Forumlarda, bloglarda seo hakkında bazı saçma yazılar veya satış konuları görüyorum. Başlıktan biraz dışarı çıkacağım ama bazı konuları anlatma gereği duyuyorum. Bu konuları alt başlıklar halinde bildiğim kadarıyla anlatmaya çalışacağım.

Alexa Değeri ve Dmoz

Google ilk kurulduğunda çok gelişmiş bir algoritması yoktu. Bu yüzden sıralamasını daha köklü siteler olan alexa ve dmozdan faydalanarak yapıyordu. Dmoz için bir şey söyleyemeyeceğim ama alexa ziyaretçi kaynaklı bir sıralama üzerine kurulduğundan dolayı oldukça kolay kandırılabilen bir sistem. Kullanıcılar sitelerine ziyaretçiler gönderip alexa değerlerini yükseltiyor bu sayede de google da yükseliyorlardı. Ancak gün geçtikçe google arama motorunu geliştirdi. Artık başka sitelerin değil kendi algoritmasına güveniyor. Bu yüzden de alexa değerimiz ne kadar düşük olsa da google üzerinde daha gerilerde olabiliyoruz.

Backlink ve Pagerank

Bu yazıya başlamadan önce bir webmaster forumunda " Yıl olmuş 2013, hala PR'yi ciddiye alanlar var. " şeklinde bir yorum gördüm. Öncelikle şunu söyleyeyim pagerank geçerli bir değerlendirme sistemidir. Öyle olmasa google bunun güncellemesini yapmazdı. Ancak pagerank sıralamada yükselmek için bir araç değil, bu yükselmenin sonucudur. Google arama motoru sıralamasını günlük, haftalık ve aylık olarak güncellemektedir. Fakat pagerank güncellemeleri 3-4 ayda bir yapılmaktadır. Pagerank değeri düşük olan sitelerin yüksek olan sitelerden üst sıralarda çıkmasının sebebi de pagerankın tamamen bir sonuç olmasıdır. Kısaca pagerank değeriniz artınca siz yükselmezsiniz, siz yükselince pagerank değeriniz artar. Ama pagerank değeriniz sadece sıralamaya da bağlı değildir.

Aldığınız backlinkler sıralamada yükselmenizi sağlar dolayısıyla pagerank değerinizi de arttırır. Ayrıca aldığınız backlink ne kadar yüksek bir pagerank değerinde ise pagerank katma değerinden o kadar çok faydalanırsınız. Bunun yanında kendi alanınızla ilgili alacağınız 1 adet backlink farklı alanlardan alacağınız 5 backlinkten daha çok fayda sağlar. Unutmayın backlink referanstır.

Tanıtım Yazısı

Tanıtım yazısı site dışı seo için en etkili yöntemdir. Tabi bir yazıyı binlerce farklı yerde yayınlamak değil. Webmaster sitelerinde sitelerinizde özgün bir şekilde tanıtım yapıp çekilişe katıldığınız sistemler buna örnektir. Düşünsenize onlarca kişi sizi tamamıyla özgün bir şekilde tanıtıyor. Örnek olarak google'ı gösterebiliriz. Google yeni bir şey çıkardığında hepimiz kendi bloglarımızda özgün yazılar yazıp link veriyoruz. Bundan daha etkili bir seo olabilir mi?

Özgün Yazım

Bu bölümü çok kısa tutacağım çünkü yazı düşündüğümden uzun olmaya başladı. Kısaca google algoritmasını ne kadar değiştirirse değiştirsin, ne eklerse eklesin değişmeyen tek ölçü özgünlük. Google gözünde yazdığınız her bir özgün yazı değerlidir ve değerini yitirmeyecek tek şeydir.

Kaynak: Seo için Kesin Çözüm Özgünlük