Google resmi hesabı @SearchLiaison ‘tan açıklama yaptı. Verilen kaynakta, son zamanlarda olduğu gibi içeriğe verdiği önem açıklanmış.
İlgili kaynakta, içerik ile ilgili bazı ifadeler şunlar;
- “İçerik orijinal bilgi, raporlama, araştırma veya analiz sağlıyor mu?”
- “İçerik, konuyla ilgili kapsamlı, eksiksiz veya kapsamlı bir açıklama sağlıyor mu?”
- “İçerik başka kaynaklardan yararlanıyorsa, bu kaynakları kopyalamaktan veya yeniden yazmaktan kaçınıyor ve bunun yerine önemli bir ek değer ve özgünlük sağlıyor mu? “
- “Başlık ve / veya sayfa başlığı içeriğin açıklayıcı, yardımcı bir özetini sağlıyor mu?”
Yaptığı güncelleme ile yaşanılan dalgalanmalar, bir çok sektörü etkiledi. Haber kelimesinde yerel ve ulusal gazeteler, siteler, düşüşler yaşadı. Arama motoru sonuç sayfası anlamına gelen serp, 24-26 eylül arasında yüksek derecede farklılık gösterdi. Semrush.com’un serp oynaklığı sayfasındaki grafikler, dalgalanmanın yüksek olduğunu kanıtlıyor.
25 eylül çarşamba gününde, haber kelimesi türkiye arama sonuçlarında milliyet, hürriyet, sabah gibi gazeteler, ilk 5 sıralamadan çıkmışlardı.
An itibari ile sıralama değişiklikleri rayına oturdu diyebiliriz. Güncelleme bittiğine dair resmi açıklama yapılmadı. Serp grafikleri de normal pozisyonlarını almaya başladı.
Sıralama değişikliğinin hala devam eden sektörleri ise şöyle; Sanat ve eğlence, oyunlar, online topluluk ve spor siteleri.
Güncelleme Sonrası Değişiklikler
Google 2019 eylül çekirdek güncellemesi sonrası, ilk kez görüntülü bir şekilde yeniliklerini açıkladı. Google Webmasters adındaki youtube kanalından, Google arama haberleri serisinin ilk videosunu yayınladı. Video içeriğinde, değişiklikler ve yeniliklerden bahsedildi. Hemen size kısa bir özet geçelim.
Bağlantılar İçin Yeni Etiketler
Aslında bu özelliği 10 eylül tarihinde tanıtmıştı. Güncelleme sonrası video’da değinerek önemini vurguladı. Daha öncelerinden bildiğimiz rel etiketi için, nofollow özelliğine, sponsored ve ugc olmak üzere yeni özellikler eklendi. Video’da anlatıldığına göre;
rel=”sponsored” = Sponsorlu reklamlar ve benzerleri için yapılmasını istiyor.
rel=”ugc” = Kullanıcılar tarafından üretilen, yorum, forum ve benzeri sitelerde yapılan bağlantılar için öneriyor.
rel=”nofollow” = Birnevi nötr anlamına gelen, İlişkilendirilmesi istenmeyen bağlantılarda kullanılmasını öneriyor.
Google, kafamızdaki sorulara cevap vermiş. Hemen onlara geçelim.
Varolan Nofollow Etiketleri Değiştirmek Gerekir mi?
“Sahip olduğunuz nofollow linklerini değiştirmenize kesinlikle gerek yok.” Demiş kendileri. Bağlantı verilen sayfalar için nofollow kullanılıyorsa, desteklenmeye devam edilir diyerek eklemişler. Kısacaksı nofollow kalkmadı. Sadece 2 yeni özellik geldi. Artık bağlantı verilirken 3 farklı özellik eklenebilir.
Birden fazla rel değeri kullanılabilir mi?
“Evet, bir linkte birden fazla rel değeri kullanabilirsiniz. Örneğin, rel = “ugc sponsorlu”, bağlantının kullanıcı tarafından oluşturulan içerikten geldiğini ve sponsorluk yaptığını ima eden mükemmel bir özelliktir.” Diyerek, yorumlarda sponsor etiketi kullanmanın güzel bir ipucu olduğunu söylüyor. En azından ben öyle anladım 😊 . Var olan bağlantılara da, yeni özellikleri ekleyebiliriz. Örneğin rel= nofollow ugc” gibi.
Önizleme Özelliğini Kapatma-Kısıtlama
Google, bazı içerikleri arama sorgusunda önizleme olarak gösteriyor. Sıfırıncı sıra olarak adlandırdığımız önizleme ekranında karakter kısıtlaması getirilebilecek.
Hatta isterseniz önizleme ekranına çıkmayabilirsiniz. Robots meta etiketi sayesinde bu işlemleri gerçekleştirebiliyorsunuz.
Örneğin robots meta etiketleri;
” nosnippet”
” max-snippet:[number]”
” max-video-preview:[number]”
Örnek kullanım;
Harry Houdini is undoubtedly the most famous magician ever to live.
Kaynak: https://dijitalpazarlamadunyasi.com/google-2019-eylul-guncellemesi-ve-ilk-degisiklikler/