JavaScript, modern web geliştirmenin temeli haline gelmiştir. Her web geliştiricisinin mutlaka öğrenmesi gereken önemli bir araç haline geldi. JavaScript, diğer programlama dillerinden farklı kılan özelliklere sahiptir. Ne olduğunu, nasıl çalıştığını ve onunla neler yapabileceğinizi inceleyeceğim. Hadi başlayalım 🙂
JavaScript Nedir?
JavaScript, web için geliştirilmiş betik dilidir. Yorumlanmış dildir, yani kodunu C veya C ++ gibi çevirmek için derleyiciye ihtiyaç duymaz. JavaScript kodu doğrudan seçtiğiniz web tarayıcısında çalışır. JavaScript, web uygulamaları veya web sayfaları oluşturmak için HTML ve CSS ile çalışır. JavaScript, Google Chrome, Firefox, Safari, Microsoft Edge, Opera vb. Çoğu modern web tarayıcısı tarafından desteklenmektedir. Android ve iPhone için çoğu mobil tarayıcı artık JavaScript’i de desteklemektedir.
JavaScript, web sayfalarının dinamik öğelerini kontrol eder. Web tarayıcılarında ve daha yakın zamanda web sunucularında da çalışır. Uygulama Programlama Arabirimleri (API) de JavaScript tarafından desteklenir ve size daha fazla işlevsellik kazandırır.
Web programlamanın nasıl çalıştığını anladığınızda JavaScript’in tüm çalışma yöntemlerini öğrenmek daha kolay olacaktır, bu yüzden daha fazla bilgi edinelim.
Web Uygulaması Yapı Taşları
Web siteleri ve uygulamaları oluşturmak için gereken üç bileşen vardır: HTML, CSS ve JavaScript. Her birinin web uygulaması oluşturmada önemli rolü vardır.
HTML , web sayfasının iskeletini oluşturan biçimlendirme dilidir. Tüm paragraflar, bölümler, resimler, başlıklar ve metinler HTML ile yazılmıştır. İçerik, web sitesinde HTML’de yazıldığı sırada görünür
CSS , stil ve ek özelliklerini kontrol eder. CSS, renkleri, yazı tiplerini, sütunları, kenarlıkları vb. Oluşturarak web sitesinin tasarımını oluşturmak için kullanılır. Web sitesini düz metin öğelerinden renkli tasarımlara götürür.
JavaScript , Uygulamanızda dinamik etkinlik oluşturmak istiyorsanız JavaScript kullanmanız gerekir. JavaScript’te komut dosyası oluşturarak, düğmeler tıklatıldığında işlevleri denetleyen, parola formlarının nasıl doğrulandığı, medyanın nasıl denetlendiği gibi konuları kontrol edebiliriz.
Her üç bölüm de tam ölçekli uygulamalar oluşturmak için birbirleriyle uyumlu çalışır. HTML ve CSS hakkında daha fazla bilgiye ihtiyacınız var ise diğer yazılarıma göz atabilirsiniz.
JavaScript Nasıl Çalışır?
JavaScript yazmadan önce, başlık altında nasıl çalıştığını bilmek önemlidir. Öğrenilecek iki önemli parça vardır: Web tarayıcısı nasıl çalışır ve Belge Nesne Modeli (DOM).
Web tarayıcısı web sayfası yükler, HTML’yi ayrıştırır ve içerikten Belge Nesne Modeli (DOM) olarak bilinen dosyayı oluşturur. DOM, web sayfasının JavaScript kodunuza canlı görünümünü sunar. Tarayıcı daha sonra resimler ve CSS dosyaları gibi HTML ile bağlantılı her şeyi alır. CSS bilgileri CSS ayrıştırıcısından gelir.
Önce web sayfasını oluşturmak için HTML ve CSS, DOM tarafından bir araya getirilir. Daha sonra, tarayıcıların JavaScript motoru JavaScript dosyalarını ve satır içi kodu yükler, ancak kodu hemen çalıştırmaz. HTML ve CSS’nin yüklemeyi bitirmesini bekler. Bu yapıldıktan sonra JavaScript kodun yazıldığı sırada yürütülür. Bu, DOM’nin JavaScript koduyla güncellenmesine ve tarayıcı tarafından oluşturulmasına neden olur. Buradaki düzen önemlidir. JavaScript HTML ve CSS’nin bitmesini beklemiyorsa, DOM öğelerini değiştiremez.
JavaScript ile Ne Yapabilirim?
JavaScript, Python gibi bir dilin yapabileceği birçok şeyi yapabilen tam teşekküllü programlama dilidir. Bunlar:
Değişkenlerin bildirilmesi.
Değerlerin saklanması ve alınması.
Fonksiyonları tanımlama ve çağırma.
JavaScript nesnelerini ve sınıflarını tanımlama.
Harici modüllerin yüklenmesi ve kullanılması.
Tıklama olaylarına yanıt veren olay işleyicileri yazma.
Sunucu kodu yazma.
JavaScrip kodlamaya başlamak için kaynak :https://editorcum.com/javascript-temelleri-bolum-1/