Bitcoin’i (BTC) icat eden kişi veya kişiler gizli kalmayı tercih etti. Peki Satoshi Nakamoto neden anonim olarak kalmayı tercih etti?

Satoshi Nakamoto olarak bilinen Bitcoin’in yaratıcısının gerçek kimliği bilinmemektedir. Satoshi’nin anonim kalmayı tercih etmesinin birçok nedeni bulunmakta. Ademi merkeziyetçilik, etiklik kavramı, kişisel güvenlik ve CIA komplolarının tümü olası sebepler arasında yer alıyor.

Yıllar geçtikte, Satoshi’nin gerçek kimliği hakkında birçok spekülasyon ortaya çıktı ve birçok isim de öne sürüldü. Tüm bunlarla birlikte Satoshi elindeki Bitcoin’leri de elinden çıkarmadı. Zaman zaman Satoshi dönemi BTC’lerin hareket ettiği ortaya çıksa da, hareket eden BTC miktarı oldukça küçük. Özellikle de Satoshi’nin elinde 1 milyon BTC olduğu söylentisi yer alırken.

Satoshi, Bitcoin’i üçüncü şahıslardan ve hükümetlerden bağımsız olarak yaratmayı tercih etti. Bitcoin’in kuruluş felsefesi, kriptografik kanıta dayalı bir elektronik ödeme sistemi ve üçüncü tarafa ihtiyaç duymadan, doğrudan iki kişinin birbirleri ile işlem yapmasına olanak sağlamak. Satoshi’nin buradaki niyetini göz önüne aldığımızda, Bitcoin’in gerçekten merkezi olmayan bir varlık olarak kalması için, anonim olarak kalmayı istemesi son derece yerinde bir karar.

Kripto para yaratıcılarının ve geliştiricelerin, o kripto paranın etrafında büyüyen topluluklar üzerinde aşırı bir etkisi bulunmakta ve bu durum zaman zaman kullanıcıların huzursuz olmasına sebep olan bir etken. Diğer önde gelen kripto paralara baktığımızda, örnek olarak Ethereum (ETH) kurucusu Vitalik Buterin ya da Litecoin (LTC) kurucusu Charlie Lee gibi isimlerin, kurmuş oldukları kripto paralar üzerinde oldukça büyük etkileri mevcut. Bu yüzden bu yaratıcılar, genel olarak açıklama yapmaktan kaçınıyorlar.

Satoshi Devletler İçin Tehlike Olabilir
Satoshi’nin anonim kalmasının bir sebebi ise, devlet yetkililerinin peşine düşme olasılığı diyebiliriz. Bitcoin bugün hepimizin bildiği gibi başarılı bir kripto para projesi olabilir ancak devletler tarafından basılan paraya bir alternatif olduğu için bu durumun olumsuz yönleri de var. Örneğin 2011 yılında Bernard von NotHaus, kendi özel para birimi olan Liberty Doları’nı bulundurmakta ve satmaktan mahkum edilmişti.

Aynı durum Bitcoin’in yaratıcısı Satoshi Nakamotu’nun da başına gelebilir. Hükümetler genellikle egemenliklerine ve para politikalarına yönelik tehditlerin varolmasından hoşlanmazlar ve Bitcoin’i yasaklayamasalar da yaratıcısı için hayati tehlikeler oluşabilir.

Satoshi Nakamoto Bir Ekip Olabilir
Kripto para topluluğunda genel olarak, tek bir bireyin milyarlarca dolar değerinde kripto para yarattığı ve tüm izlerini gizlediği iddia edildi. Hatta Satoshi’nin 37 yaşında bir Japon olduğu belirtilmesine rağmen, Bitcoin’in orijinal whitepaper’ı mükemmel bir İngilizce ile yazılmış ve iddialara göre de e-posta adresi bir Alman sağlayıcadan geliyor.

Bazıları bu gerçekleri göz önüne aldığında, Bitcoin’in tek başına bir girişimden çok, işbirliği ile ortaya çıkmış bir proje olarak düşünüyor. Bitcoin’in yaratılması hem ekonomi gem de bilgisayar programcılığına öyle bir hakimiyet gösterdi, artık birçok kişi lider kripto paranın tek bir akıl tarafından tasarlanamayacağına inanıyor.

Muhtemelen Bitcoin’in arkasındaki ismi hiçbir zaman bilemeyeceğiz. Ancak önemli olan ismi bilmek değil, finans sisteminde bir devrim başlatan bu kişinin düşünce yapısını anlamak.

Kaynak: Kripto Para Haberleri