Internet Explorer kullanıcılarının IQ’larının, diğer web tarayıcılarını kullananlara oranla daha düşük olduğuna dair araştırma özenle hazırlanmış bir yalan gibi görünüyor.
ntvmsnbc
Güncelleme: 18:01 TSİ 03 Ağustos. 2011 Çarşamba
İSTANBUL - CNN, Forbes ve BBC’nin de dahil olduğu birçok medya kuruluşu Kanadalı ApTiquant’ın ortaya attığı bu araştırmayı haber yapmıştı. Ancak daha sonra şirketin internet sitesinin kısa bir süre önce oluşturulduğu ve çalışan fotoğraflarının da Paris’te bir başka şirketten kopyalandığı ortaya çıktı. Araştırmayla ilgili tanıtım kampanyasının arkasında kimin olduğu ise bilinmiyor.
BTnet'in haberine göre, birçok medya kuruluşunda yer alan araştırma ile ilgili sorular, BBC internet sitesinin okuyucularının ApTiquant şirketinin web sitesini geçtiğimiz ay oluşturduğunu fark etmesiyle belirdi. Şirket çalışanlarına dair internet sitesindeki fotoğraflar da, Fransa’da kurulu bir araştırma şirketi olan Central Test’te yer alan fotoğrafların aynısıydı. ApTiquant, kendi internet sitesinde bu fotoğrafların altındaki isimleri değiştirerek kullanmıştı.
BBC’nin bağlantıya geçtiği Central Test de şirket çalışanlarının fotoğraflarının web sitelerinden kopyalandığının farkında olduklarını belirttiler, ama ApTiquant veya çalışmaları hakkında bir bilgileri olmadığının altını çizdiler.
ApTiquant, yayınladığı bir basın açıklamasında 100 bin web kullanıcısını, tercih ettikleri bir web tarayıcısıyla IQ testine davet ettiğini açıklamıştı. Hatta sonrasında detaylı araştırma verilerini de yayınladı. Buna göre, Internet Explorer kullanıcılarının genelde daha düşük zekâya sahip olduğu şeklinde bir sonuç ortaya çıkıyordu.
BBC bu haberle ilgili alternatif görüşlere ulaşmaya çalıştı. Cambridge Üniversitesi’nden Prof. David Spiegelhalter, bu verilerin inanılmaz derecede düşük olduğu ve IE kullanıcılarını çok fazla hor gördüğü yorumunu yapmıştı.
Haberle ilgili yorum almak için aranan ApTiquant’ın bağlantı numarasında ise kimse telefona bakmadı. Sophos danışmanı Graham Cluley, şüphelerin artması üzerine kaynağı inceledi ve “Bu tarz sahte siteler yaratmanın ne kadar kolay olduğu açıkça görülüyor” dedi.
Cluley, insanların farklı kaynaklardan yüklediği, datayı içeren PDF dosyasını da inceledi ve bunun kötü niyetli yazılım içerdiğine dair bir bilgiye ulaşmadığını açıkladı.
Kaynak: http://www.ntvmsnbc.com/id/25238225/