lostyazilim
tr.link

Kalp Masajı Yapmayı Bilenleri Görebilir miyim?

2 Mesajlar 1.099 Okunma
lstbozum
tr.link

mustafayasin mustafayasin PHP & IOS Developer Kullanıcı
  • Üyelik 21.11.2011
  • Yaş/Cinsiyet 30 / E
  • Meslek öğrenci
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad M** T**
  • Mesajlar 914
  • Beğeniler 91 / 173
  • Ticaret 11, (%100)
İlk yardımın ne kadar önemli olduğunu anlayabilmemiz için ya yolun ortasında kaza geçirmiş son nefeslerini verirken, yardıma muhtaç birini görmemiz gerekir ya da bir yakınımızın gözlerimizin önünde ona hiçbir şekilde yardım edemeden hayata gözlerini yumması gerekir. Olası bir kaza sonrası birisinin kalbi durdu diyelim ne yapacaksınız? Panik halinde bir oraya bir oraya mı koşturursunuz. Yoksa bilinçli bir şekilde ambulans çağırıp kalp masajı mı yaparsınız? Kusura bakmayın ama doktorlar dizisini izleyerek hayat kurtarmak pek mümkün değil...

Kalp Masajı

Suni solunumun ilk aşaması olan suni teneffüs nasıl yapılır daha önce anlatmıştık. Bu yazıda da ikinci aşaması olan kalp masajı nasıl yapılır, alp masajında dikkat edilmesi gereken noktaları nelerdir bunların üzerinde duracağız.
Kalp masajı nasıl yapılır buna geçmeden önce şu uyarıyı yapmak zorundayım. Kalp masajı yapılacak kişinin kalbi durmuş olmalıdır. Atan bir kalbe kalp masajı yapmak, kalbi durdurur.

Kalp Masajı Nasıl Yapılır

Kalp masajı yapılacak olan hasta öncelikle suni teneffüste de olduğu gibi sırt üstü yere yatırılır. Hastanın pozisyonu kadar bizim de pozisyonumuz önemlidir. Biz de hastanın sağ yanında diz çökmeliyiz. Hastanın kalbi üzerine sağ elimizi, elimizin üzerine de sol elimizi koymalıyız. Kalp masajı yaparken kollarımız kırılmamalı, dik bir şekilde kalbe baskı uygulanmalıdır. Bahsettiğimiz baskı göğüs kafesinin üzerine 3-4 cm kadar bastırılmasıdır. Fazla basınç uygulamamaya dikkat edin, göğüs kafesinin kırılabileceğini aklınızın bir köşesinde tutun. Bu basınç belirli bir ritimle, kalp atışı başlayana kadar yapılmalıdır.
Kalp masajı nasıl yapılır öğrenmiş olduk. Şimdi de suni solunumda suni teneffüs ve kalp masajının aynı anda nasıl yapılması gerektiğine değinelim.
Eğer solunum durmuş fakat kalp çalışıyor ise sadece suni teneffüs yapılmalıdır. Az önce yaptığım uyarıyı tekrar ediyorum, çalışan kalbe kalp masajı yapmak kalbi durdurabilir. Çocuk ve yetişkinlerin kalp ve solunum ritmi farklı olduğu için suni teneffüs ve kalp masajı sayısı da farklılık gösterecektir. Yetişkinlere suni solunum uygulaması yaparken; eğer bize yardım edebilecek bir başka kişi yoksa 2 suni teneffüs 15 kalp masajı yapılmalıdır. Ama 2 kişiysek 1 suni teneffüs 5 kalp masajı yapılacaktır. Çocuklarda ise; yine tek başımıza isek 4 suni teneffüs 15 kalp masajı, 2 kişiysek 1 suni teneffüs 5 kalp masajı yapılmalıdır.

Yazmış olduğumuz suni teneffüs ve kalp masajı yazıları tamamen sizlerin fikir sahibi olabilmesi içindir. Sadece okuduklarınızla bir kişinin hayatını kurtarmaya kalkarken bir hata sonucu yaşamına son verebilirsiniz. Kalp masajı gibi önemli ilk yardım derslerini uygulamalı olarak, bir eğitmen ile öğrenmelisiniz.

Kaynak: Kalp Masajı Nasıl Yapılır

wmaraci
reklam

logaritma10 logaritma10 WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 10.07.2012
  • Yaş/Cinsiyet - / E
  • Meslek öğrenci
  • Mesajlar 19
  • Beğeniler 3 / 0
  • Ticaret 0, (%0)
ortim senden böyle bir makale hiç beklemiyordum beni çok şaşırttın :D
ama harbiden haklısın. yardıma ihtiyacı olan birisiyle karşılaşsam ne yapacağımı bilemez, panik olurdum heralde. tebrik ve teşekkür ediyorum bu bilgilendirmen için :D

wmaraci
wmaraci
Konuyu toplam 1 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 1 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al