Biz onu Aşık Mahzuni olarak bildik aslında ismi Şerif Cırık. Gönlümüze ismini altın harflerle yazdırdı bu saz ustası. Her insanın hayatında dinlemesi gerektiği insanlardan bir tanesidir üstad Mahzuni. Neşet Ertaş, Aşık Mahzuni, Ali Nurşani gibi isimler sevdirdi bize halk türküsünü. Sevdirmekle kalmadılar aynı zamanda seslerine kendilerine aşklarına bağımlı yaptılar bizleri. Aşık Mahzuni'nin hayatından birkaç bilgi paylaşmak isterim.

Aşık Mahzuni Şerif ( 17 Kasım 1940- 17 Mayıs 2002)

Kahramanmaraş ilimize bağlı Afşin ilçesinde dünyaya gelen Mahzuni Şerif aslında asker olmak için Mersin Astsubay Okulu'na kaydolmuştur. Bu okula devam ederken eşi Suna Hanım'ı kaçırarak köyüne döndü. 6 ay gibi bir süre köyünde kalan Mahzuni Şerif'in okuduğu astsubay okulu Balıkesir iline nakledildi. Okulda ki komutanının büyük ısrarı sonucu okula tekrar dönen Mahzuni üstad okula gelmediği süredeki devamsızlık ihbarı üzerine okuldan atıldı. Okul sevdasından vazgeçen Şerif Cırık 1964 yılında il albüm plakını piyasaya çıkardı.

Halk Ozanları Federasyonu tarafından 1989-1991 yılları arasında dünyanın en büyük 3 üç ozanı arasına seçildi. Toplumsal olayları da göz ardı etmeyen Aşık Mahzuni Şerif Sivas katliamını için yazdığı Sivas Dramı adlı türküsü ile duyarlılığını herkese göstermiştir. Aslında gerçek sanatçının nasıl olması gerektiğini yaptıklarıyla bizlere göstermiştir üstad.

Hiçbir zaman toplumdan uzak yaşamayan ve her türküsünde, her davranışında, her konuşmasında toplum duyarlılığını benimseyen büyük üstad her nesile örnek olması gereken bir insandır. 7'den 70'e herkesin Aşık Mahzuni türkülerinde kendini bulur ve insanı alıp bir yerlere götürür. Böylesine büyük insanları kaybetmenin üzüntüsü bizlerin yüreklerini dağlıyor. Torunu Yiğit Mahzuni'de dedesinin yolunda ilerlemektedir. Umarız davranışları, ahlakı ve sazı dedesine benzer. Bizlere dedesinin türkülerinde ki verdiği hazzı veremesede onu bizlere hatırlatacaktır hep.

Şimdi de sizleri üstadın nadide türkülerinden bir tanesini dinlemek üzere video ile baş başa bırakıyorum.

Bir Nesil Blogu :)