lostyazilim
tr.link

Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur? Maliyet ve Masraflar

6 Mesajlar 1.402 Okunma
lstbozum
tr.link

yigitmusavirlik yigitmusavirlik WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 13.08.2020
  • Yaş/Cinsiyet 32 / E
  • Meslek SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİ
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad H** Y**
  • Mesajlar 26
  • Beğeniler 3 / 7
  • Ticaret 0, (%0)
Şirket Kurmam Gerekir Mi?

Burada önemli olan konu düzenli bir gelirinizin olup olmadığıdır. Gelirin büyüklüğünden daha önemli olan düzenli olmasıdır. Aslında her ay Adsense'den 300-500 TL bile kazanıyorsanız bu düzenli gelire girer ve vergisini vermeniz gerekir. Maalesef şu anda vergilendirme için şirket açmanız gerekiyor. Oysa ki aylık, 3 aylık veya yıllık bir beyan ile vergilendirme yapılsa çok daha mantıklı olur.

Burada arızi kazanç meselesi vardır. Gelir Vergisi Kanunu’nun 82. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan arızi kazançlara ilişkin istisna tutarı, 2020 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 40.000 TL olarak tespit edilmiştir. Yani yıl içinde 1 kere ödeme alıyorsanız (Adsense veya farklı bir kazanç yöntemi ile)(araç satışı, ev satışı, şans oyunları gibi durumlar hariç) ve bu tutar 40.000 TL üzerindeyse vergilendirilirsiniz.

Şahıs Şirketi Kurmak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Nüfus cüzdanı fotokopisi
Noter onaylı imza sirküleri (Kiracı değilseniz gerek yok...)
Eğer kiralık bir iş yeri ise kira sözleşmesi
Başvuru Nasıl Yapılır? Kurulum Aşamaları

Başvuruyu interaktif vergi dairesi üzerinden E-Devlet bilgileriniz ile online olarak yapabilirsiniz. Fakat başvuru aşamasında sorulan sorulara doğru bir şekilde cevap verebilmek için muhasebeciniz bu işlemi yaparsa uygun olur.

Başvuru yaptıktan sonra genellikle 1-2 iş günü içinde vergi memuru evinize gelir ve birkaç fotoğraf alır, evrakları imzalatır. Sisteme bilgileri giriş yaptıktan sonra şirketiniz açılmıştır. Genellikle 1 iş günü içerisinde süreç tamamlanır.


Home Office

Öncelikli olarak online çalışıyorsanız evinizi adres olarak gösterebilirsiniz. Burada bazı seçenekler devreye giriyor. İhtimallerden bahsedelim;

Ev Sahibiyseniz: Stopaj vb. herhangi bir işlem yok, sadece başvuru yaparken adresinizi vermeniz yeterli. (Bazı mali müşavirler veya vergi memurları yoklamaya geldiklerinde tapuyu görmek isteyebilir.)
Kiracı ve Kira Kontratını Siz Yaptıysanız: Eviniz normal evinizse ve evinizden bu işleri yönetiyorsanız muhasebeciniz ile görüşün, herhangi bir stopaj vs. ödemenize gerek kalmaz.
Kiracı ve Kira Kontratını Yakınınız Yaptıysa: Aynı şekilde bir yakınıza ait olan evlerde herhangi bir stopaj vs. ödemeniz gerekmez.

Burada açmak istediğim bazı konular var. Mesela bir arkadaş şu şekilde paylaşmış; "Oturduğumuz mülkiyet kira ve babamın üzerine, bende ev sahibi babamı gösterdim ben oda kiralıyormuşum gibi 50 TL gibi bir rakam gösterdim kirayı, stopaj vs yok o şekilde yaparsanız. Sadece 0,72 kuruş damga vergisi çıktı." bu şekilde yapabilirsiniz. Fakat dediğim gibi bu şekilde yapmanıza gerek yok. Home office çalışacağınızı muhasebecinize ve vergi memuruna bildirdiğinizde bu konu ile ilgili detaylara girmeyeceklerdir.

Hiçbir alım ve satım işleminiz olmasa veya zarar ediyor olsanız bile aşağıdaki beyannamelerin verilmesi gerekmektedir. Bu beyannameler verilirken vergi olmasa da damga vergileri bulunmaktadır. Bu beyannameler aşağıdaki gibidir.
Her ay KDV beyannamesi : 58,80 TL (Damga Vergisi)
3 ayda 1 geçici gelir beyannamesi : 91,70 TL (Damga Vergisi)
Yılda 1 kez yıllık gelir vergisi beyannamesi : 122 TL (Damga Vergisi)
3 ayda 1 kez muhtasar beyannamesi : 58,80 TL (Damga Vergisi)
NOT: Eğer kirada değilseniz ve çalışanınız yoksa online dilekçe yazarak "3 ayda 1 kez muhtasar beyannamesi : 58,80 TL (Damga Vergisi)" bunu ödemenize gerek kalmaz. Muhasebecinize söylerseniz dilekçe konusunda yardımcı olacaktır.

