2011 yılında Karabük Üniversitesinde açılan Raylı Sistemler Mühendisliği tıpkı Otomotiv Mühendisliği gibi diplomasında Makine Mühendisi yazan bir mühendislik dalıdır.Makine mühendisliği ağırlıklı ancak elektrik elektronik, inşaat, metalurji mühendisliği derslerinide kapsayan bir bölüm.Bölüm öğrencileri, alt yapı, jeoloji, zemin mekaniği, yapı çeşitleri statiği ve mukavemeti, raylar, üst yapı, temel makine elemanları, raylı araç mekaniği-dinamiği, temel üretim teknikleri, demiryolu malzemeleri, mekanik titreşimler, sinyalizasyon ve kontrol sistemleri konularında uzmanlaşacaklar.Yeni bölüm olduğu için iş olanağı çok olacağı söylenenler arasında.Makine mühendisliği diploması verileceği için mezun olanlar isterse makine mühendisi arayan şirketlerede başvurabilecek ve bunu iyi değerlendirecekler için büyük bir avantaj.

Raylı sistemler mühendisliği hafif raylı sistemler, şehirler arası raylı sistemler, demir yolu planlaması gibi raylı sistemlere özel dersleri içermektedir.Ülkede raylı sistemler mühendisliğinin yaygınlaşması şehirler arası ve şehir içi ulaşımın daha konforlu ve daha ucuz olmasını sağlayacaktır.Yeni iş olanakları sağladığı için ülke istihdamınada büyük katkıda bulunacak olan raylı sistemler mühendisliği sayesinde ülkenin dört bir yanına hızlı tren ile seyahat etmek mümkün olacak.

Karabük üniversitesi raylı sistemler mühendisliğinin sitesinde yazan misyon
“Raylı sistemler mühendisliği bölümü bünyesinde makina mühendisliği, elektrik- elektronik mühendisliği ve inşaat mühendisliği bölümlerini bir arada barındıran disiplinler topluluğudur. Raylı sistemler mühendisliği olarak bu alanda öğrenim görecek öğrencilerimize, temel seviyede makine, elektrik-elektronik ve inşaat mühendisliği eğitimlerinin yanı sıra, raylı sistemler teknolojilerinin alt yapısını oluşturan bileşenlerini ve bunların görevleriyle uygulama alanlarının öğretilmesi de gerçekleştirilecektir. Mezun olduklarında aldıkları uzmanlık alanı eğitimine göre ülkemizin uzun süredir raylı sistemler mühendisi ihtiyacına cevap vereceklerdir.

İş İmkanları


2011 yılında Karabük Üniversitesi bünyesinde açılan Raylı Sistemler Mühendisliğini bitiren öğrenciler makine diploması almaktadır.Otomotiv mühendisliği gibi makine mühendisliğinin alt dalı olarak gözüken Raylı Sistemler Mühendisliğinin iş olanakları çok olmakla beraber makine mühendisliği diploması alınacağı için artı bir avantaj sağlamaktadır.Şu anda Raylı Sistemler Mühendisinin yapacağı bir işi makine mühendisi, inşaat mühendisi, elektrik elektronik mühendisi yapmaktadır.Hızlı Tren projesinin TÜRKİYE’nin dört bir yanına yayılması planlanmaktadır.Bu sayede TÜRKİYE’de uzun soluklu raylı sistemler mühendisine ihtiyaç duyulacaktır.

Raylı Sistemler Mühendisliğinden mezun olacak kişiler,
Tramvay bulunan illerde belediyelerde iş imkanı
TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLET DEMİR YOLLARI bünyesinde iş imkanı
Eskişehir Tülomsaş Lokomotif Fabrikasında iş imkanı
Sakarya Tuvasaş Vagon Fabrikasında iş imkanı
Sivas SİTAŞ Travers Fabrikasında iş imkanı
Karabük Üniversitesin’de öğretim görevlisi olarak çalışma imkanı

Eğer mezunlar kendilerini makine mühendisliği alanında geliştirirler ise
Makine mühendisine ihtiyaç duyulan her sektörde iş imkanı
Bulabileceklerdir.
Bunlar benim aklıma gelen iş imkanları. Kesinliğinden emin olmadığım şeyleri yazmak istemedim ancak duyumlarıma göre Kardemir ray ihraacatı yapmak için kendi bünyesine Raylı Sistemler Mühendisi alacakmış.


kaynak1 kaynak2