tolhur Açıkçası uzun zamandır siteler üzerinde en verimli hali nasıl yakalayabiliriz diye sürekli testler yapıyorum. Bu yüzden artık bazı işlemlere aşinayım.
Gtmetrix analizinde; Use cookie-free domains: COOKIE LOW değer verir.
Yani düşük bir değerdir.
Ayrıca bunu Wp Rocket gibi eklentiler kullanıldığında zaten 100/100 tamamlanıyor. Dolayısı ile manuel olarak uğraşmamıza da gerek kalmıyor.
Burada esas düşünülmesi gereken Cdn kullanılmalımı? sorusu olmalıdır.
TR lokasyonda barınan bir site için Cdn kullanılmasının hıza olumlu bir etkisi olmadığı gibi ortalama 500 ms ile 1 sn arasında geç yüklenme süresi oluyor maalesef.
Avrupa lokasyonda barınan site için ise; Türkiye hedefli ise yine kullanılmasını gerekli bulmuyorum.
Daima açılış hızı için pratik olarak Pingdom, detaylı olarak ise Webpagetest analizi yapılmasını öneriyorum daha sağlıklı sonuçlar almak için.
Gtmetrix ve Pagespeed bize hız değerlerini vermez. Gtmetrix Kanada üzerinden hız belirler ve üyelikle bize en yakın olan İngiltere lokasyondur, doğal olarak istenilen neticeyi yine alamayız. Sadece tavsiye verirler bize.
Halbuki Pingdom ile Avrupa lokasyon analizi bize daha uygundur. Webpagetest ise İstanbul ve Ankara lokasyon üzerinden açılış hızına bakmamıza imkan verir.
Umarım izah edebilmişimdir :)