Yeni bir facebok sklandalı daha. FACEBOOK ZOKA! Bu skandal da suçlu facebook değil tabi Ayfer Öztürk adında bir kullanıcı. Yakın arkadaşı mı akrabası tam anlamadığım, ama çok iyi tanıdığı Erdem Öztürk adında bir şahsın profilini kullanan **************lar Ayfer Öztürk’ü ZOKAladılar. 19 yaşındaki bu saf kullanıcı Erdem Öztürk sandığı bu kişilerin istediklerini yapınca ZOKA adlı bir şirket hesabından 55£ para çekmiş. Kullanıcıları uyaran Ayfer kardeşimiz bu **************lığa karşı uyarmış ve polisede suç duyurusunda bulunmuş.
Geçen günler Ziinga adlı bir ************** şirkete 86 liramı kaptırdım şimdide bu… Meğer sanal alem de ne kadar çok ************** varmış. Bizim Erdem Bey Lahnstein’de 2004 yılından beri ikamet ediyormuş. **************ların profilini çaldığını ve kendisini tanıyan herkeze aynı şekilde dolandırmaya çalıştığını söylüyor. Olayı çözen oğlu olmuş Erdem beyin. Evden telefon açıp baba benim numaramı ne yapacaksın. Şimdi facebooktan numaramı istediğin bir mesaj aldım diyince olay çözülmüş hesabını kapatmış ama nafile. **************lar tüm arkadaşlarına mesajı atmış bile.
Ayfer olayı şu şekilde naklediyor: ”Telefon numaramı isteyenin Erdem abi olduğunu sandım. Benden telefonuma gönderdikleri mesajdaki numarayı yazıp geri göndermemi istedi. Mesajın ulaşmadığını yazıp tekrar başka başka 9 numara gönderdiler. Dördünden 20 Euro’luk beşinden ise 15′er Euro’luk para hesabımdan talep edildi. Polise gidip durumu açıklayarak suç duyurusunda bulundum. Kullandığım telefon şirketine de telefon ettim. Bana yazılı olarak poliste yaptığım şikayet dosyasıyla başvurmamı istediler. Oraya da yazı gönderdim. Bu parayı ben nasıl öderim. Annem ve babam emekli. Az kazanıyorlar. Bende çalışıp harçlığımı kazanıyordum. Zor durumda kaldım. Türk vatandaşlarına özellikle Türk gençlerine böyle oyunlara gelmemeleri için dikkatli olmalarını öneriyorum” . Aslında düşülmemesi gereken bir tuzak ama….
Olayın işleyişi orjinalinde şu şekilde anlatalım ki olurya birgün başınıza gelirse aldanmayın : Sahtekarlar Facebook’ta kayıtlı olan bazı kişilerin profilini kopyalayarak oluşturdukları sahte profil üzerinden, o kişinin arkadaşlarına önce bir arkadaşlık isteği gönderiyorlar. Bu isteğin arkasında bir art niyet sezmeyen Facebook üyeleri, sözde tanınan kişiden gelen arkadaşlık isteğini olumlu yanıtladıktan sonra **************lar bu kez, cep telefonunu kaybettim bahanesiyle Numaranı verir misin diyerek mesaj gönderiyor. Arkadaşlık isteği gönderen kişiden gelen yazıya telefon numarası gönderenlere, bu kez cep telefonlarına, bir fatura bilgisi geliyor. Genellikle Almanca olarak indirimli alışveriş yapan ZONK veya ZOKA isimli şirketlerden gönderildiği belirlenen cep telefonu mesajında, verilen ‘Kod’ numarasının yazılıp mesajla geri gönderilmesi talep ediliyor. Bu denileni yapan cep telefonu sahiplerinin cep telefonu hesabına ‘bir hizmet’ karşılığında 15 ile 200 Euro arasında değişen faturayı ödemeyi taahhüt etmiş oluyor.
Bu beladan uzak durmanın yolu ne dir diye sorarsan içinde Z kelimesi bulunan online hiç bir teklife cep telefonunuzu kullanarak cevap vermeyin. Birde bolca Kemal Sunalın tokacı filmini izleyin….(nerdeyse her akşam kanalın birinde var, tokat yememek için bire bir.)
Kaynak