Merhaba forum üyeleri,

Forumda sürekli dolaşırım fakat pek konu açıp açılan konulara yanıt vermem. Benim gibi yoğun şekilde çalışıp sosyal medya kullanmak yerine forumda vakit öldüren değerli meslektaşlarım da vardır. Yeri gelmişken onları da selamlamak isterim.

Bu konuyu açmamın temel amacı forumdaki ve forum dışındaki ziyaretçileri biraz olsun aydınlatabilmek. Konumuz ise ülkemizin ekonomik durumları ile doğrudan alakalı olan internet üzerinden para kazanma ile alakalı. Malum durumlardan ötürü insanlarımız internetten para kazanmak istiyor. Bunu yapmanın en yaygın yolları da genelde Adsense üzerinden geçiyor. Youtube ile Websitesi olan arkadaşlar adsense onayı almaya çalışıyor. Hali hazırda içerik üretici olarak site yöneten bazı arkadaşlar da news kaydı almak için onca emek harcıyor. Tüm bu süreçlerde bazı yanlışları göz ardı edemediğim için bu konuyu biraz detaylandırmak istiyorum...

Öncelikle konuyu açma sebebim forumda açılan onbinlerce benzer konu. Adsense gelirim çok az, adsense red verdi, adsense ne zaman onaylanır, news kayıtlı sitelerden tanıtım yazısı, news kaydının muazzamlığı, youtube para kazanma açma, youtube 4000 saat izlenme 1000 abone kasma ve bunun gibi onca konu için oldukça yanlış bilgi var. Konuların açılma sebepleri bile aslında durumun ehemmiyetini gösteriyor. TMB 0.05 kuruş sizde de öyle mi? - Ne bekliyordun akşama kadar yattığın için sana her tıklama için 10 TL vermesini mi?

Öncelikle konu ile ilgilenen arkadaşlara şunu söylemek isterim ki kolay ekmek yok. Bir çoğu spam içerik ile adsense üzerinden kazanç elde etmeye çalışıyor. Sahte kişilik ile adam olunmadığı gibi sahte içerik ile de kazanç elde edilmiyor. 1 ay ediliyor evet. 3 ay da ediliyor evet. Hadi 6 ay da ediliyor evet. Sonra? Sonra hesabınız kapanıyor. Bilgileriniz kara listeye alınıyor. Sonra yenisini açıyorsunuz (açabilirseniz). 3 gün öyle 5 gün böyle geçip gidiyor. Sonunda elinizde ne kalıyor? Hiç. Kocaman bir hiç.

Ben 9 yıldır aktif olarak UI UX tasarımlarının yanı sıra e-ticaret işleri ile uğraşıyorum. Akdeniz'in en büyük mücevher mağazasında e-ticaret sorumlusuyum. Yürüttüğüm pek çok proje, bakımını yaptığım pek çok müşteri işim var. Tüm bunlardan öğrendiğim şeylerden ziyade öğreneceğim şeyler var. Bunları yazan kişilerin bu tavsiyelere ne kadar uyup uymadığına bakarak yazılanları değerlendireceğiniz için bunları söylüyorum. Ben spam içerik üreten çok kişi gördüm. Samimi söylüyorum benim kazandığım paranın yarısını kazanmıyorlar.

Benim de adsense hesabım var. İçinde 5 tane site 2 tane youtube kanalı var. Hepsi legal ve hepsi özgün içerikler üretiyor. Vergileri ödeniyor. Emek veriliyor. Bunun karşılığında bir kazanç hak ediliyor. Evet muazzam bir kazanç değil. Ama 9 yıldır her ay devam eden bir kazanç. Patladı mı derdi yok. Bu ay ne olacak derdi yok. Yasal sıkıntılar yok. Çok uzun soluklu bir süreç ama halen de devam ediyor. Katlanarak ilerliyor. Ve sürekli gelişiyor. En önemlisi benden ziyade başkalarına da ekmek kapısı oluyor. Öğrencilere burs niteliğinde düzenli kazançlar çıkarıyor. İnsanlara bilgi sağlayan projeler yönetiyoruz. İnsanlara ve topluma gerçek bilgileri ücretsiz sunmanın verdiği de bir gurur var.

Tüm bunları forumda açılan boş başlıkları gördükçe hep anlatmak istiyorum. Her birine yanıt vermek istiyorum fakat o kadar fazla ki buna gerçekten vakit bulamıyorum.

Konu başlığından biraz uzaklaşsam da yine konuya döneyim.

Adsense hesabınız onaylandığında siteniz de 1-2 yıllık ise elde edeceğiniz kazançlar bir asgari ücret etmeyecektir. Genel olarak söylüyorum bunu. Elbette ki olabilir ama sitenizde onbinlerce özgün ve kaliteli içerik var ise. Çalıp çırpıyor iseniz ve spam yapıyor iseniz o tutarları unutun. 1-2 ay alırsınız sonrası yok. Bu yüzden adsense almayı değil, doğru düzgün içerik üretip düzenli olmayı, kararlı olmayı ve hırslı olmayı hedefleyin. Adsense hesabınıza ilk başlarda bakıp günde 60 kuruş kazanç görerek moralinizi bozmayın. Asıl hedefi para olan insanların bu işte çooook geriden geldiğine kalıbımı basarım. Asıl hedef başarı olmalı. Başarı para olmamalı. Adsense onayı alacağım diye emek vermeyin. Adsense onayını rahatlıkla alabilecek bir proje geliştirip zaten onu tek başvuruda alabilirsiniz. Ama film orada başlıyor. O bir başlangıç ve o noktada siz kocaman bir sıfırsınız. Genelde burayı çok karıştırıyorlar. Adsense hesabı açılınca para gelmeye başlar sanılıyor. Öyle bir şey yok. Adsense bir cüzdandır. Size cüzdan verdiklerinde paranız olmaz. İçine parayı siz koyarsınız. Çalışarak. Emek vererek. Bu yüzden şu adsense onayı alma hakkındaki devasa hayallerinizi bir kenara bırakıp daha gerçekçi bakın.

