Windows 7’den terfi edenler için yeni güncelleme yeterli mi ? Bizce; prensipte evet; detaylar da ise hem evet, hem de hayır.

Windows 8 şimdiye kadar çok az sempati kazanabildi; % 5,1′lik pazar payı ile Vista’nın sadece biraz daha önünde. Dokunmatik mobil aygıtlar için tasarlandığını göz önüne alırsak, halâ fare ve klavye ile işlem yapan PC kullanıcılarını korkuttuğunu söyleyebiliriz. Başlat menüsü ve kapatma butonunun olmayışı, döşeme tipli kullanıcı ara yüzü Modern Ul’ın çok az yapılandırma seçeneği içermesi ve zayıf uygulama mağazası, masaüstüne erişim ihtiyacını bir hayli arttırıyor.

Microsoft, Windows 8 için, ara yüze ikinci bir seçenek olarak bir masaüstü aplikasyonu eklemiş. Fakat neden birçok kullanıcının aynı hissi taşıdığına şaşmamalı ciddiye alınmamak.

Microsoft, Windows 8.1’in işleri yeniden düzelteceğinin sözünü verdi. Sürümde yeniden eski Başlat düğmesi ile karşılaşacaksınız ve sistem, eğer gerekiyorsa, merkez ara yüz olarak masaüstü başlayacak. Sizler için ön sürümü test ettik ve sistemdekilere ek ilave olarak, Modem UI ve masaüstü arasındaki etkileşimi inceledik. Amacımız, bu sürüm değişikliğinin sıkı Windows 7 kullanıcıları için yeterli olup olmayacağını tespit etmek.

Eğer Windows 8 kullanıyorsanız, ön izleme sürümünü çevrimiçi hesabınız ile sistem güncellemesinden kendiniz de test edebilirsiniz. Uygulamalar ve ayarlar güncellemeyle birlikte saklı MH Eski sürümünüze Modern Ul’dan “Ayarlar | Bilgisayar ayarla değiştir | Güncelleştirme ve kurtarma”ya gidip, “Dosyalarınızı etkilemeden kişisel bilgisayarınızı yenileyin” seçeneğini seçerek dönebilirsiniz.

Alternatif bir yol ise, ön izlemeyi ISO formatında yükleme ya da sanal bir makineden test etmek için indirmek – halâ XP veya Windows 7 kullananlar için ideal olanı bu. Bir kez ön izleme en son sürüme yükseltildiğinde, eklentilerinizi yeniden yüklemeniz gerekecek. Windows 8.1′in Eylül sonu gibi hazır olması bekleniyor.

Windows 8.1, testlerimiz sırasında dengeliydi, fakat yer yer hataları da yok değil. Halâ performans konusunda sorunları bulunmakta. Ana sistemde çok fazla değişiklik olmadığı için, final sürümünün en azından Windows 8 kadar hızlı olması gerekiyor. Fakat Sürüm 8.1′de bile, ister UEFI donanımından Fastboot ile başlangıç işleminin hızlandırılması olsun, ister Suspend to RAM’den programların daha çabuk açılması olsun, Windows 7 ya da XP’den gelenler için performans halâ en büyük tartışma konularından biri. Ahmettokyuz.com’da yaptığımız en son Windows 7 ve 8 testleri gösteriyor ki Microsoft’un son sürümü bir adım önde, fakat konu kullanım konseptine gelince, işler değişiyor.

Döşeme tarzı Ul için daha fazla esneklik

Windows 8.1’de kullanıcı Modern Ul’yi ihtiyacına göre yapılandırmaya yarayan çok daha fazla seçeneğe sahip. Özellikle de masaüstü arka planını uygulayabilme seçeneği, iki arayüz arasındaki geçişleri bir hayli kolaylaştırıyor – sonraki sayfada, bu konu hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Kutucuklann sayısı da artık, kayıt defterinde “hacker”lık yapmadan arttırılabiliyor ve birkaç tıklamayla birçok kutucuğu seçip, aynı anda düzenleyebiliyorsunuz. Gecikmiş bu özellik, parmağınızı dokunmatik aygıt ekranın en altından en üstüne kaydırarak, uygulama menüsünde de gayet güzelce uygulanabiliyor. Bir başka gecikmiş özellik ise birçok açık uygulama görüntüsündeki esneklik – aynı anda ikisini görmek her zaman mümkün, fakat dört tane için en azından HD çözünürlüğe ihtiyacınız var.

