Windows RT'li cihazların, Windows 8'den farkı ne? İşte Windows RT'nin bilmeniz gereken farkları!
Surface tabletle beraber ortaya çıkan Windows RT işletim sistemi, görünüş olarak Windows 8'den farklı değil. Ancak Windows RT, normal bir Windows'da yapabileceğiniz her şeyi yerine getiremiyor. Windows RT'li bir tablet almayı planlıyorsanız ve bu farklar kafanızı karıştırıyorsa, işte Windows RT hakkında bilmeniz gereken bazı önemli noktalar.
Masaüstü modu
Windows RT'de bir masaüstü yok değil, var. Masaüstünden Denetim Masası, Bilgisayarım, Belgelerim, Kitaplıklarım, IE10, Paint, Notepad ve Office'i çalıştırabiliyorsunuz. Ancak hepsi bu kadar, Windows RT'ye normal Windows programlarını yükleyemiyorsunuz.
Windows Store
Windows RT'ye uygulama yüklemenin tek yolu, Windows Store'u kullanmak. Bu uygulamalar hem ARM tabanlı çipsetler, hem de PC'lerde kullanılan x86 çipsetler için geliştirildiğinden Windows 8'de de çalışıyor.
Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi bilgisayarınızda kullandığınız bir .exe dosyasını Windows RT'de çalıştıramıyorsunuz.
[COLOR=Red]Office 2013, iş kullanımı ve web tarayıcıları[/COLOR]
Office 2013
Surface RT, Office 2013'ün Home and Student sürümüyle geliyor (dolayısıyla 32GB'lık modelde sadece 16GB boş alan var). Ofis, masaüstü modunda çalışıyor ancak içinde Outlook bulunmuyor. Outlook yerine Windows 8'in varsayılan Posta, Kişiler ve Takvim uygulamalarını kullanmanız gerekiyor. Mutlaka Outlook kullanmanız gerekiyorsa, tek seçeneğiniz Exhange 2013 yoluyla Outlook web uygulamasını kullanmak.
İş kullanıcıları için
Windows RT Active Directory'yi desteklemiyor, dolayısıya bu özellik sizin için çok önemliyse, Surface Pro'nun çıkmasını beklemelisiniz. Windows RT'deki Office uygulamalarını iş amaçlı kullanmaya yönelik lisans da sağlanmıyor. Onları iş ortamında kullanabilmek için, ek bir lisans satın almanız gerekiyor.
Windows RT'de VPN'ye erişebilseniz de RDP sunucusu kurmanıza izin verilmiyor. Bu arada Outlook'u kullanamıyor olsanız da Exchange Active Sync destekleniyor.
Web tarayıcıları
Windows RT'de kullanabileceğiniz tek web tarayıcısı, şimdilik sadece Internet Explorer 10. IE10'u ister Metro arayüzünde, ister klasik masaüstü arayüzünde kullanabiliyorsunuz. Chrome'un bir Metro sürümü var, ancak şu an Windows Store'da kullanıma sunulmuyor.
Gelecekte Firefox ve Chrome gibi web tarayıcıları, Windows RT'de yer edinebilir, zira Mozilla ve Google'ın tarayıcılarının Metro sürümleri üzerinde çalıştıkları biliniyor. Ancak bugün Windows RT'de tek kullanabileceğiniz web tarayıcısı, Internet Explorer 10.
[COLOR=Red]
Medya, güvenli önyükleme, diğer işletim sistemleri[/COLOR]
Medya seçenekleri
Windows RT'de Windows Media Player yerine Xbox Music ve Video uygulamaları bulunuyor. Windows RT, bir Media Center Extender işlevini de görmüyor, bu iş için Windows 8'li bir makineye ihtiyacınız var.
Güvenli önyükleme, diğer işletim sistemleri, depolama
Windows RT cihazları, devre dışı bırakılamayan Güvenli Önyükleme işleviyle donatılmış bulunuyor. Bunun anlamı, ona farklı bir işletim sistemi yüklemenizin mümkün olmadığı. Yani Windows RT'li tabletinize Linux veya Android gibi farklı bir işletim sistemi yüklemeniz mümkün değil.
Windows 8'de fiziksel sürücüleri tek bir mantıksal birimde birleştirmenize izin veren Depolama Alanları işlevi, Windows RT'de yok. BitLocker işlevi de Windows RT'de bulunmuyor, ancak cihaz seviyesinde şifreleme işlevi sunuluyor.
Windows RT'de ISO ve VHD imajlarını disk olarak bağlamanız mümkün, ancak Windows 8 Pro'daki gibi VHD'lerden önyükleme yapamıyorsunuz.
Çoklu monitör desteği, gelişmiş görev yöneticisi gibi temel Windows 8 işlevleri Windows RT'de de mevcut. Yeni Gezgin çubuğu, Windows Defender ve SmartScreen, güvenliğinizi sağlıyor.
Windows 8'i sevdiyeseniz ve sadece Windows 8 "Modern arayüz" uygulamalarını kullanmakla yetinecekseniz, Windows RT'nin sizi fazlasıyla memnun edeceğini söyleyebiliriz.
chip