YouTube para kazanma aktif etme durumu ise de adsense ile aynı. Zaten ikisi aynı şeyler, farklı gibi algılansın istemem. 4000 saat izlenme 1000 abone yaptınız hile hurda ile. Para kazanma aktif oldu. Peki ya sonra? Hesabınızda günde 50 kuruş ya görüyorsunuz ya görmüyorsunuz. Bunun için miydi hepsi? Cidden 50 kuruş ya da 5 lira mı kazanmak asıl amacınız. Günde 10 lira olsun ayda 300 TL mi kazançtan kastınız? Bir çoğunuzun yaşı genç. Asgari ücret ile bile geçiminizi sağlayamayacaksınız. Kaldı ki günde 10-20 lira bile kazanamayacak işler peşinde koşuyorsunuz. Youtube para kazanma aktif etme konusunda da bu kadar hırslı olmanızı tavsiye etmem. Evet emek verip güzel bir kanal açıp doğal olarak bu süreçlere girebilir, özgün içerik üreterek zamanla daha çok kitleye ulaşıp kazanç elde edebilirsiniz. Buna lafım yok. Fakat forum çöpçülüğü yapmayı bırakın ve özgün işlere yönelin. hile hurda ile Youtube para kazanma açılınca hesabınızda ayda 500 ya da 1000 tl görmeyeceksiniz.

Diğer bir konu ise Google News kaydı. Hali hazırda bir siteniz var ve içinde 10 ya da 300 ya da 5000 tane içerik var. Bunlar haber ağırlıklı içerikler. - 10 içerik ile news kaydı alma başlıkları gördüğüm için 10 örneğini verdim. 10 haber ile news kaydı alsan ne olacak? her yazdığın haber milliyetin önüne mi geçecek? - Onayı aldıktan sonra yazdığınız haber/içerik saniyesinde google'da index almayacak. Bu hayali bir kenara bırakın. Evet öyle bir imkan var ama siz daha çaylak bir haber sitesisiniz. Otoriteniz yok. İçeriğiniz bir milliyet değil. bir hürriyet değilsiniz. Bir shifttelete ya da webtekno değilsiniz. Ondan aşırdığınız haber ile onun önüne geçeceksiniz değil mi? hem de news kaydı aldınız diye. aşırı komik inançlarınız var genç arkadaşlarım. News kaydı olan sitelerin neden satıldığını hiç düşünmediniz mi? 200 liraya news kayıtlı site satıyorlar. buradan bir şeyler çıkarabiliyor musunuz? Lütfen arkadaşlar. Lütfen.

Eski cryptosuite.org üyeleri var ise onlara ayrıca selam olsun. Ustata, uykucuibo, _Blank, TURKBEY (sevilmezdi), strjimarasli1, furkan95xxx, suskun07, compertos, PUHU, YALIN ve eskiden forum kültürünü en iyi bilen sağlam forum üyeleri... Eskiden forumlarda gerçek konular açılırdı. Gerçekten aydınlanırdınız. Piyasadaki pek çok yetişmiş kişi tahsilini forumlarda tamamlamıştı. Şimdi ise çöp konulardan başka bir şey yok. Zaten ***'da selam versen selamını almak için teklif atıyorlar 10 liradan aleykümselam satılıyor. Bu kadar para odaklı bakan bir neslin sektörü emanet alacak olması bizler açısından ve müşteriler açısından iyi değil.

Eğer bir gün bu işlerden kazanç elde etmek istiyor iseniz imkanınız var ise öncelikle resmi eğitim kurumlarında en az lisans düzeyinde eğitim alın. Diploma aldığınızda artık bir uzman olduğunuz düşüncesine kapılmak, adsense onayı alınca zengin olacağını düşünmek ile aynı gaflettir. Diplomanızı alınca 0 dan başlamak için bir şansınız olacak. Eğitiminiz boyunca sürekli iş peşinde koşun. Müşteri bulup ihtiyaçlarını anlayıp çözüm üretin. Hem teorik eğitim alın hem pratikte kendinizi geliştirin. Bu süreci en iyi şekilde atlattığınızda elinizi attığınız her iş sizi başarıya götürecek. Site açacaksınız bırakın adsensi sponsorlar mail kutunuzu dolduracak. Kanal açacaksınız gerçekten sizi bile isteye takip eden yeni içerik yüklese de izlesek diyen kişilere ulaşacaksınız. News kaydı olan onlarca resmi ve vergi mükellefi olan projeleriniz olacak. Pek çok firmaya ve şahısa bu işler ile ilgili hizmetler vermiş olacaksınız.

Bu konuyu wmaraci.com forum üyelerine özel yazdığımı da lütfen gözardı etmeyin. Konuyu yine bir forumdan öğrendiğim ve hayatıma etki etmiş bir söz ile bitirmek istiyorum. Herkese iyi forumlar...


"eğitimli insanlar topluma borçludurlar. bir işin nasıl yapılabileceğini biliyorken bir başkasının yapamadığını görüp susmaları kendilerini yetiştiren o topluma ihanettir."