Google, Android cihazları sismometre gibi kullanarak, küresel çapta erken uyarı sistemini kurmayı planladığını açıkladı. Amerika Birleşik Devletleri Jeolojik Araştırmalar Merkezi (USGS) ve Kaliforniya Acil Hizmetler Ofisi (Cal OES) ile pilot uygulamanın denendiğini ve olumlu sonuçların olduğunu açıklayan Google, 2021 yılından itibaren ise tüm Dünyada bu hizmeti sunabileceklerini belirtti.

Android Cihazlar Sismometre Gibi Çalışacak
Andorid cihazların içerisinde bulunan ivme ölçerler sayesinde sinyaller Google'ın sunucularına gönderildikten sonra işlenecek ve çevrede bulunan diğer Android cihazlarına uyarı şeklinde gidecek. Bu sayede insanların kendilerini koruma ve güvene alma için yeterli zamanın bize sağlanacağı öngörülüyor.



Google'ın Yaptığı Açıklamadan Detaylar
Bugünden itibaren, Android telefonunuz dünyanın neresinde yaşarsanız yaşayın Android Deprem Uyarı Sisteminin bir parçası olabilir. Bu, Android telefonunuzun dünyanın en büyük deprem algılama ağını oluşturmak için milyonlarca başka Android telefona katılarak bir mini sismometre olabileceği anlamına gelir.

Tüm akıllı telefonlar, bir depremin olabileceğini gösteren sinyalleri algılayabilen küçük ivmeölçerlerle birlikte gelir. Telefon, deprem olabileceğini düşündüğü bir sinyal tespit ederse, deprem tespit sunucumuza, sarsıntının meydana geldiği kaba bir konumla birlikte bir sinyal gönderir. Sunucu daha sonra bir deprem olup olmadığını anlamak için birçok telefondan gelen bilgileri birleştirir. Esasen ışık hızıyla (kabaca bir telefondan gelen sinyallerin hareket ettiği hızdır) depremin hızına karşı yarışıyoruz. Ve şanslıyız ki ışık hızı çok daha hızlı!

Başlangıç ​​olarak, bu teknolojiyi Google Arama'da etkilenen alanın hızlı ve doğru bir görünümünü paylaşmak için kullanacağız. "Deprem" veya "yakınımdaki deprem" ifadesini aradığınızda, bölgeniz için alakalı sonuçların yanı sıra bir depremden sonra ne yapmanız gerektiğine dair yararlı kaynaklar bulacaksınız.

Tüm dünyada depremleri tespit etmek için bu kitle kaynaklı yaklaşımı geliştirmek için dünyaca ünlü sismoloji ve afet uzmanları Dr. Richard Allen , Dr. Qingkai Kong ve Dr. Lucy Jones ile birlikte çalıştık .

"Sırada ne var?" Diye merak ediyor olabilirsiniz. Halihazırda yürürlükte olan harika bir sismometre tabanlı sistem olduğundan, California'daki deprem uyarılarıyla başlıyoruz. Önümüzdeki yıl, Android'in telefon tabanlı deprem algılamasını kullanarak daha fazla eyalete ve ülkeye gelen deprem uyarılarını görmeyi bekleyebilirsiniz.

Kaynak