Günümüzün her alanında sınavdan geçiyoruz. İlkokul,lise,üniversite hiç farketmiyor okulun her döneminde sınav stresini yaşamak zorunda kalıyoruz. Aslında mezun olduktan sonra bile sınavlara tabi tutuluyoruz. Mesela Ehliyet Sınavı bunlardan sadece birtanesidir. Haliyle kaderimizi belirlediği için bu sınavlarda olduğundan fazla heyecanlanıyoruz. Heyecanlandığımızdan dolayı soruları yanlış okuma,yanlış anlama olasılığımız fazlasıyla artıyor.
Yapmak istemediğimiz yanlışları, soruları bildiğimiz halde yaptığımız yanlışlar gerçekten hayal kırıklığına uğratır. Hatta bazı kişiler sınav öncesi bilinçaltlarına öyle yerleşmiştir ki rüyalarında görürler. Kabus olarakta korkuyla hatırladığımız sınavlar olmuştur. Peki bu kadar büyük sıkıntı yaşadığımız sınavlara rahat girmek,iyi sonuçlar elde etmek için neler yapmalıyız ? Sınav stresi için 5 ana başlık altında açıklamalar yapacağım. Stresinizi tam olarak azaltmasa da biraz olsun daha iyi olabilmeniz için bu kuralları iyi okuyup anlamanız gerekmektedir.
1. Sınavın anlamını tam olarak kavramamız gerekmektedir.
- Herkes sınavın bir son olduğunu düşünür. Sınavdan alacağı kötü sonuçların öncelikle kendisi ve ailesinde sıkıntı açacağını düşünerek bir çok sınavda kendisinin sonu olarak bakmaktadır. Aslında bu durum tam olarak tersidir. Çünkü snavlar tekrarlanır ve her sınav bir şans demektir. Aileniz için güven problemi yaşamyın çünkü aileniz size güvendiği için sınava girmenizi istemiştir. Güven problemi yaşamayın çünkü alacağınız kötü sonuçlar sadece ailenizi değil sizide üzecektir hem de fazlasıyla.
2. Sınavda hezeyana uğramamak için programlı çalışmalısınız.
- Her öğrencinin isteğidir sınavda çoğu soruyu çözmek ve tercihleri rahat bir tavırla beklemek. Belki sınav stresinde boş rol oynayan etken programsız çalışmadır. Programsız çalışmadan kasıt istediğiniz vakit ders çalışmadır. Bu durum temponuz için bir dezavantajdır. Çalışmanızdan iyi bir sonuç elde etmek için günlük hatta saatlik bir sınav programınızın olması gerekir. Geçmişe baktığınızda sınav birincilerinin o başarıyı elde etmelerinin nedeni programlı çalışmadır. Rahat bir şekilde çalışma sonucu sınav stresiniz sadece heyecan olarak kalacaktır. Sizde bu durumda çok rahat olacaksınız.
3. Bölüm olarak kesin bir hedefiniz olmalıdır.
- Sınav Tercih zamanında yaşadığımız bölüm seçme sıkıntısı sınav öncesini tetiklemektedir. Bu yüzden sınav öncesinde gireceğiniz bölümü belirlemelisiniz. Belirlediğiniz takdir de büyük bir yükten kurtulacaksınız. Ve o bölümün puanı ne ise ona göre çalışacaksınız. Bu durum sizi pozitif yönde etkileyecektir. Her durumda olduğu gibi yola çıkmadan önce gideceğiniz hedefi belirlemelisiniz.
4. Sınava girmeden 2 gün önce ders çalışmayı bırakın.
- Sınava rahat girmek için sınav arifesinde beyninizin,psikolojinizin çok rahat olması lazım. Sorularla dolu bir beyin sizi normalden fazla strese sokacaktır. 2 gün önce dersten uzak bir ortamda rahatlamayı deneyin. Gezin,arkadaşlarınızla sohbet edin,müzik dinleyin kısacası sizi rahatlatacak herşeyi yapın. Sınava rahat bir kafayla girmek sizi pek zorlamayacaktır.
5. Sınava normal deneme sınavlarına gider gibi gidin.
- Dershanelerde girdiğiniz denemeler önemli olmadığı için rahat rahat girersiniz. O an yakadığınız psikoloji çok iyi bir psikolojidir. Denemelerin sıklığından dolayı sınav alışkanlığı yakalarsınız. Gireceğiniz sınav YGS,LYS,SBS,KPSS olsada deneme sınavları gibi düşünün. Çokta boşa vermeyin tabi çünkü çok rahat olursanız beklenmedik sonuçlar ortaya çıkabilir. Son olarak sınava girerken sakin bir kafayla çok rahat bir psikolojiyle girin. En önemlisi ise açıkladığımız son kuraldır. Çünkü durumunuz ne kadar iyi olursa olsun stresli olduğunuzda bütün çalışmalarınız boşa gidebilir. Bu yüzden gelecek kaygısı yaşamadan sınava girin.
Belki tam olarak stresten kurtulamasanız da az çok aklınızda birşeyler kesinleşir. Kısa kısa açıkladığımız maddeleri uygulayarak sorunlarınızdan kurtulabilirsiniz. Umarım az da olsa katkıda bulunmuşumdur :)
Kaynak:
Sınav Stresini Yenmenin 5 Yolu