Kural 1: Yazıda Kaç Farklı İmlâ Hatası Var?
Makale ya da içerik satın alınırken dikkat edilecek ilk kural imlâ uyumudur. Fakat imlânın yanında dikkat edilecek en önemli hususlardan biri de hizmet ücretidir. Eğer 100 kelimesi 1 ₺ anlaşması yaptıysanız, kusura bakmayın ama imlâ hatalarını kendiniz düzenlemek zorundasınız. Bunun en temel sebebi ise, 100 kelimesi 1₺ olan içerikten tek beklentinizin o içeriğin size ulaşmış olmasıdır. Fakat eğer daha yüksek rakamlarda örneğin 100 kelimesi 2₺ ve üzeri anlaşmalarınız varsa imlâdaki hatalar sizin sorun haline getirebileceğiniz konular olabilir. Buna bir örnek, 100 kelimesi 10₺'den hizmet alan bir site yöneticisi, yazı için sınırsız revize isteği hakkına sahipken, 100 kelimesi 2₺ anlaşmalı bir yazardan en fazla üç ya da dört revize isteğinde bulunabilirsiniz.
Kural 2: Ticaret konusu ya da diğer mesajlarında ne kadar imlâ hatası var?
Öncelikle bilmemiz gerekir ki, imlâsı iyi olan bir insan hiçbir zaman imlâ hatası yapmaz. Kusursuz imlâ kullanımı diye bir şey söz konusu değildir elbette fakat bağlaç ayrımını normal bir konu mesajında bile hatalı yapan kişi mutlaka size yazacağı konularda da hata yapacaktır. Bu yüzden öncelikle makale hizmeti verecek kişiyi incelemeniz, Türkçe hakimiyetini ve iletişim becerilerini izlemeniz gerekir.
Kural 3: Sizden İçerik Yazacağı Sitenin İsmini İstiyor Mu?
"Bu ne alaka" diyebilirsiniz. Fakat makaleler ya da içerikler yazarın kendi keyfine değil, önceki yazarın, yazarların benzeri dilde yazmalı. Buna özen göstermeyen yazar, işini günü kurtarmak için yapan, bunu bir sektör olarak değil, kolay para olarak gören bir yazardır. Peki, bir yazar site linkini alınca neye dikkat etmeli? Yazar öncelikle sitenin nesnel bir dilde mi yoksa öznel bir dilde mi işlendiğini kontrol etmeli. Ayrıca içeriklerde maddeleme, listeleme kullanımı sürekli tekrarlanmakta mı, h etiket kullanımı yüksek mi, içindekiler sayfası var mı buna bakmak gerekir. Yazıda anahtar kelime kalınlaştırılıyor mu, soru cevap alanları bulunuyor mu bu etmenler de kontrol edilmesi gereken hususlardır.
Kural 4: Ticaret Puanı
Bu aslında forumlardaki tüm ticaretlerde geçerli olan bir durumdur. Eğer ticaret puanında eksi varsa ve bu puan sizin alacağınız hizmet ile alakalı ise iki kere düşünmeli, alternatifi varsa tercih etmeniz gereken bir husus.
Kural 5: Yarı Ödeme Usülü - Yazara Pekiştireç Uygulama
İş başlangıcında ödemenin yarısını gönderirseniz yazar güdülenecektir. Bu eğitimde "pekiştireç" olarak geçer ve bu pekiştireçi aynı zamanda yazarı bunaltmayacak bir şekilde "nasıl gidiyor dostum", "bir ihtiyacın var mı yazma konusunda" gibi söylemlerle güdüleyebilirsiniz. Bu sayede yazar size güvenecek ve oldukça güvenli bir bağ kurarak size kendini göstermeye çalışacaktır.
Kural 6: Örnek İçerik İsteyin
Eğer yazar ticaret puanı düşük bir kişi ise mutlaka yayında olan örnek içerikler istemelisiniz. Sizin kendi türünüzde olsun ya da olmasın mutlaka birkaç yazısını inceleyin. İncelerken en çok dikkat edeceğiniz konu ise yazının yayında olduğu siteyi de incelemeniz. Diğer içeriklerle paralellik gösteriyor mu yoksa tamamen zıt bir yapısı mı var mutlaka bunları kontrol etmelisiniz.
Sonuç olarak;
İyi bir makale hizmeti almak, rus ruleti oynamak gibidir. Kimi zaman 100 kelimesini 10 liraya alıp rezil olabilecekken kimi zaman da 100 kelimesini 1 liraya alıp viral içeriklere kavuşabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken hususları unutmamanızı öneririz;
1. İmlâ Hakimiyeti
2. Yazar bunu kolay para olarak mı görüyor?
3. Örnek İçerikleri
4. Size karşı ilgisi nasıl?
bu kurallara dikkat ettikten sonra eminim siz de doğru makaleye, içeriğe ulaşabileceksiniz.
Peki, siz makale ya da içerik alırken nelere dikkat ediyorsunuz?