikler de yer alıyor, kullanıcıların yüklediği müzikler de… Yani oldukça geniş bir arşiv sizi bekliyor. Player kullanışlı, ileri geri gibi temel tüm fonksiyonlar var ve kilit ekranında kontrol edilebiliyor. Bu arada anlattığım tüm deneyimler Android platformuna aittir, iOS’da durum nedir bilmiyorum.
Youtube Music’i kullanmak istemezseniz resmi Youtube uygulaması üzerinden de aynı şeyleri yapabiliyorsunuz. Yine dinlediğiniz müzikleri indirebilir ve arkaplanda oynatabilirsiniz. İtiraf etmeliyim ki ben böyle yapıyorum; çoğu zaman Youtube Music uygulamasını kullanma gereksinimi duymuyorum.
Youtube Originals (Youtube Red) Faciası
Reklamsız video izlemek, arkaplanda oynatmak, video indirmek dışında bir de Youtube Originals adı verilen özel içerikler var. Premium aldıktan sonra izlenime açılan ve Premium süresince izleyip indirebildiğiniz bu içerikler ünlü Youtuberlar tarafından size özel çekiliyor. Youtuberların çekmediği yapımlar da var. Neredeyse tamamı İngilizce olan bu yapımların bazıları eğlence, bazıları drama kategorisinde yapımlar. Seri şeklinde diziler de var, fantastik filmler de var, tek bölümlük belgeleseller de… Yalnız Türkçe içerik yok denecek kadar az. Özellikle Youtuberlar tarafından üretilen yapımlarda altyazı kesinlikle bulunmuyor. Filmlerde ise Türkçe altyazıyı genellikle eklemişler. Ancak hem dizi, hem film hem de belgesel yapımları çok ama çok az. Olanlar da bize hitap etmiyor. Kısaca Youtube Originals yada diğer adıyla Youtube Red içeriklerinden bir şey beklememenizi öneririm.
Youtube Premium’un Olumsuz Yönleri Var Mı?
Bu uygulamayla ilgili tek olumsuz deneyimim eski bir alışkanlığımdan dolayı oldu. Eskiden telefonun ekran kapatma tuşuna bastığımda Youtube’da her ne izliyorsam o da ekranla birlikte duruyordu. Şimdi bunu yaptığım zaman video arkaplanda oynamaya devam ediyor. Alışkanlık olarak bunu bazen yapıyorum ve bir süre sonra bakıyorum ki video oymaya ve şarj tüketmeye devam etmiş. Bu Premium’u kullanmaya devam ettikçe giderilebilecek bir alışkanlık. Duraklatma tuşuna alışacağız artık 🙂
Youtube Premium Aldığıma Pişman Mıyım?
Peki Youtube Premium aldım ama memnun muyum? Kesinlikle memnunum sayın okuyucu. Satın alımdan sonra fark ettiğim ilk şey hem masaüstü hem de mobil uygulamada sayfa ve video yükleme hızlarının inanılmaz artmış olmasıydı. Yani Youtube, Premium’dan sonra gerçek anlamda hızlandı. Bu da bana reklamların bir siteyi ne kadar yavaşlatabildiğini gösterdi.
Reklamsız, tarayıcıyı yavaşlatan reklam engelleyicilere gerek kalmadan video izlemek çok keyifli. Tamamen içeriğe odaklı bir deneyim yaşıyorsunuz ve bu asla bölünmüyor. Zorla izletilen iğrenç sesli reklamlar yada reklamı geç butonuna tıklamak için saniye saymak gibi zahmetlerden tamamen kurtuluyorsunuz. Ayrıca benim gibi site üzerinden gece yattığınız yerde podcast, teknoloji sohbeti benzeri yayınlar dinliyor ve yerli yersiz çıkan reklamlardan aşırı rahatsız oluyorsanız Youtube Premium burada imdadınıza yetişiyor.
Siz de bu sitede vakit geçiriyor ve sevdiğiniz yayınları reklamsız takip etmek istiyorsanız almanızı şiddetle öneriyorum.
Youtube Premium Fiyatları Ne Kadar?
Bu konuda birçok dijital serviste olduğu gibi farklı planlar sunulmuş. Bunlar Aylık Abonelik, Aile Üyeliği ve Öğrenci Aboneliği şeklinde toplam üç alternatif. Aylık abonelik fiyatı 16,99 TL. Bana oldukça uygun geldi, özellikle benim gibi ciddi video içerik tüketenler eminim fiyatı çok makul bulacaklardır.
Aile üyeliği toplam 5 kişilik, fiyatı ise 25,99. Kişi başı 5 TL gibi bir rakam düşüyor ve bu da çok makul bir ücret. Yalnız burada aile üyelerinin aynı adreste ikamet etmeleri şartı getirilmiş, yani ülkenin farklı yerlerinden arkadaşlarınız ortak bir Aile Üyeliği oluşturamayabilirsiniz. Kaldı ki şu an istediğiniz kişiye davetiye göndermenize izin veriliyor. Yani davet edeceğiniz kişiyle aynı ikametgahı mı kullanıyorsunuz bu kontrol edilmiyor ama ileride ne olur kestiremiyorum.
Son olarak öğrenci üyeliği ise sudan ucuz bir fiyata, 10 TL’ye geliyor ve bence kaçırılmayacak bir fırsat. Öğrenci olduğunuzu doğruladıktan sonra “4 yıl boyunca” bu hizmetten yararlanabiliyorsunuz. 4 yılın sonunda tekrar öğrenci üyeliği almanız mümkün değil.
Yanlışıyla doğrusuyla bir deneyimimi sizlerle paylaşmak istedim. Umarım Youtube Premium satın almak isteyen ve bu konuda kullanıcı yorumlarını araştıranlara yardımcı olabilmişimdir.
Görüşmek üzere…
Kaynak: https://isayasa.com/youtube-premium-ve-youtube-music-deneyimlerim/