Bugünkü makalemiz "WordPress optimize işlemleri" hakkında olacak.
WordPress; Drupal ve Joomla gibi içerik / makale yönetim sistemlerinden birisidir. PHP ile yazılmıştır ve tamamen ücretsizdir. Hem ücretsiz olması hem de tema-eklenti gibi modüllerle güçlendirilmeye her zaman hazır olması, bu sistemi eşsiz kılmıştır. Sistem kod fazlalığından arındırıldığı için Google tarafından da çok tutulmaktadır. Fakat tam bu kısımda işler biraz değişmektedir: “Sistem kod fazlalığından arındırıldığı için“…
Sistem az kodla çok iş yapmak için musaittir, ta ki hitleriniz 3-4k’ı bulana kadar. Hitleriniz arttıkça sistemin kaynak tüketim oranı da artacaktır. Bu süreden sonra sizleri sıkıntılı günler beklemektedir. CPU sorunu v.b sorunlar nedeniyle host problemleri yaşayabilirsiniz.
Peki bu problemleri yaşamamak için neler yapabiliriz?
WordPress’i optimize etmeye yarayan ve hafifleten bazı eklentiler kullanabiliriz;
- W3 Total Cache
- WP Super Cache
Şimdi eklentilerden ilki olan W3 Total Cache kurulumu ve ayarlarına gelelim.
Öncelikle eklentiyi bu adresten indiriyoruz.
Daha sonra;
FTP Ana dizinde bulunan wp-content klasörüne 777 izinlerini veriyoruz.
Admin panelinde eklentiler\yeni ekle\ yükle ve gözat butonuna tıklayarak indirdiğimiz eklentiyi kuruyoruz. Anadizinde bulunan wp-config.php dosyasını notepad++ ( Türkçe karakter problemi yaşamamak için ) programı ile açıp;
if ( !defined(‘ABSPATH’) )
define(‘ABSPATH’, dirname(__FILE__) . ‘/’);
kodunun hemen üstüne:
define(‘WP_CACHE’, true);
kodunu ekliyoruz.
Şimdi tekrar wp-content klasörüne eski izini veriyoruz, yani 755.
Daha sonra W3 Total Cache bölümüne girip gerekli ayarları yapıyoruz. Zaten gerekli ayarlar otomatik olarak geliyor, eğer anlamıyorsanız kurcalamayın.
Gereken ayarlar hakkında tavsiye;
- Page Caching Method: Disk (Basic)
- Minify Caching Method: Disk
- Database Caching Method: Disk
Daha önce super cache eklentisini kullananların, yeni eklentiyi kurmadan önce super cacheyi sistemden silmeleri gerekir. Wp.config.php ayarlarına dokunmanıza gerek yoktur.
kaynak