Bunun dışında bağ-kur ödemeniz olacaktır. Eğer başka bir yerde sigortalı çalışıyorsanız buna gerek yoktur. 29 yaşının altındaysanız ve ilk kez şirket kurduysanız ilk 1 yıl ödemenize gerek yoktur. Bağ-kur ücreti aylık; bağ-kur primlerinin düzenli ödenmesi ve geçmiş dönem borcunun olmaması durumunda yüzde 5 puanlık indirim ile ödenecek en düşük bağkur primi 868,18 TL, düzenlik ödeme yapılmamış ve geçmiş dönemden borcu olanların ödeyeceği bağkur ücreti aylık olarak 1015,33 TL'dir.

Muhasebe ücreti yaptığınız işlere, evrak sayınıza vb birçok kritere bağlı olarak 150-300 TL arasında olur. Eğer ki artık bilanço halini aldıysanız yani geliriniz, işleriniz yüksekse bu rakam artabilir.

Şahıs Şirketi İçin Bazı Avantajlar
18–29 yaş arasındaysanız genç girişimci avantajları kapsamında 75.0000 TL'ye kadar 3 yıl gelir vergisi muafiyetiniz mevcuttur.
18–29 yaş arasında iseniz 12 ay boyunca bağ-kur primi ödemesi yapmanıza gerek yoktur.
Yurt dışına mal ve hizmet satışı yapıyorsanız katma değer vergisi ödeme yükümlülüğünüz bulunmamaktadır. Yazılım, mühendislik, tasarım hizmetler de bu kapsamdadır.
Ayrıca yurt dışına yazılım, raporlama, tasarım, mühendislik, veri analizi vb. hizmetler veriyorsanız % 50 oranında gelir (kurumlar) vergisi avantajınız bulunmaktadır.
Hiçbir işlem yapmıyor olsanız bile şirketin belirli bir sabit masrafı olacaktır.

Eğer yanınızda çalışan varsa SSK primi, çalışan stopajı gibi ekstra masraflar olacaktır. Bu kısmı güncelleyeceğim.

Sabit Masraflar Ne Kadar?

Aylık Olanlar

Muhasebe Ücreti : 250-350 TL
KDV Beyannamesi : 58,80 TL
Kira Stopajı : Eğer Kiracıysanız Kiranın %20'si (Yıl Sonuna Kadar %10)
Bağ-Kur: Eğer bağ-kur ödemeniz gerekiyorsa 868,18-1015,33 TL

3 Aylık Olanlar

Geçici Gelir Beyannamesi : 91,70 TL
Muhtasar Beyannamesi : 58,80 TL (Kiracı değilseniz ve çalışanınız yoksa gerek yoktur.)

Yıllık Olanlar

Gelir Vergisi Beyannamesi : 122 TL

Ne Kadar Vergi Ödeyeceğim?

Şirketinizi kurdunuz ve gelir elde etmeye başladınız. Bu durumda ödemeniz gereken başlıca 2 vergi vardır. Bunlar KDV ve Gelir Vergisi'dir.

KDV oranı ürünlere ve hizmete göre farklılık gösterir. 0, 1, 8, 18 oranında olabilir.

Aylık olarak gelir faturalarınızda yer alan toplam KDV rakamından; gider faturalarında yer alan KDV rakamı çıkarıldığında ödemeniz gereken KDV vergisi tutarı belirlenmiş olur.

Gelir Vergisinde ise gelirlerinizden, gideriniz çıkarılacak rakam bulunur. 3 ayda 1 kez geçici gelir vergisi beyannamesi veriliyor olsa da toplama baktığımızda yıllık bazda hesaplanır.

Vergi dilimi: 0 – 22.000 TL için %15
Vergi dilimi: 22.000 TL – 49.000 TL için %20
Vergi dilimi: 49.000 TL – 180.000 TL için %27
Vergi dilimi: 180.000 TL – 600.000 TL için %35
Vergi dilimi: 600.000 TL üzeri için %40

Gider Olarak Neleri Göstebilirim?

Şirketiniz için harcadığınız amortisman giderleri, ürün alıyorsanız aldığınız ürünleri, hizmet alıyorsanız aldığınız hizmetleri... Bunun yanında elektrik, su, telefon gibi adınıza olan faturaları, market fişlerini, yemek fişlerini vs.

Gelen Sorular
1) 18 yaş altı kişiler vergi mükellefi olabilir mi?

18 yaşından küçük çocukların/gençlerin vergi mükellefi olmasında, şirket ortağı olmasında engel bir durum bulunmamaktadır. 1479 sayılı yasada yer alan 18 yaş öncesi bağ-kurlu olunamayacağı hükmü 5510 sayılı yasada da korunmuştur. Yani vergi mükellefi olabilir ama Bağ-Kur'lu olamaz. Aynı zamanda gelen sorular üzerine sigortalı olabilmek için kendinize ait işletme yerine farklı bir işletme veya şirkette çalışıyor olmanız gerekir. Yani kendinize ait olan şirkette sigortalı olmak gibi bir durum zaten yoktur.

