Google’ın bize sunduğu web site yöneticilerini yakından ilgilendiren hizmetlerden biride web site araçlarıdır. Öncelikle https://www.google.com/webmasters/tools/ adresi ile Googleda bulunan hesabımızla oturumu açın.

Resimde Görüldüğü gibi boş alana sitenizi eklemek yapmanız gereken ilk işlemdir. Ve daha sonra Googel’ın eklenen sitenin bize ait olup olmadığından emin olabilmek için doğrulama işlemi gerekmektedir. Bunu web sitenize meta etiketlerini(index sayfasına ) veya bir html dosyası ekleyerek işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Meta etiketi’nin doğrulama metodu ile hareket edersiniz, Google’ın size vereceği kodunu etiketleri içerisine eklemelisiniz.

Html dosyası ile doğrulama yapabilmek için Google’ın size vermiş olacağı linkten ilgili boş html dosyası indirmeli ve web sitenizin ana dizinine yükleme yapmalısınız. Dosya yüklendikten sonra Doğrulama butonu ile işleme devam etmelisiniz.

Ve daha sonra resimde görüntülendiği gibi Googlebot’un sayfanıza başarılı bir şekilde ulaştığını bildiren bir uyarı metni işlemin bitmiş olduğunu gösterir.
Kontrol paneliniz açıkken web sitenize ait site haritasını Google’a göstermelisiniz. Bu sayede sayfalarınızın bulunması ve indekslenmesi daha kolay olacaktır. Bu işlem için Kontrol panelinde bulunan site Yapılandırma/Site Haritaları alt menüsüne tıklamalısınız. Web sitenizin ana dizinine yüklediğiniz xml formatındaki ve sitemap.xml adındaki dosyanızın yolunu giriniz.

Kontrol panelinizde yapmanız gereken işlemlerden biride robot.txt dosyası ile ilgili olan ayarlardır. Bu işlem sayesinde Tarayıcı Erişimi menüsü içerisinden yaparak web sitenizin arama motorlarıyla indekslenmemesini istediğiniz bölümleri belirlemek mümkündür.

En sık yapılan arama sorguları menüsü ile sitenize gelen ziyaretçilerin hangi kelimeler ile geldiğini görebilirsiniz.

Anahtar Kelimeler menüsü ile Google’ın siteniz içersinde bulup indekslediği en çok geçen anahtar kelimeleri görebilirsiniz.

Sitenize giden bağlantılar menüsü ile sitenize başka sitelerden verilen backlinkleri gösterir. Bahsedilen bağlantıları link:siteadı.com şeklinde de aratabilirsiniz.

İç bağlantılar menüsü ile web sitenizin sayfaları arasında verilen bağlantıları göstermektedir.

kaynak: www.sanalyonetmen.com