lostyazilim
tr.link

Oyunumda telif yer miyim?

32 Mesajlar 3.487 Okunma
lstbozum
tr.link

pose1233 pose1233 WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 13.07.2014
  • Yaş/Cinsiyet 28 / E
  • Meslek grafiker
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad M** K**
  • Mesajlar 2112
  • Beğeniler 351 / 594
  • Ticaret 5, (%100)
Selamlar.

YAZI TABANLI bir seçim yaptığınız oyun yapıyorum.
Mesela bir hayvana saldıracaksınız zar atıyorsunuz. Başarılıysa vurdun diyor falan.

Daha çok başındayım.

İlk Sorum şu
Çizimleri google resimlerden alıyorum. Telif yeme olasılığım kaç sizce?

İkinci sorum ise
Resimlerden değil de şu yazılardan telif yer miyim? Yazıları d&d oyunundan alıyorum. Mesela oradaki bir silah 4 vuruyor diyelim oyunumdaki bi silahta 4 vuruyor. Orada ki bir fare 2 vuruyorsa oyunumda da öyle. Bundan telif yer miyim?

Kadınlar müthiştir, uzaktan bakınca.
wmaraci
reklam

86314 86314 WM Aracı Anonim Üyelik
  • Üyelik 11.01.2018
  • Yaş/Cinsiyet - /
  • Meslek
  • Mesajlar 495
  • Beğeniler 53 / 52
  • Ticaret 0, (%0)
Resimlerden telif hakkı nedeniyle başın ağrıyabilir.

• Üyelik 13.07.2014
  • Yaş/Cinsiyet 28 / E
  • Meslek grafiker
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad M** K**
  • Mesajlar 2112
  • Beğeniler 351 / 594
  • Ticaret 5, (%100)
brkakts ya hani oyun bitse yayınlasam ve resimden telif yiyip kaldırılsa oturup kendim çizmeye çalışırım. hani yine başka resimlerden bakarak yaparım ama kendim çizerim farklılaştırırım sorun değil. ama yazılar sorun olur mu? statlar falan. mesela cücelerin statları dnd oyununda nasılsa birebir aldım statları falan
oynadıkları hikayeler farklı farklı ufak hikayeler olacak kendi yazdığım

86314 86314 WM Aracı Anonim Üyelik
  • Üyelik 11.01.2018
  • Yaş/Cinsiyet - /
  • Meslek
  • Mesajlar 495
  • Beğeniler 53 / 52
  • Ticaret 0, (%0)
Birçok oyun aynı kategori de özünde birbirine benziyor. Önemli olan hikayesi, mekanı. Burada eğer bir oyunda alıntı yapıyorsan, bir kullanıcı gözüyle sorgulamalısın. Ardından benzemediğini düşünüyorsan, devam edersin.

wmaraci
wmaraci

• Üyelik 13.07.2014
  • Yaş/Cinsiyet 28 / E
  • Meslek grafiker
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad M** K**
  • Mesajlar 2112
  • Beğeniler 351 / 594
  • Ticaret 5, (%100)
brkakts dnd oynadın mı bilmiyorum ama dnd zaten bi masa oyunu. hikayeleri tamamen kendım yazacağım sadece statlar falan alıntı ondan sorun olmaz heralde.

resimleri de bi şansımı denicem bakalım olmazsa çizerim

teknoabi teknoabi Lawyer Kullanıcı
  • Üyelik 17.06.2013
  • Yaş/Cinsiyet 30 / E
  • Meslek Lawyer
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad M** B**
  • Mesajlar 552
  • Beğeniler 108 / 109
  • Ticaret 11, (%100)
Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (bundan böyle "FSEK" olarak anılacaktır.)
Madde 1/B – (Ek: 21/2/2001 -4630/2 md.)
Bu Kanunda geçen tanımlardan;
a) Eser: Sahibinin hususiyetini taşıyan ve ilim ve edebiyat, musiki, güzel sanatlar veya sinema eserleri olarak sayılan
her nevi fikir ve sanat mahsullerini,....

Yukarıda gördüğünüz üzere eserin tanımı yapılmıştır. Bu kapsamda başkasına ait bir eseri (grafik, resim, yazı, script, senaryo vb.) doğrudan izinsiz olarak alamazsınız ve kullanamazsınız. FSEK kapsamında bu fiillerin hukuki ve cezai yaptırımları mevcuttur.

Fakat oluşturduğunuz; grafik, text, resim, senaryo vb. eser niteliğindeki her şeyin sizin hususiyetinizi içermesi gerekmektedir. Hususiyetinizi içerdiği ölçüde eser size ait olacağından tüm hakları da size ait olacaktır ve dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.

