Göz tembelliğine dikkat

Göz tembelliğinin, ihmal edilemeyecek kadar önemli bir sağlık problemi olduğu bildirildi.

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Yakıncı, göz taramalarının önemine dikkati çekmek amacıyla araştırma görevlisi Dr. Selçuk Sinanoğlu ile Malatya’da yaptıkları çalışma hakkında bilgi verdi.

Çocukların gözündeki problemleri 30 saniyeyle bir dakika gibi kısa sürede belirleyen otorefraktometre cihazı aldıklarını ifade eden Yakıncı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ortaklığında Malatya’da 4 bin çocuğu göz taramasından geçirdiklerini belirtti.

Böylece göz tembelliği olan öğrencileri tespit edip göz doktoruna yönlendirdiklerini dile getiren Yakıncı, asıl amaçlarının ise göz tembelliğinin öğrenciler arasında hangi boyutlarda seyrettiğini göstermek olduğunu vurguladı.

Toplumda yaklaşık binde 2 oranında görülen göz tembelliğinin yaygın ancak ele alınmayan önemli rahatsızlıklardan biri olduğunu belirten Yakıncı, üzerinde durulmaması halinde tembellik olan gözün bir süre sonra işlevini tamamen kaybettiğini aktardı.



Prof. Dr. Yakıncı, göz tembelliğinin bazen kişilerce anlaşılmadığını, hatta hayatının büyük bölümünü bir gözü hiç görmeden yaşayanlar olduğunu bildirerek, 8-10 yaşından önce belirlenen göz tembelliğinin tedavi edilebildiğini açıkladı.

Bunun, basit taramalarla belirlenebileceği ve uygun tedavilerle sorunun giderilebileceğini vurgulayan Yakıncı, bu konuda hem aileleri ve öğretmenleri bilinçlendirmek hem de göz taramalarının Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı tarama testleri arasına alınmasını sağlamak amacıyla çalışma yürüttüklerini kaydetti.

70 öğrencide olası göz tembelliği sorunu tespit edildi

Yaptıkları tarama sonucunda, 4 bin öğrencinin pek çoğunda göz kusuru, 70′inde de göz tembelliği sorunu tespit ettiklerini belirten Yakıncı, bu öğrencileri göz kliniklerine yönlendirdiklerini, bu rahatsızlıkların nedenini
araştırdıklarını söyledi.

Yakıncı, böylece aslında tedavi edilebilen ancak bu yapılmadığında ömürboyu sorunlara yol açabilen rahatsızlıkların önüne geçmeyi hedeflediklerini vurguladı.

Herhangi bir sağlık probleminin Sağlık Bakanlığı’nın tarama programına alınması için yaygınlığı, basit yöntemle tespiti ve tedavisinin mümkün olması gerektiğini belirten Yakıncı, göz tembelliğinin bu açıdan bütün şartları taşıdığını ifade etti.

Sağlık Bakanlığı’nın yenidoğanlarda işitme, topuk kanı gibi testleri bulunduğunu anımsatan Yakıncı, benzer durumun göz tembelliğinde de olduğunu, bu nedenle bakanlığın göz taraması yapması gerektiğini söyledi.

Cengiz Yakıncı, “Göz tembelliği ihmal edilemeyecek kadar önemli bir sağlık problemidir. Sağlık Bakanlığı’nın bir an önce göz taramasını tarama programının içine alması gerekir” dedi.

Alıntıdır