Tabletler içinse, Microsoft birçok pratik özellik eklemiş, tabi bunu yaparken de rakiplerinden epey bir etkilenmişe benziyor. Kilit ekranından, Windows’u açmadan direk kamera eklentisine geçmek için sadece parmağınızı ekranın altından üstüne kaydırmanız gerekiyor – bu özellik Apple’dan alınmış. Yazılım uygun arayüzü kullanıyorsa, ön kamerada basit bir jest kontrolüne sahip olabiliyorsunuz. “Food and Drink” (yiyecek ve içecek) eklentisiyle, Microsoft ilk kez jest kontrolünü kullanan bir uygulama yüklüyor. Fakat el hareketleriyle yapılan işlemler ağzımızda kötü bir tat bırakıyor; hareketler genellikle tam olarak fark edilmiyor. Ayrıca kalan pil miktarı gibi basit bir simge de halen Modem Ul’de eksik

Arama – Google esintisi ile

Sistem araması, Windows 8 de başından beri Windows 7’den daha pratikti – sadece yazıyordunuz ve sonuçlar, kategorilere ayrılmış vaziyette hemen beliriyordu. Windows 8.1 ön izlemesinde ise Microsoft bir adım daha atmış ve Google Knowledge Graph’ı kendine örnek almış. Sistem, Bing arama motorunun sonuçlarını alıyor ve arama isteğine, çoklu ortam popülerliğine göre (filmler, müzik) sözcüksel olarak işliyor. Tabi internet tarayıcısından arama motorunu seçebilseydik çok daha iyi olurdu, çünkü eğer Bing’i kapatırsanız, geriye kalan sadece eski tanıdık arama fonksiyonları oluyor.

Microsoft, mağazasını da düzenlemiş. Başlangıç ekranı, öneriler ya da en son çıkan, en popüler uygulamaların listeleriyle açılıyor. Eski kategori bölümleri görev çubuğunun en üstünden görülebiliyor. Yeni mağazada, ilginç eklentiler için gezinti yapmak çok daha kolay. Hatta Apple Store ve Google Play’den alışık olduğumuz detaylı eklenti bilgileri bu rakiplerin mağazalannı aratmıyor denilebilir.

Windows 8, Başlat menüsünü kaldırdı ve bu yüzden de epey bir eleştiri aldı, çünkü birçok kullanıcı, programlarını bu menüden bulup, başlatıyordu. Şimdi 8.1 Başlat menüsünü tam anlamıyla geri getirmese de, sadece sol alt köşeye pencere butonunu geri ekliyor. Sağ tıklamayla, Görev Yöneticisi gibi birçok sistem aracına hızlı bir şekilde erişebiliyorsunuz. “Bilgisayarı Kapat” seçeneği ise cabası. Eğer istiyorsanız, “Gezinti”nin altında, masaüstü görev çubuğundan “Özellikler”i seçip, Windows 8.1’i bir daha Modern UI’ı görmeyecek şekilde ayarlayabilirsiniz. Eğer doğru seçenekleri seçerseniz, sistem masaüstü ile başlıyor ve pencere butonu, Modern UI yerine, yüklenmiş eklentileri gösteriyor. “Kategoriye göre’ye tıkladığınızda ise, tüm masaüstü linklerini görüyorsunuz. Bunu hemen Başlat menüsündeki masaüstü programları dosya yapısı izliyor (eskisi gibi mevcut). Windows Explorer’da birkaç ayarla – bağlantı yaratma ya da onları konumlandırma vesaire – uygulama menüsünü tüm önemli programları görebileceğiniz şekilde yeniden yapılandırabilir ve pencere butonundan tıklayarak kolaylıkla açabilirsiniz.

Windows 7 ile kıyaslandığında bu özellik epey zaman kazandırıyor. Çünkü artık kullanıcının, masaüstü bağlantısını başlatmak için, hiçbir pencereyi kapatması gerekmiyor. Başlat menüsü için fareyi sol alt köşeye getirip, dosya dizinini izlemek gerekmiyor. Ayrıca kullanıcının program açması için görev çubuğuna ulaşmasına da gerek yok. Hatta aynı zamanda, kullanıcı uygulama menüsündeki masaüstü programlarına ek olarak, uygulamaları bile başlatabiliyor. Pencere butonunu kullanabiliyorsunuz, çünkü masaüstü de eklenti olarak listelenmiş durumda. Tüm bu yeni eklentilere rağmen, bu metotlar her zamanki gibi geçici çözümler. Çünkü masaüstü artık ilk ve merkez arayüz değil, fakat Windows 8.1’de bu şekilde kullanılabiliyor.

Denetim masasına gitmeniz gerekiyor.

