Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım: ''İnternetin fiziki çalışmasına yönelik tüm politikaları belirleyen ve uygulayan ICANN'ın, İnternet Alan Adları ve Sayılarının Tahsisi ile ilgili ikinci Yönetim Merkezi İstanbul olacak''
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, internetin fiziki çalışmasına yönelik tüm politikaları belirleyen ve uygulayan ICANN'ın, ABD merkezli yapısını değiştirme kararı aldığını belirterek, ''İnternet Alan Adları ve Sayılarının Tahsisi ile ilgili ikinci Yönetim Merkezi İstanbul olacak. Böylece Türkiye, internet dünyasının Birleşmiş Milletler gücünde en önemli merkezlerinden biri haline gelecek.''
Bakan Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çağa damgasını vuran en önemli dinamiklerden biri olan internetin küreselleşme olgusunu hızlandırdığını ifade ederek, bu değişime paralel olarak ICANN'ın 3 küresel merkeze bölünme kararı aldığını söyledi.
Bu kapsamda Türkiye ve Singapur'da birer merkez kurulacağını bildiren Yıldırım, Söz konusu merkezlerin internetin gerçek anlamda küreselleşmesini sağlayacağını belirtti. Bakan Yıldırım, şöyle devam etti:
''Afrika, Orta Doğu ve Avrupa'da ICANN'ın ve dolayısıyla internetin merkezi İstanbul olacak. Böylece her türlü bilgi Türkiye'de depolanacak ve buradan çevre ülkelere trafik devam edecek. Asya'nın merkezi Singapur, Kuzey ve Güney Amerika'nın merkezi ise Los Angeles olacak.''
''Çalışmalarımız meyvesini verdi''
Hükümet olarak yaşanan teknolojik gelişmeler çerçevesinde küresel rekabette Türkiye'nin gücünü artırmayı ve bilgi toplumuna dönüşümü öncelikli politika olarak ele aldıklarını ifade eden Bakan Yıldırım, şunları kaydetti:
''Türkiye'de internetin her alanda yaygın kullanılması için önemli çalışmalar yapıyoruz ve çalışmalarımız meyvesini verdi. İstanbul artık İnternet Yönetim Merkezi oluyor. ICANN bünyesinde yapılan bu değişim ile internet üzerinde küresel olarak tüm paydaşları ilgilendiren süreçlerde politika geliştiren ICANN, artık tam anlamıyla uluslararası bir yönetim gücü olacak. Böylece internet dünyasının Birleşmiş Milletler gücünde de en önemli merkez Türkiye olacak.''
''Türkiye bölgesel siber güç olacak''
Bakan Yıldırım, ICANN'ın internetin adlandırma sisteminin koordinasyonunu sağlamasının yanı sıra internetin gelişmesi ve evriminde de önemli bir yeri bulunduğunun altını çizerek, ''İnternet Alan Adları ve Sayılarının Tahsisi ile ilgili ikinci yönetim merkezinin İstanbul'da kurulacak olması, bir anlamda ülkemizi bir bölgesel siber güç haline getirecektir. Bu durum, genç, dinamik ve eğitimli işgücümüze de yeni bir çalışma ve yetkinlik edinme alanı oluşturacaktır'' dedi.
İstanbul'da kurulacak yönetim merkezinin, gelecekteki dünya internet stratejileri açısından büyük önem taşıdığına vurgu yapan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Varılan bu nokta, internet yönetişimine ilişkin otoritelerin Türkiye'ye ve Türkiye'nin internet politikalarına olan güvenin bir göstergesidir. İnternet Tahsisli Alan Adları ve Sayıları konusunda faaliyette bulunan dünyadaki üç yönetim merkezinden birinin İstanbul'da bulunması, birçok uluslararası kuruluşun ve firmanın bölgesel hizmet merkezlerini ve veri ambarlarını ülkemizde kurmaları için örnek oluşturacak ve ülkemizde yatırım yapmaları teşvik edilecektir.''
ICANN Nedir?
İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu (ICANN), uluslararası düzeyde organize olmuş, İnternet Protokolü (IP) adresi alanı tahsisi, protokol tanıtıcı ataması, genel (gTLD) ve ülke kodu (ccTLD) Üst Düzey Alan ismi sistemi yönetimi ve kök sunucu sistemi yönetimi işlevlerinden sorumlu kar amacı gütmeyen bir kurum.
ICANN ayrıca, tüm internet kullanıcılarının geçerli adresler bulabilmelerini sağlamak üzere evrensel çözülebilirlikten emin olunması için DNS'in teknik unsurlarının yönetiminin koordinasyonu üstleniyor. Bunu internetteki işlemlerde kullanılan eşsiz teknik tanıtıcıların dağıtımını ve üst düzey alan isimlerinin (.com, .info, vs) kullanılma yetkilerinin dağıtılmasını gözlemleyerek yapıyor.
Özel-kamuya açık bir ortaklık olarak ICANN, internetin çalışma kararlılığının korunması, rekabetin desteklenmesi, küresel internet topluluklarının daha geniş bir katılımla temsilinin sağlanması ve tabandan gelen, uzlaşma temelli süreçlerle görevine uygun politikaların geliştirilmesi için çalışıyor.
Kaynak: Haber7.com