Hususiyet için genelde aşağıda belirtilen 3 unsura bakılır:

Fikri ürünü yaratanın serbest biçimlendirme alanının varlığı
Fikri üründe, geneli aşan bir özelliğin mevcut olması
Fikri üründe, amaca uygunluğu aşan bir özelliğin olması

Bu kapsamda, naçizane emeğinize yazık olmaması, o kadar uğraş akabinde hukuki sorunlarla karşılaşmamak için şimdiden önleminizi alarak özgün içerikler kullanmanızı tavsiye ederim.

Kolaylıklar dilerim...

Lawyer

• Üyelik 13.07.2014
  • Yaş/Cinsiyet 28 / E
  • Meslek grafiker
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad M** K**
  • Mesajlar 2112
  • Beğeniler 351 / 594
  • Ticaret 5, (%100)
teknoabi mesela şimdi dnd oyununda cücelerin hızı 25ft diyelim. ben oyunumda 30ft yaparsam bu sorun düzelecek mi? yani orada 25 hızlılar diye ben oyunumda 25 hız koyamaz mıyım?

grafikler konusunda tek tek mesaj atacağım sadece izin aldıklarımı ekleyeceğim ona karar verdim.
teknoabi

kişi bu mesajı beğendi.

teknoabi teknoabi Lawyer Kullanıcı
  • Üyelik 17.06.2013
  • Yaş/Cinsiyet 30 / E
  • Meslek Lawyer
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad M** B**
  • Mesajlar 552
  • Beğeniler 108 / 109
  • Ticaret 11, (%100)

pose1233 adlı üyeden alıntı

teknoabi mesela şimdi dnd oyununda cücelerin hızı 25ft diyelim. ben oyunumda 30ft yaparsam bu sorun düzelecek mi? yani orada 25 hızlılar diye ben oyunumda 25 hız koyamaz mıyım?

grafikler konusunda tek tek mesaj atacağım sadece izin aldıklarımı ekleyeceğim ona karar verdim.

Tabi teknik detaylara bakmak lazım. Önemli olan karakterler, yarattığınız şeyin sizin hususiyetinizi içerip içermediğidir. Şöyle düşünün, tüm web site tasarımları makale başlıkları h2 etiketini kullanıyor. Burada kimse kimseye sen niye h2 etiketini kullanıyorsun diyemez.

Detaylıları tam bilmesek de, verdiğiniz bilgiler dahilinde 25 hız koyabileceğinizi söyleyebiliriz. Fakat burada da karakterler farklı olmalı veya onların karakterini kullanacaksanız bunun için izin almalısınız.

Lawyer

115880 115880 WM Aracı Anonim Üyelik
  • Üyelik 01.04.2020
  • Yaş/Cinsiyet - /
  • Meslek
  • Mesajlar 138
  • Beğeniler 52 / 49
  • Ticaret 2, (%100)
statlardan dolayı telif yemezsin öyle saçma şey mi olur :)

resimlerden dolayı sıkıntı olabilir belki. ben oyun yapımı için https://opengameart.org bu siteden çok resim almışımdır. arama filtrelerinde license var mesela, uzun zaman oldu hatırlamıyorum ama gpl 2.0 sanırım istediğin gibi kullanabildiklerindi mesela. değiştirmeden kullanmaya izin veren var, credits'e eklemen karşılığı izin veren var falan. onları araştırıp google'da ararken o terimleri kullan.

• Üyelik 13.07.2014
  • Yaş/Cinsiyet 28 / E
  • Meslek grafiker
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad M** K**
  • Mesajlar 2112
  • Beğeniler 351 / 594
  • Ticaret 5, (%100)

teknoabi adlı üyeden alıntı

Tabi teknik detaylara bakmak lazım. Önemli olan karakterler, yarattığınız şeyin sizin hususiyetinizi içerip içermediğidir. Şöyle düşünün, tüm web site tasarımları makale başlıkları h2 etiketini kullanıyor. Burada kimse kimseye sen niye h2 etiketini kullanıyorsun diyemez.

Detaylıları tam bilmesek de, verdiğiniz bilgiler dahilinde 25 hız koyabileceğinizi söyleyebiliriz. Fakat burada da karakterler farklı olmalı veya onların karakterini kullanacaksanız bunun için izin almalısınız.

karakterler her oyunda kullanılan karakterler. Elfler , Cüceler vs. Orta dünya karakterleri. Onlara ait sadece Tiefling var sanırım. Onu da ismini falan değiştireceğim
teknoabi

kişi bu mesajı beğendi.

Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al