Google Orion Algoritması Nedir?
Google Orion Algoritması, Google Pagerank'ın yerini alması beklenen bir algoritmadır. Haberler şuana kadar tamamen olasılıklara dayanmakla birlikte, gerçekleşme ihtimalinin çok yüksek olduğu düşünülüyor.
Söylentilere göre Google, Avustralya Sidney'deki UNSW (University of New South Wales) Üniversitesi'nde doktora öğrencisi olan 26 yaşındaki İsrail'li Ori Allon'un doktora tezi olarak geliştirdiği 'Orion Algoritması'nı kendi arama motoru sistemine uyarlamayı deneyecek. Google'ın Ori Allon ile bir anlaşma yaptığı ve Orion algoritmasını satın aldığı söyleniyor. Google bunu resmi olarak duyurmuyor ama habercilerin üniversite kaynaklarından aldığı bilgilere göre Ori Allon Şubat 2006'da California'ya Google'da çalışmak üzere kalıcı olarak taşındı.
Google Orion Algoritması Nasıl Çalışacak?
Bu algoritmanın altında yatan fikir, insanların birşeyi ararken birçok şeyi sorgulamak zorunda kalmasını önlemek ve anahtar kelimelerin ifade edeceği manaları ve bu manaların birbiriyle olan ilişkisini arama motoru seviyesinde kurup, ona göre sonuçlar üretmek.
Mesela Doğal sayıları aratıyorsunuz, Google'de, yeni algoritma kendini geliştiren bir yapıda olduğu için bu aramanın sonucunu grupluyor ve matematik bağlamındaki sitelerden indexliyor.. Bu şekilde spam sonuçlar yani Türkçe sitelerde son derece bol olan kopyala yapıştır siteler sonuçlardan kalkıyor ya da geriliyor. Ayrıca sizin doğal sayıları ararken tam sayılara yada real sayılara ihtiyaç duyacağını hesaplayarak geniş kapsamlı sonuçlar çıkarıyor.
Kullanıcının yaptığı aramada kullandığı anahtar kelimelerin sonucunun en ilgili siteler arasından seçilmesinin yanında, kullandığı anahtar kelimeler de ayrıştırılarak, bunlarla ilişkili sonuçlar da kullanıcılara sunulacak.
Algoritmayı ifade etmek için kullanılan bir örnek daha var, bu örneğe göre, eğer bir kişi "Amerikan Devrimi" şeklinde arama yaparsa, bu aramanın sonucu, (Amerika tarihi - tarihi birşey olduğuyla ilişkilendiriyor), George Washington (devrimi yapan kişi), American Revolutionary War (Amerikan devrim savaşı) , Declaration of Independence (özgürlük deklarasyonu) gibi sonuçlar çıkacak. Yani artık sadece kelimeleri aratmak yerine bu kelimelerin ifade ettiği manaya göre bir kategorizasyon ve onun sonuçları sunulacak.
Konuyu iyice açıklığa kavuşturmak için başka bir örnek daha verelim. Google'da "Sevgililer Günü" araması yaparsak, bunun yan dalları olan;
Sevgililer günü resim için resim siteleri
Sevgililer günü şiir için şiir siteleri
Sevgililer günü hikayesi için hikaye siteleri
Sevgililer günü videoları için video siteleri
Sevgililer günü sözleri için güzel sözlerin yer aldığı siteler
Sevgililer günü için hediyelerin yer aldığı hediyelik siteler
Kategorize edilerek ziyaretçilere verilecek. Google zaten buna benzer bir çalışmayı ya yapıyordu ya da yapmaya başladı. Arama sonuçlarında sayfa en altında çıkan ilgili kelimeler araması aslında Orion algoritmasının felsefesini oluşturuyor.