Yapılandırma, Windows 7′de oldukça kolay, çünkü fonksiyonların çoğu denetim masasında bulunuyor. Windows 8′de ise, “Bilgisayar Ayarları” Modern Ul’ye yüklenmiş, fakat çok az özellik buradan ayarlanabiliyor. Microsoft bu sorunu Windows 8.1′de geliştirse de, yarı yolda işler tıkanmış durumda. “Denetim Masası”dan daha çok ayarlama yapılabiliyor, fakat tam anlamıyla hepsi değil. Eksik olan bir seçenek için denetim masasına gidiyorsunuz, geri kalan ayarlamalar için tekrar buraya dönmeniz gerekebiliyor. Örneğin, farenin tekerlek hızını ayarlayabiliyorsunuz, fakat işaretçi hızı buradan ayarlanamıyor. Taşınabilir bilgisayarlar için parlaklık ve bekleme gibi ekran ayarları mevcut, fakat ‘Dengeli” veya “Güç tasarrufu” modları için tekrar denetim masasına gitmeniz gerekiyor. Sonuçta bu durura o kadar da kötü değil, çünkü denetim masasına başlat düğmesinden kolayca erişebiliyorsunuz.

Sistem uygulamaları sistemli bir şekilde güncelleniyor

Önemli içerikler Windows 8.1 ’de güncellenmiş. Böylelikle işletim sistemi daha hızlı ve güvenli hale geliyor.

Basitçe, çekirdekte çok fazla bir şey değişmemiş. Ama bazı sistem parçaları Microsoft tarafından epey bir elden geçirilmiş. Internet Explorer da bunlardan biri. Benchmark’larda da gösterildiği gibi sürüm 11, kodları Windows 7’deki sürüm 10’a göre daha hızlı işlediği ortada. Tarayıcı, WebGL kodu da test edildiğinde çok daha fazla puan alıyor. WebGL ,GPU’daki grafik unsurlannı işlemeye izin veriyor, fakat IH 10 tarafından desteklenmiyor. IE ll’in ModernUI sürümü, dokunmatik hareketlere eskisinden çok daha hızlı yanıt veriyor, çünkü bu işlem de grafik yongası tarafından yürütülüyor. Windows 8.1′in şu ana kadar sahip olmadığı şey ise masaüstü ve Modern Ul izolasyonu. Her ne kadar Modem Ul tarayıcı daha çok seçenek sunsa da, bazı ayarların halen, daha önceden olduğu gibi masaüstünden yapılması gerekiyor.

Daha iyi grafik performansı, yüksek güvenlik

Yeni DirectX 11.2′nin sadece DirectX 11 veya 11.l’i destekleyen grafik performanslarını bile iyileştirmesi bekleniyor. Bu özelliğinin adı da “Tiled Resources”. Bununla beraber oyun motoru, eğer oyuncu detaylı görüntüleri görebiliyorsa, yüksek çözünürlükte dokuları yüklüyor. Buna rağmen şu anda değerlendirmelere yansımıyor 3DMark konusunda Windows 7 ile karşılaştırdığında, Windows 8.1 neredeyse aynı puanları alıyor.

Microsoft’a göre, Windows 8.1′deki Defender, davranış tabanlı da çalışan yeni bir tarama motoruna sahip. AV-Test’in CEO’su Andreas Marx yeni ve eski motorları 300 virüs örneği kullanarak karşılaştırdı. Sonuç şaşırtıcı: izleyici, virüslerle doğrudan savaşmıyor. Bunun yerine Defender, şüpheli bulduğu kodların analizlerini Microsoft’a yolluyor ve eğer aynı kod birkaç sayıda bilgisayarda birden görünürse, güvenlik güncellemesi geliyor. Bu sayede yanlış alarmların önüne geçiliyor. Uzun vadede, yeni motorun eskisine göre biraz daha iyi çalışması bekleniyor.

Sürücü şifreleyin Bitlocker artık özel kullanıcılara açık. Eğer kullanıcı çevrimiçi hesaba sahipse, anahtar SkyDrive’da korunuyor. Microsoft, cloud (bulut) deposunu işletim sistemiyle daha bir kaynaştırmış. Sadece bazı profil bilgileri Sürüm 8’de depolanabiliyordu. Fakat şimdi, kişi hem kendi bilgilerini çevrimiçi senkronlayıp, hem de çevrimdışı cloud dosyalan görüntüleyebiliyor. Diğer cloud servislerinde olduğu gibi, Skydrive’da Explorer’a sürücü olarak entegre edilmiş. Prism gibi gözetleme programlan döneminde, kişi bundan hoşlanıp, hoşlanmadığına karar vermek zorunda. Bir Microsoft geliştiricisinden aldığımız bilgiye göre, kodlama ya- nşına ayak uyduracak için bir arayüz gündemde. Buna rağmen, Dropbox için BoxCryptor gibi bir eklenti kullanım için bulunmamakta.

Sonuç: Windows 7′den terfi etmek isteyenler için Microsoft, Sürüm 8.1 ile işleri daha iyi bir seviyeye getirmiş. Kullanıcı, sistem önceden olduğu gibi ayarlama imkânına sahip, Sürüm 8,1’in sunduğu faydalar ile birlikte.

Kaynak; Windows 8.1 Pratik Testte