Ve Rockstar Games’in son bombası, son zamanların en çok konuşulan, heyecanlandıran ve merakla beklenen oyunu: Grand Theft Auto 5. Bugüne kadar yayınlanan görüntüler, videolar ve sızdırılan bilgilere bakacak olursak heycanlanmakta haklıyız sanki. Henüz çıkmamasına ve hatta net bir bilgi olmamasına rağmen (dün çıkış tarihi yayınlanana kadar) şimdiden büyük bir oyuncu kitlesi tarafından yılın en iyi oyunu olarak gösteriliyor.
Grand Theft Auto 5′te 3 farklı adamı yönetirken 3 farklı hikayenin ortasında buluveriyoruz kendimizi. GTA 5′in görev şeması önceki oyunlara göre daha farklı olacakmış. Ben söylemiyorum bunu Rockstar yetkilileri söylüyor. Bu 3 hikayeninse ortak bir noktası var. İşte bu ortak nokta ”para”. Rockstar yeni GTA oyununda pembe noktanın ortasında dur görev başlasın ve bitsin, al şuda ödülün olayını kaldırmış sanki. Daha hikayesel bir oyun bizi bekliyor diyebiliriz.Bakın Dan Houser bu konuda ne söylüyor: “Soygunları oyunun teması yapmak istedik, insanlar GTA serisinde banka soymayı hep sevdi, bu sefer banka soygununun en gerçekçi şekline ulaşmaya çalıştık. Bu banka soygunları hikayeye bağlanacak ve karakterleri derinden etkileyecek bir sona hizmet edecek”
Yönettiğimiz karakterleri tanımak bizim en doğal hakkımız elbette. Rockstar bunu da düşünmüş ve Michael, Trevor, Franklin’in (yönettiğimiz karakterler) ayrı ayrı hobilerini bize yaşatarak karakterlerimiz hakkında bilgilenmemizi sağlayacak. Rockstar Games yeni oyunda yeni aktivitelerede yer vermiş. Yoga, Triatlon, Jet Ski, Tenis ve Golf gibi spor deneyimlerini yaşayabileceğiz.
Gelelim bu büyük oyunun büyük haritasına. Bugüne kadar harita hakkında birçok söylenti ortaya atıldı, inanılmaz derecede büyük ve gösterişli bir harita ile karşılaşacağımız söylendi. Benim şuan oyunda en çok merak ettiğim konularda birisi oyunun haritası. Önceki oyunlarda gördüğümüz gibi birkaç şehirden oluşmuyor. Tek bir şehir ve bu şehire bağlı kasabalar, köyler vb yerleşim birimlerinden oluşuyor. Buna rağmen GTA 4′ün haritasının tamamından büyükmüş. Oyundaki bölgeler: Los Santos, Valais, Santa Hueso, Brigham, Santa Catarina, Trecena olarak belirtiliyor. Ayrıca haritanın bir yanı dağlarla çevrili, diğer yanı pasifik okyanusu ve diğer bir yanı ise çöllerle kaplı olacak.
Dan Houser’ın bir röportajından: Bu konuda çok dikkatli olmalıyım, yoksa beni ofise sürükleyip dikenli telle kamçılayacaklar. Basın bülteninde ne varsa kesinlikle sadık kalacağım. Oyun Los Santos ve çevresindeki kırsal kesimde geçecek ve harita çok büyük.
Beni heycanlandıran diğer bir iddia ise oyunda mevsimlerin olacağı hakkında. Oynanışı etkileyen mevsimsel faktörlere yer verileceğinden bahsediliyor. Tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi yoğun kar yağışı sırasında kapalı bir yola girdiğimizde farklı çıkış yolları aramamız gerekiyor. Gündelik hayata önem verdiklerini söylemiştim ki oyunda insanların yanında gezdirdikleri köpekleride görebileceğiz.
Grand Theft Auto 5′in çıkış tarihi kesinleşti. Ancak büyük bir erteleme yaşanarak. İlk olarak 2013 yılının bahar ayları olarak gösterilen çıkış tarihi dün yapılan resmi açıklama ile PS3 ve Xbox 360 platformları için 17 Eylül 2013‘te raflardaki yerini alacağı kesinlik kazanmış oldu. Bunun yanında GTA’nın PC versiyonu halen belirsizliğini koruyor.
”San Andreas’ta Los Angeles konusunda gerçekleştirmek istediğimiz şeyleri tam olarak yapamadık” diyen Dan Houser’ın bu sözünden ve GTA 5′in trailerından sonra yapılan açıklamada belirtilen “Rockstar Games’in en büyük oyunu” ifadesinden sonra oyuncuların beklentileride yükselmiş oldu. Bakalım zaman bize ne gösterecek :)
Kaynak: http://kemalsafak.com/grand-theft-auto-5-on-inceleme/