Şahıs İşletmesi Kurulum İşlemleri Ve Tüm Detaylar
Bir çoğumuzun kurumsal olmak ve kurumsal şekilde iş yapmak hayalidir, Bir çoğumuz şahıs şirketi & işletmesi hakkında bilgi sahibi olmadığından ve giderler hakkında çekindiğinden kurumsallık yolunu erteliyor, Bu yüzden "Şahıs işletmesi nasıl kurulur?", "Şahıs işletmesi giderleri nedir?" gibi soruların cevaplarına bu yazımızda değineceğiz.
Şahıs İşletmesi Nedir?
Şahıs işletmeleri; Tüzel kişiliğe ve ortaklarının sorumluluklarının sınırsız olduğu bir işletme türüdür. Türk Ticaret Kanunu'na göre şahıs işletmeleri üç türdür; adi şirketler, kolektif şirketler ve komandit şirketler.
Şahıs işletmelerinde ortaklardan birisi kendi ortaklık payını devretmek veya satmak isterse diğer şahıs işletmesi ortakları'da onay vermesi gerekir, Onay verilmez ise kişi payını satamaz veya devredemez, Bu tür şirket türünde ortaklar gerçek şahıslardır ve şirkete ait borçlar dan tüm mal varlıkları ile sorumludur.
Şahıs işletmeleri tek kişi ile ya da az sayıda ortak ile kurulabilen ve ortaklığın zor devredilebildiği şirket türüdür.
Şahıs İşletmesi İçin Gerekli Belgeler Neler?
1. Noter'den imza beyannamesi
2. Arkalı ve önlü şekilde kimlik fotokopisi
3. Açacağınız iş yeri kiralık ise kira sözleşmesi, Mülk sahibi iseniz fotokopisi
4. Mali müşavir ya da muhasebeciye vermeniz gereken vekaletname.
Muhasebeci Zorunlu mu? Neden?
Tüm şirket türlerinin kuruluşunu mali müşavir ya da muhasebeci yapması gerekir, Mali müşavir veya muhasebeci defterlerinizi tutar, vergi indirimlerini takip eder ve aklınıza gelecek tüm mali işlemleri yapan kişidir, Mali müşavir ya da muhasebeci olmadan şirket kuruluşu gerçekleştiremezsiniz.
Şahıs İşletmesi İçin Ödenmesi Gereken Açılış Ücreti Nedir?
Şahıs işletmesi açılış ücretleri, Kuracağınız şirket türüne göre artabilir ya da yükselebilir, Muhasebeciniz bu rakamları daha doğru şekilde verecektir biz tahmini rakamlar vereceğiz bu rakamlar değişkenlik gösterebilir, İmza sirküleri, Gerekli dökümanlar ile siz ilgilenmek istemiyorsanız sizin yerinize kuruluşu yönetecek muhasebeci ya da mali müşavire ödemeniz gereken hizmet ücretleri de dahil toplamda 500-800 TL arasında değişiklik gösterebilir.
2020 Muhasebeci ya da mali müşavir ücreti :
1. GRUP İLLER : 429 TL /Ay
2. GRUP İLLER : 324 TL /Ay
3. GRUP İLLER : 289 TL /Ay
4. GRUP İLLER : 254 TL/Ay
İmza Bayannamesi Ücreti : 83 TL
Şahıs İşletmesi Nasıl Kurulur?
Bir çoğumuzun aklını karıştıran bu duruma açıklık getirelim, İlerleyen teknoloji ve girişimler ile artık şahıs işletmesi ve diğer şirket türlerini kurmak çok kolay, İliniz den bir muhasebeci ya da mali müşavirler ile görüşerek en uygun fiyat çıkartan ve içinize sinen muhasebeci ya da mali müşavir ile anlaşabilirsiniz, Ancak internet üzerinden kurmak isterseniz bir çok alternatif ve girişim mevcuttur.
Şahıs İşletmesi Avantajlarından Bahsetmek İstiyoruz :
1. 18-29 Yaş arasında iseniz genç girişimci avantajından faydalanabilirsiniz ve 3 yıl gelir vergisi ödemezsiniz, Yıllık limit 75,000 TL dir.
2. 18-29 Yaş arasında iseniz 12 ay boyunca bağ-kur primi ödemezsiniz.
Şahıs İşletmesi Sabit Giderler Neler Olacak?
2020 Yıllı için ücretler ve giderler şu şekildedir.
Her ay ödenmesi zorunlu olan KDV beyannamesi damga vergisi: 58,80 TL
3 Ayda bir ödenmesi zorunlu olan geçici vergi beyannamesi için damga vergisi: 91,70 TL
Yılda bir kez verilmesi gereken gelir vergisi beyannemesi damga vergisi: 122 TL
Her ay muhasebe & mali müşavir ücreti ödemeniz gerekir. (Ücretleri yukarıda bahsettik.)
Satışlarınızın kdv vergisini ödemek zorundasınız.
DİĞER ŞİRKET TÜRLERİYLE ( LTD - A.Ş. - HOME OFİS- SANAL OFİS ) HAKKINDA BİLGİ ALMAK İÇİN http://yigitmalimusavirlik.com.tr/ sitesini inceleyebilirsiniz.