lostyazilim
tr.link

Screaming Frog Kullanımı | 1500TL DEĞERİNDE LİSANS HEDİYE! 🎉

4 Mesajlar 2.420 Okunma
lstbozum
tr.link

demircanuzer demircanuzer Yazılım Uzmanı Kullanıcı
  • Üyelik 29.12.2015
  • Yaş/Cinsiyet 27 / E
  • Meslek Dijital Pazarlama & SEO Uzmanı
  • Konum Bursa
  • Ad Soyad D** U**
  • Mesajlar 1320
  • Beğeniler 270 / 414
  • Ticaret 24, (%100)
Screaming Frog ile websitenizi teknik açıdan taratabilir ve meta etiketleri, url yapısında ki yanlışlar gibi pek çok konuda eksiklerini tespit edebilirsiniz. Elde ettiğiniz veriler ile birlikte websitenizi doğru şekilde analiz ederek oluşan hataları giderebilirsiniz. Ayrıca rakiplerinizin sitelerini de crawl ederek yapılarını inceleyebilirsiniz.
Screaming Frog'dan tespit edilen hatalarını düzeltmeye başladığım kötü durumda olan bir sitenin raporunu sizlere örnek olması açısından ekliyelim. 1. günde yaklaşık 100 bine hatayı bu sayede gidermiş olduk. Sizlerde Screaming Frog Kullanımı rehberimizi okuyarak hatalarınızı tespit edebilir ve kolayca düzeltebilirsiniz.




Screaming Frog Spider Nedir?
SEO kültürünün ilk günlerinden beri en çok tercih edilen araçlardan olan Screaming Frog SEO Spider programı bir çok noktada hayat kurtarabiliyor. Özellikle yüksek boyutlara ulaşmış ve binlerce sayfadan oluşan websitelerin hatalarını tespit etmek oldukça zor olabilir. Her sayfayı tek tek taramanızın mümkün olmadığı noktada Screaming Frog imdadınıza koşabilir. Sizin yerinize binlerce sayfayı tarar ve eksiklerinizi görmenizi sağlar. Tespit ettiğiniz hatalar ile birlikte sayfa deneyiminizi arttırabilir ve hataları gidererek SEO çalışmalarınıza değer katabilirsiniz.
SEO Frog Spider programı Birleşik Krallık merkezli bir yazılım şirketine aittir. Ülkemizde çok bilinmese de Dünya'da binlerce kullanıcısı olan en detaylı website analiz programlarından birisidir. Örneğin, Semrush, Ahrefs gibi yardımcı sitelerden farkı ise bu işlemleri çok daha hızlı ve yüksek boyutlarda yapabiliyor olmasıdır.


Screaming Frog SEO Spider Kurulumu
Screaming Frog ücretli bir yazılımdır. Ücretsiz versiyonu küçük siteler için yeterli olabilir. Toplamda 500 sayfa taramasını ücretsiz bir şekilde gerçekleştirebiliyorken daha fazla sayfaya sahipseniz bir lisansa ihtiyacınız olacaktır. www.screamingfrog.co.uk/seo-spider/ linkine ilerleyerek "Download" butonu aracılığıyla programı bilgisayarınıza indirip kurmanız gerekmektedir. Ardından ücretsiz sürüme sahip olacaksınız.


Screaming Frog Arayüzünü Tanıyalım
Arayüzü ilk bakışta biraz karmaşık gelse de ilk kullanımdan itibaren alışacağınız bir düzene sahiptir. Özellikle rehberin sonlarına doğru arayüz ve temel mantığı hakkında kafanızda soru işaretleri kalmayacaktır.




Görselde işaretlediğim alanlar aslında programın kullanım kolaylığını sağlayan noktalardır. Screaming Frog kullanımı diğer araçlara göre zahmetli gibi dursa da çok daha detaylı ve erişim açısından kolaydır. Menü Kısımlarını listelemek gerekirse görseller ile birlikte anlatalım;


1- File ( Dosya)



Üst menüde bizleri karşılayan bu kısımda önceden kaydettiğiniz bir Screaming Frog Seo Spider raporunu açabilir ve kıyaslama yapabilirsiniz. Aktif olarak taradığınız siteyi aynı şekilde bu kısımdan proje olarak kaydedebilirsiniz.


2- Mode ( Mod)


Bu kısımda ise yazılımı özelleştirebiliyor ve kullanım alanınıza göre değişikliğe uğratabiliyorsunuz.

  • Spider Modu: Bu mod ile geniş bir tarama ve raporlama ekranı modunda çalışıyorsunuz.

  • List Modu: Bu mod Spider moduna benzemektedir. Hatalara liste halinde ulaşabilirsiniz.

  • SERP Modu: Bu mod ile sayfa başlığı ve açıklamalarına odaklanan çalışmalarınızı yapabilirsiniz.

  • Compare Modu: Compare modu ile karşılaştırma yapabilirsiniz.

