18 Aralık 2018'de Cumhurbaşkanlığı kararı ile internet reklamlarına getirilen yeni vergi düzenlemesi hakkındaki hususlar Resmi Gazete'de yayınlanmış ve tüm kurumlar ve şahıslar için 1 Ocak 2019'dan geçerli olmak üzere internet reklamları için %15 tutarında ek vergi kesintisi yapılması zorunluluğu getirilmiştir. Tebliğ taslağı* 25 Aralık 2018'de yayınlanmıştır.

18 Aralık 2018 tarihinde açıklanan Cumhurbaşkanlığı kararı gereği internete reklam veren tüm şahıs ve kurumlar için 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren %18 KDV ve %15 Ek Vergi Kesintisi yapılması zorunluluğu getirilmişti. Bu konuda hazırlanan tebliğ taslağı son güncellemelerden sonra 15 Şubat'ta Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Google Reklamlarında %18 Vergi %15 Gelir Vegisi Resmi Gazetede Onaylandı

 

 

  1. Geçen aya ait bu beyannameyi vermek ve olası usulsüzlük cezaları ile karşılaşmamak için kanunen her ayın 23'ü belirlenmiştir. Eğer bireysel olarak ya da bir şahıs şirketi ile ya da tam mükellef olmayan veya yetkili olmayan bir kurum aracılığı ile reklam veriyorsanız veya doğrudan Google, Facebook, Instagram üzerinden kendiniz reklam veriyorsanız bu kanun kapsamında beyanda bulunmak ve toplamda reklam harcamanızın %33'üne karşılık gelen vergiyi ödemek zorundasınız.
  2. Olası yüksek bir ceza riski ile karşılaşmamak için lütfen işletmenizin muhasebe birimlerini bu konuda detaylı inceleme ve düzenleme yapması için bilgilendirmeniz gerekmektedir.
  3. Google, Facebook, Instagram gibi kurumlara yapılan ödemelerin kredi kartı ve banka havalesi ile yapıldığı için maliye tarafından kolayca tespit edilebilir ve usulsüzlük cezaları ile karşılaşabilirsiniz. Eğer zamanında vergilerinizi ödemediyseniz bu size sıkıntı yaratabilir.
  4. Son günlerde reklamlarının vergisini ödeyen işletmelerin reklam veren diğer rakiplerini Alo Maliye'ye yoğun bir şekilde şikayet ettiği duyumlarını alıyoruz. Bu vergilerin beyan edilmediği ya da ödenmediği durumlarda %18 KDV için son 5 yıllık, %15 Ek Vergi Kesintisi için 1 Ocak 2019'a kadar geriye dönük inceleme, gecikme faizi ve yüksek vergi cezaları ile karşılaşabileceğinizi unutmayınız.

 

Beyanda bulunmayıp bu tutarı ödemeyen kurum ya da şahıslar için maliye tarafından:

 

 

  • 1. Ödenmeyen rakam yasal faizi ile talep edilir.
  • 2. Vergi Usul Kanununun 341. maddesine göre 1 kat vergi ziyaı cezası düzenlenir (1 kat cezadır ve %15 ek ödemeyi ifade eder)
  • 3. Vergi Usul Kanunun 355. maddesine göre her bir evrak/ödeme için 1.600TL** özel usulsüzlük cezası düzenlenir.
  • 4. Cezalar tespit tarihinden geri dönük olarak 1 Ocak 2019'dan eski olmamak kaydıyla 5 yıllık dönemi kapsar.

 

İNTERNET REKLAMLARI İÇİN VERİLEN İLGİLİ RESMİ GAZETE YAZISINA BURAYA TIKLAYARAK ULAŞABİLİRSİNİZ.