Merhaba arkadaşlar, nette araştırıp etkili bir sonuç bulamadığım için açık ve net bir şekilde size hubserver kurulumunu anlatacağım. Anlatım tamamen bana ait, ilgili kodlar kaynaklardandır. Öncelikle başlıkta belirttiğimiz gibi “IRC Hubserver” nedir? Bunu açıklayalım ve anlatımımıza geçelim. IRC Hubserver kısa ve özet bir şekilde alt isim sunucularımızın ana sunucumuzla unreal yapılandırmasına farklı iplerden networke uygun bir şekilde bağlanmasıdır.

Kurulum:
irc.enbeyaz.com IP Adresi: 0.0.0.1
irc2.enbeyaz.com IP Adresi: 0.0.0.2
Olarak ele alalım
Ana sunucumuz irc.enbeyaz.com olsun. Bizde irc2.enbeyaz.com hubserverimizi kuralım. Kurulum işlemine geçmeden önce var olan sunucumuzun (eğer sunucunuzu yeni kurduysanız kurulumu tamamlayıp işlemi uygulamaya başlayınız) unrealircd.conf dosyasını bilgisayarımıza alıyoruz. Dosyayı bilgisayarımıza aldıktan sonra herhangi bir editorle açıyoruz ve aşağıdaki yaptiğim şekilde düzenliyoruz.
Bu kısımı (me) ele alıyoruz burda numeric’niz vardır burasi 1 bunu aklımızda tutuyoruz.
me {
name irc.enbeyaz.com;
info "Enbeyaz IRC Network";
numeric 1;
};
Confumuzda listen satırları altına özel bir kısım ekleyelim aşağıdaki gibi.. Bu arada ordaki 7555 portu örnektir. Siz hubnuza anamakinaya uygun bir port ile değiştirebilirsiniz.
############# Hubserver Baslar ##############

listen 0.0.0.1:7555 // irc.enbeyaz.com 'un ipsi gelcek
{
options
{
serversonly;
};
};

############ Hubserver Biter ###############
Bu kısmıda eklediysek gelelim ulines kısmına

Burada networkumuza baglanacak alt isimleri sıralayalım. Örnek;
ulines {
services.enbeyaz.com;
irc.enbeyaz.com;
irc2.enbeyaz.com;
};
Ayarlarımızı yaptiktan sonra link satirlari kismine veya az üstteki Hubserver baslar / Hubserver Biter diye böldüğümüz kısmın içinede ekleyebilirsiniz. Uygun biryere aşağidakini ekleyelim.
link irc2.enbeyaz.com
{
username *;
hostname 0.0.0.2; // <<= irc2.enbeyaz.com sunucunun ipsi gelecek
bind-ip *;
port 7555; // Ortak portumuz
leaf *;
password-connect "Sekar"; // Ortak sifreniz her ikisindede ayni olacak.
password-receive "Sekar"; // Sifrenin tekrarini yazin
class servers;
};
Bunuda ayarladıktan sonra artık ana sunucumuzun unrealircd.conf’u ile işimiz kalmıyor. Kaydediyoruz ve eft ye yüklüyoruz. Sonra irc2.enbeyaz.com un (burayada unreali kurdugunuzu varsayıyorum) unrealircd.conf’unu açıyoruz. Listen satırlarının altında uygun biryere ekleyelim;
############# Hubserver Baslar ##############

listen 0.0.0.2:7555 // irc2.enbeyaz.com 'un ipsi gelcek
{
options
{
serversonly;
};
};

############ Hubserver Biter ###############
Aynı şekilde aşağıdaki kodlari irc2.enbeyaz.com un unrealircd.conf dosyasında link satirlari kısmında uygun biyere ekleyelim.
link irc.enbeyaz.com
{
username *;
hostname 0.0.0.1; // <<= irc.enbeyaz.com sunucunun ipsi gelecek
bind-ip *;
port 7555; // Ortak portumuz
leaf *;
password-connect "Sekar"; // Ortak sifreniz her ikisindede ayni olacak.
password-receive "Sekar"; // Sifrenin tekrarini yazin
class servers;
options {
autoconnect; // kesintilerde tekrar oto baglanmasi için.
};
};
Bunuda ekledikten sonra ulines kısmını aşağıdaki gibi yapıyoruz;
ulines {
services.enbeyaz.com;
irc2.enbeyaz.com;
irc.enbeyaz.com;
};
Kaydediyoruz. Serverimize yüklüyoruz confumuzu.
Şimdi DNS kısmına geldik pek zor değil anlatacağım ama olurda yapamayan olursa bana özelden müracat etsinler.
irc2.enbeyaz.com için dns zone kısmına giriyoruz. Bu arada anlatım cpaneL içindir.
Dns düzenleme ekleme silme kısımdan eklemeyi seçin, irc2 yazıp select menüden A seçimini yapıyoruz ip yazacak kısım çıkar (boşluk çıkacaktır) oraya 0.0.0.2 yazın sonra yine yeni bir dns ekleyip irc2 yazın önceki gibi A seçin boşluk çıkacak çıkan boşluğa 0.0.0.1 yazın. Bu ayarlar dns paylaşımı yapacaktır.
Şimdi de irc.enbeyaz.com için cpanele dns zone kısmına giriyoruz yeni bir dns eklemeyi seçip ilk bosluga irc yazıyoruz A ‘yı seçip yine boşluğa irc2.enbeyaz.com un ipsi olan 0.0.0.2 ‘yi ekliyoruz. Ve işlemi tamamlıyoruz.
Eğer hubserver bağlanmazsa her iki sunucuyada eşit zamanlı restart atın. Ben bu şekilde kendim hubserver kurdum ve çalıştı yapamayan olursa yarıdmcı olurum. Dediğim gibi baska birindne destek almadan kendi yaptığım anlatımdır insanlık hali anlatımda bir hata geçmişse ki geçmemiştir geçmişsede bildirin düzeltiriz. Onun harici bir extrası yoktur (: Son olarak ben 2 hubserveri ele aldım aynı mantıkla irc3.enbeyaz.com irc4.enbeyaz.com şeklinde devam edebilir.
Saygılarımla Sekar

[FONT=Tahoma][SIZE=1]Makale Alıntıdır - Kaynak[/SIZE][/FONT]