Yüce Zereyîn bloğundaki bir yazıyı görüp M. Serdar Kuzuloğlu yani internet ekipler amirini dinlemek için iş çıkışı Bilgi Üniversitesi, Santral İstanbul yerleşkesine doğru yol aldım. 19:00’da başlayacak ders 19:18’de başladı ve 21:15’e kadar sürdü. Genel olarak baktığımda Serdar Bey tam manasıyla bir stand-up’çı, Cem Yılmaz’dan aşağı kalır hiçbir yanı yok. Sunum sırasında eminim gözlerinden yaş gelen tek kişi ben değilimdir.

Yazıyı küçük küçük notlardan oluşturacağım “Yılmaz Özdil stayla”


Serdar Bey, amirim, bundan sonra amirim diye geçecek, sınıftakilere gün içerisinde hatırladığımız 3 tane reklamı sordu ve sınıftan bunu sayacak kişi çok azdı ve sadece 11880 reklamı akılda kalmış. Amirimin verdiği bilgilere göre gün içerisinde 320 reklama maruz kalıyoruz(ortalama bir insan)
Önceleri insanlar bir günde 120 karar verirken şimdilerde 350 karar verme sorunda kalıyoruz. Sosyal medya ile karar verme sayısı 500’e çıkmıştır.
Marketlerde ve muhtelif yerlerde 400 tane sabun seçeneği var, artık tek derdimiz sabun almak değil, akasyalı, güzel kokulu sabun almak gibi bir derde düşmüşüz.
10 otomobil üreticisinin 70 markasının 2.000 modeli var. 236 su markası var, erikli v.b., ülker çikolatalı gofret tüm zamanların en çok hatırlanan markası. (Bunu ben sallıyor olabilirim)
Modern çağın sanatı “cool” olanda kalabilmektir.
Reddi miras var, eskilerin birikimlerini yok sayıyoruz, artık salonlar yok, artık alo bile demiyoruz, evin bilgisayarı yok bizim bilgisayarımız var. Doğruyu bulmak zor. (Amirim burada telefonun üzerinde zaten kimin aradığı belli oluyor ve bilgisayarların artık kişilerin en mahrem(ve cep telefonu) alanları olduğunu söylüyor. Hatta örnek olarak başka bir kişinin telefonunu açarken X bey’in Y Hanım’ın telefonu diye açtığımızı belirttiğimizi ifade etti.
Çok şey bildiğimizi sanıyoruz. (Burada 10 soruluk bir test yaptı, AKP’nin 3. Hükümeti kurulacak değil şimdiki hükümeti olduğunu hatırladık birden.) Bir halüsinasyon içerisinde olduğumuzu söyledi.
Bazen 3 tane heykeltıraşı bilmek bizim işimize yarayabilir. Bunun için bir iş görüşmesinde bir örnek verdi. İşe giren kişiye genel kültür olarak sorular sorulurken heykeltıraşı bilmesi bu kişinin işe alınması ile sonuçlandı. (Burayı da tam hatırlamıyor olabilirim.)
Sunum sonunda M. Serdar Kuzuloğlu’nun girişimcilere 10 maddelik önerisini aşağıda bulabilirsiniz.

1. Ne sattığını bil,
2. Kime sattığını bil,
3. Başarı tanımını iyi yap,
4. Herkesi dinle ama herkese uyma,
5. İnsanlara akıllı fiyat ve kullanım seçenekleri sun,
6. Yapılanın benzerini yapma, vakit kaybettirir.
7. Pazarlanamayan girişim ölü yatırımdır.
8. Başarısızlıklara bahane bulma, Başarılarının kıymeti kalmaz.
9. Ortağa, yatırımcıya ihtiyacın var mı? İyi düşün.
10. Olmuyorsa bırak.

Bu yazı sonunda http://entelektuel.com/bedava-deger-mi-bayragi-ve-karar-mekanizmasi/ Bedava, değer mi bayrağı ve karar mekanizması isimli yazıyı okumanızı ve yazının sonunda yer alan TED.com videosunu izlemenizi öneririm. Amirim bu videodaki verilerden örnek vermişti, tevafuk ben de denk geldim. İzleyin, izlettirin efendim.

Bkz. Kaynak