Configuration (Yapılandırma)



Screaming Frog ayarlarına devam ettiğimiz yazımızda configuration kısmı sayesinde bazı ayarlarınızı özelleştirebilirsiniz.

  • Spider: Bu ayar ile tarama yapacağınız title ve descriptionların kaç pikselde sınırlandığını belirliyorsunuz. Örneğin yazdığım başlıklar 500 pikselden fazlaysa hata olarak algıla komutunu verebiliyorsunuz.

  • User Interface: Bu kısım ile yazılımı karanlık moda alabilirken, tabloları ve sayfaları sıfırlayabiliyorsunuz.

  • System: Bu kısımda verileri depolama türünüz gibi teknik kısımları düzenleyebilirsiniz.


Reports (Raporlar)



Raporlar kısmında özellikle sayfa hızınız ile alakalı detayları kolaylıkla raporlayabilirsiniz. Bu sayede ilerlemeniz veya güncellemeniz gereken kısımları kolaylıkla görebilirsiniz.

  • Pagespeed: Bu kısımdan CSS, JS, DOM boyutu gibi sayfa hızınızı olumsuz etkileyen kısımları raporlayabilirsiniz.

  • HTTP Headers: HTTP başlıklarının geçmiş raporlarını çekebilrisiniz.

  • Cookie: Websiteniz de Cookie kullanıyorsanız geçmişini inceleyebilirsiniz.


Bulk Export ( Yığın Çıkarımı)


Bu menüden sitede bulunan linkler, resimler gibi tespit edilen yığınların çıktılarını alabilirsiniz.




Visualisations (Görselleştirmeler)


Bu menüde isminden anlaşılacağı üzere raporlarınızı görsellere ve grafiklere çevirebiliyor ve ilerlemenizi daha net görebiliyorsunuz.




Crawl Analysis & Licence & Help ( Lisans ve Yardım)
Bu kısımlar isminden de anlaşılacağı üzere tarama durdurma, başlatma işlemlerini yapabileceğiniz ve yazılımınızı lisanslayabileceğiniz, yardım ekranlarına ulaşabileceğiniz menülerdir.



Site Taraması (Crawl) Nasıl Yapılır?


Screaming Frog ile sitenizi taratmak aslında oldukça kolaydır. Programı açtığınızda URL girişi yapılan kısım ilk dikkatinizi çeken noktalardan olmuştur. Görseldeki kısma taratmak istediğiniz websitenizi ekleyip "Crawl" butonuna bastığınızda site taramanız başlayacaktır.
Burada dikkat etmeniz gereken nokta taratacağınız sitenin robots.txt dosyasında engelleme işleminin olmamasıdır.




Bir Sayfayı veya Dizini Taratmak
Özellikle ücretsiz sürümü kullanan okurlarıma bu yöntemi kesinlikle öneririm. Belirli bir sayfayı veya dizini taratmak istiyorsanız bu adımı kesinlikle atlamamalısınız. Screaming Frog SEO Spider belirli alt dizinleri de taratmanıza izin verecektir.
Bu adımı gerçekleştirmek için önceki taramanızı iptal edebilir ve programı yeniden temiz bir sayfayla başlatabilirsiniz. Ardından istediğiniz sayfayı veya dizini URL kısmına yapıştırıp tarama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Eğer önceden bir tarama gerçekleştirdiyseniz; File > Configuration > Default configuration seçimi yapmanız gerekmektedir.




Screaming Frog İle Sitemap Oluşturma
Tarattığınız websitenizin sitemap dosyasını halen oluşturmadıysanız bu konuda da size yardımcı olacak bir ipucu verebilirim. Websitenizin doğru index alması ve SEO listenizin en başında olması gereken sitemap xml urlnizi yazılımın menü kısmından Sitemaps > XML Sitemap kısmından oluşturabilirsiniz.
Eğer bir Wordpress kullanıcısıysanız sitemap oluşturma ve çok daha fazlasını wordpress seo yazımda bulabilirsiniz.




SEO Analizi ve Kırık Link Tespiti
Aslında pek çok kişi Screaming Frog ile teknik hataları tespit ederken temel SEO analizi özelliklerini kullanmamaktadır. Birkaç madde ile size bu konuda nasıl analizlere erişebileceğinizin ipuçlarını vermeye çalışacağım. Bu maddelerde bahsedeceğim kısımları yazımızın başında verdiğim fotoğrafta 3 okla işaretlediğim kısımlarda bulabilirsiniz.

  • Site başlık ve açıklamalarınızı inceleyebilirsiniz.

  • Headings etiketlerinizin doğruluğunu test edebilirsiniz.

  • İç ve dış linklerinizi liste halinde görebilirsiniz.

  • Güvenlik analizini görüntüleyebilirsiniz.

  • URL yapılarınızın doğruluğunu görebilirsiniz.

  • Sayfa başlıkları ve meta etiketlerinizi analiz edebilirsiniz.

  • İçerik analizinize bakarak yazılarınızı optimize edebilirsiniz.

  • Resimlerinizde bir yanlışlık varsa tek tıkla görebilirsiniz.