2) Genç girişimci kapsamında şahıs şirketi kurdum diyelim. Yılın sonuna kadar doğru düzgün iş yapamadık ama devlet tarafından sigorta ödendi. Yılın sonunda şahıs şirketini kapatabiliyor muyuz?devlete borçlanma vs. Birşey oluyor mu?

Herhangi birşey olmaz, sadece tekrar yararlanamazsınız.

diğer şirket türleri ve kuruluşları hakkında detaylı bilgi almak için http://yigitmalimusavirlik.com.tr/ sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Kanuni devranozdemir

kişi bu mesajı beğendi.

wmaraci
reklam

awoken awoken WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 06.06.2019
  • Yaş/Cinsiyet 19 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum Diğer
  • Ad Soyad B** G**
  • Mesajlar 1002
  • Beğeniler 250 / 478
  • Ticaret 41, (%100)
Merhaba teşekkürler bilgi için, birkaç sorum var. Genç girişimci kapsamı 29 yaş altı mı, yok 18-29 arası mı? 18 yaş altı biri faydalanabilir mi?

Aynı şekilde 18 yaş altı için şu yazıyor "Yani vergi mükellefi olabilir ama Bağ-Kur'lu olamaz". Bu durumda 18 yaşına kadar bağkur ödenmeyecek mi?

Son olarak, vergi ödemez isek ve ceza çıkar ise ortalama ne kadar oluyor? Ve şirket açtıktan sonra geçmişe yönelik inceleme olabiliyor mu?
 

 

yigitmusavirlik yigitmusavirlik WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 13.08.2020
  • Yaş/Cinsiyet 32 / E
  • Meslek SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİ
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad H** Y**
  • Mesajlar 26
  • Beğeniler 3 / 7
  • Ticaret 0, (%0)
18 yaşını bitirmiş- 29 yaşını doldurmamış kişiler faydalanıyor.
Velayeten anne veya babanızın vekil olması gerekiyor.
Vergi ödemezsen eğer ceza çıkmaz, gecikme faizi işler.
şirket açarsan neden geçmişi incelesinler olur mu öyle şey.
 

 

Yasins61 Yasins61 WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 17.04.2020
  • Yaş/Cinsiyet 25 / E
  • Meslek Yazılım
  • Konum Trabzon
  • Ad Soyad Y** I**
  • Mesajlar 97
  • Beğeniler 37 / 8
  • Ticaret 0, (%0)
Hocam diyelim ki 500tl lik bir adsense gelirimiz var aylık. Ama parayı çekmiyoruz. 3 ayda 1, 4 ayda 1 böyle karışık karışık çekiyoruz parayı. Böyle radara girme şansımız var mı ? düzenli gelire girer mi ?

Bir sorum daha var hocam

Yurtdışında şirket açmak daha mı karlı ?
Çoğu kişi yurtdışında açıyor.
 

 

wmaraci
wmaraci

Kanuni Kanuni WM Aracı E-Mail Onaysız
  • Üyelik 09.03.2013
  • Yaş/Cinsiyet 33 / E
  • Meslek Müh
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad E** Y**
  • Mesajlar 767
  • Beğeniler 242 / 241
  • Ticaret 12, (%100)

awoken adlı üyeden alıntı

Merhaba teşekkürler bilgi için, birkaç sorum var. Genç girişimci kapsamı 29 yaş altı mı, yok 18-29 arası mı? 18 yaş altı biri faydalanabilir mi?

Aynı şekilde 18 yaş altı için şu yazıyor "Yani vergi mükellefi olabilir ama Bağ-Kur'lu olamaz". Bu durumda 18 yaşına kadar bağkur ödenmeyecek mi?

Son olarak, vergi ödemez isek ve ceza çıkar ise ortalama ne kadar oluyor? Ve şirket açtıktan sonra geçmişe yönelik inceleme olabiliyor mu?


1 Ocak 1991 doğumlu isen 1 Ocak 2021'de 29'u doldurmuş oluyorsun. Yaşın dolmasına en azından birkaç ay kala başvurmak lazım. Son günlerde onaylamıyorlar. 18 yaşına kadar herkes sigortalı görünüyor zaten. Bağkurlu olamaz.
awoken

kişi bu mesajı beğendi.

devranozdemir devranozdemir WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 17.08.2020
  • Yaş/Cinsiyet 30 / E
  • Meslek Advertising works
  • Konum Eskişehir
  • Ad Soyad D** Ö**
  • Mesajlar 37
  • Beğeniler 15 / 10
  • Ticaret 0, (%0)
Merhaba teşekkürler bilgi için
yigitmusavirlik

kişi bu mesajı beğendi.

wmaraci
wmaraci
Konuyu toplam 1 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 1 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al