ArafAli adlı üyeden alıntı
Bilgilendirci paylaşım için teşekkür ederim hocam. Benim de haber sitem var ve benzer şeyleri deneyimledim. Lakin AI içerik yüzünden indexlenmemek mantıksız geliyor bana neden derseniz? Çünkü AI ile hem bilgilendirici hem kaliteli içerikler kolayca yapılıyor.
Araf Ali selamlar,
AI içerikler konusunda sana algoritma mantığıyla bir cevap vereyim:
Yapay zekâ yanlış (hatta yalan) içerik üretiyor mu?
Cevap: EVET!
Şimdi örnekle açıklayayım: Diyelim ki sağlıkla ilgili bir içerik ürettin - örneğin, “şu ot şu hastalığa iyi gelir” gibi. Ancak yapay zekâ bazı bölümleri yanlış yazdı. Bir kısım insan bu içeriğe güvendi, denedi ve sonuç olarak ciddi sağlık sorunları yaşadı. Mesela böbrekleri zarar gördü diyelim…
Şimdi ne olacak? Sadece AI yanlış bilgi verdiği için insanların sağlığı geri dönülmez şekilde bozuldu. Bunun sorumluluğunu kim alacak?
İşte bu yüzden Google artık “uzmanlık” ve “deneyim” olmadan içerik üretimine izin vermiyor.
Yukarıda bunu biraz üstü kapalı ifade ettim ama şimdi daha açık yazayım.
Bakıyoruz, haber siteleri tıklanma uğruna her konuda içerik üretiyor:
– Aynı sitede at yarışı kuponu önerisi var
– Aynı sitede kripto yatırım tavsiyesi veriliyor
– Aynı sitede sağlık konusunda yorum yapılıyor, tavsiyeler yazılıyor
Bu ne demek biliyor musun?
Sırf trafik almak uğruna senin cebindeki parayı, psikolojini, aile düzenini ve sağlığını bozuyorlar.
Peki buna kim izin veriyor?
Cevap: Google. Ama artık izin vermeyecek.
Son Olarak:
Eskiden Google’da sağlıkla ilgili bir şey aradığında, karşına genelde büyük haber siteleri çıkardı. Çünkü otoriteleri yüksekti, güçlü backlink ağları vardı ve domain güçleri sayesinde her konuda öne çıkabiliyorlardı.
Ama artık bu dönem kapanıyor.
Google, “her konuda içerik üreten ama hiçbir konuda uzman olmayan” bu sitelere olan güvenini bitirecek. Yerine ise, konunun gerçekten uzmanı olan doktorlar, sağlık kuruluşları ya da bu alanda profesyonel içerik üreten otorite siteler geçecek.
Çünkü artık mesele sadece anahtar kelimeyi yakalamak değil, kimin söylediği.
bu sadece SEO meselesi değil. Bu, dijital dünyada güvenin yeniden inşa edilmesiyle ilgili.