  • Canonicals yapılarını inceleyebilir ve yönlendirmelerinizi görebilirsiniz.

  • Çok dilli bir siteye sahipseniz hreflang etiketlerinize göz atabilirsiniz.

  • Structured data hatalarını görebilirsiniz.

  • AMP sayfalarınızın detaylı analizlerine erişebilirsiniz.

Listede belirttiğim sadece bir kısmıyken diğer tablarda çok daha fazlasına erişebilirsiniz. Screaming frog yazımız devam ettikçe sizler için daha kolay bir hal alıyor ve alacaktır. Şimdi diğer maddemize geçelim.




404 Sayfalarını Tespit Etmek


Arama motorlarının en sevmediği ve kullanıcı deneyimini de en kötü etkileyen durumların başında gelen kırık linkler başınıza bela olmadan tespit edip düzeltmeniz gereken en önemli hususlardandır. Screaming Frog kullanarak hatalı sayfaları tespit edebilirsiniz. Sitenizi tarattıktan sonra üst tablardan "Response Codes" kısmına tıklamalısınız. Ardından sağ kısımdaki listede "Client Error 4xx" seçeneğini seçerek hatalı urlleri ekranınıza yansıtacaktır.




Görselleri Analiz Etmek


Websitenizde bulunan görsellerde alt etiketi olmayan ve boyutu fazla olan resimler SEO açısından sizlere fazlasıyla zarar verecektir. Websitenizde ki tüm resimleri tarayan Screaming Frog, size bu görsellerin raporunu sunacaktır. Üst tablardan images kısmını seçerek tekrar sağ sekmeye geçip hatalı olan resimlerin sayısını ve oranını görebilirsiniz.




Sitenizdeki Linklerin SERP Sonuçlarını Görüntüleme



Websitenize girdiğiniz içeriklerin, sayfaların ve indexletiyorsanız etiketlerinizin arama motorlarında nasıl göründüğünü tek tek kontrol etmeniz oldukça zor olacaktır. Screaming Frog SEO Spider kullanarak sitenizde bulunan tüm URL'lerin Google'da nasıl göründüğünü inceleyebilirsiniz. Bunun için sitenizden bir link seçerek alt menüden "Serp Snippet" seçeneğini işaretlemelisiniz.
Bu yazımda sizlere Screaming Frog programını nasıl kullanabileceğinizi ve arayüzünde bulunan sekmelerin ne işe yaradığını elimden geldiğince anlatmaya çalıştım. Aklınıza takılan soruları yorum olarak bırakırsanız tek tek okuyarak cevaplayacağımdan emin olabilirsiniz.
Bu kısımda taradığınız kısımlarda nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmiyorsanız İç SEO hakkında bilgiler içeren yazımı mutlaka okumanızı öneririm.


Ücretsiz Screaming Frog lisansı için site yazı altında yorumlara, fikrinizi ve mail adresini bırakmanız yeterli :) Sizlere mail aracılığıyla 1 yıllık full lisans anahtarı göndereceğim.

Yazıya gitmek için:
demircanuzer.com/screaming-frog-kullanimi-ve-seo-analizi/
 

 

Dijital Pazarlama ve SEO Uzmanı: Demircan Uzer - demircanuzer.com
wmaraci
reklam

MasterYi MasterYi WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 21.10.2016
  • Yaş/Cinsiyet 42 / E
  • Meslek Mühendis - Youtuber
  • Konum İzmir
  • Ad Soyad B** Ö**
  • Mesajlar 383
  • Beğeniler 78 / 78
  • Ticaret 4, (%100)
güzellik sırlarım olarak yorum da bulunduk aynı mail adresine lisansı rica edebilirmiyim
demircanuzer

kişi bu mesajı beğendi.

Kişiye ve Firmanıza Özel Hosting,Sunucu Çözümleri

forzayandex forzayandex WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 22.10.2017
  • Yaş/Cinsiyet 25 / E
  • Meslek Bilgisayar Mühendisliği Öğrenc
  • Konum Trabzon
  • Ad Soyad Y** K**
  • Mesajlar 72
  • Beğeniler 29 / 15
  • Ticaret 1, (%100)
Ders Notları ismi ile yorum gönderdim hocam.
demircanuzer

kişi bu mesajı beğendi.

demircanuzer demircanuzer Yazılım Uzmanı Kullanıcı
  • Üyelik 29.12.2015
  • Yaş/Cinsiyet 27 / E
  • Meslek Dijital Pazarlama & SEO Uzmanı
  • Konum Bursa
  • Ad Soyad D** U**
  • Mesajlar 1320
  • Beğeniler 270 / 414
  • Ticaret 24, (%100)
MasterYi forzayandex Bloğumda ki tüm yorumlara kodları gönderdim :)
MasterYi

kişi bu mesajı beğendi.

Dijital Pazarlama ve SEO Uzmanı: Demircan Uzer - demircanuzer.com
wmaraci
wmaraci
wmaraci
wmaraci
Konuyu toplam 1 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 1 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al