wmaraci reklam
lidertakipci

Sanal Tur Nasıl Yapılır Resimli Anlatım (PTGui programının kullanımı)

3 Mesajlar 18.512 Okunma
advertseo
wmaraci reklam

smnckgzr smnckgzr WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 28.05.2012
  • Yaş/Cinsiyet 39 / E
  • Meslek bilişim
  • Konum Mersin
  • Ad Soyad O** Ç**
  • Mesajlar 96
  • Beğeniler 5 / 17
  • Ticaret 3, (%100)
Ptgui programı panoramik fotoğrafları birleştirmemize yarayan profesyonellere yönelik bir programdır. Özellikle son yıllarda yaygınlaşan Sanal Tur çalışmalarında 360 derecelik panoramik fotoğraflar oluşturmak için en çok tercih edilen programlardan biri Ptgui programıdır. Ptgui programı içersindeki birçok gelişmiş özelliği ile elimizdeki fotoğrafları kusursuz olarak birleştirmemize yarayan bir programdır.

Sanal Tur hazırlamak için gerekli ekipmanlarla kullanılan fotoğraf makinesi ve lensine göre belirli açılarla bellirli adette fotoğraflar çekilir. Örnek vermek gerekirse nikon d3100 fotoğraf makinesi ve sigma 8mm fisheye lens ile sanal tur hazırlamak istiyorsak 4 adet yatayda, 1 adet tavan ve 1 adet taban fotoğrafı çekilir. Daha sonra bu çekilen fotoğraflar Ptgui programında birleştirilerek tek bir fotoğraf karesi elde edilir. Daha sonra elde ettiğimiz fotoğrafı internet ortamında sunmak için bazı programlarda flash tabanlı websitesi haline getirilir. İlerki makalemizde de elde edilen panoramik fotoğrafın Tourweaver programında flash web site haline getirilişini anlatacağız.

Ptgui programı ilk bakışta oldukça basit görünen bir arayüze sahip. Ancak arayüzün ötesinde programın birçok gelişmiş özellikler bulunmakta ve en önemlisi asıl işi olan panoramik fotoğrafları birleştirme algoritması çok gelişmiş durumda.
Programı ilk açtığımız zaman aşağıdaki gibi bir ekran karşımıza çıkıyor. Burada “Load images” butonuna tıklayarak elimizdeki fotoğrafları programa yüklüyoruz.



Bizim elimizde bir örnek dairenin tanıtımı için çekilmiş fotoğraflar bulunuyor.



“Load images” butonu tıkladıktan sonra açılan pencereden panoramik fotoğrafını hazırlamak istediğim odaya ait fotoğrafların hepsini seçip “Aç” diyoruz. Ve yukarıda göründüğü gibi seçmiş olduğumuz fotoğrafların önizlemesi ekrana geliyor ve Source Images, Crop ve Mask diye 3 adet tab menü karşımıza çıkıyor. Burada Source Images bölümünde yüklediğimiz fotoğrafların boyutları, konumu gibi bilgiler yer alıyor. Crop sekmesinde ise fotoğrafların görünecek kısmını ayarlıyoruz. Burada fotoğraflar panoramik olduğu için daire şeklinde oluyor ve program algılamasına yardımcı olmak için dairenin boyutunu mouse yardımıyla uzatıp kısaltarak fotoğraflarımıza tam oturacak ölçüye aşağıdaki resimde gösterildiği gibi getiriyoruz.



Mask bölümü Ptgui programının 9 versiyonu ile gelen gelişmiş bir maskeleme özelliğidir. Mask bölümünde fotoğrafta görünmesini istemediğiniz kısımları ve tabanda yer alan tripotun ayaklarını ve panoramik head’in görülen kısımlarını mask ile gizliyoruz. Burada şöyle bir durum var panoramik fotoğraflada tripotun göründüğü kısma nadir patch deniliyor. Burada photoshop yardımı ile isterseniz tripotun ayaklarının olduğu yeri temizleyebilir veya buraya bir logo yerleştirebilirsiniz. Ancak hem temizleme işleminin kolay olması veya logo kullanacaksanız logonun büyük bir alan kaplamaması için tripotun fazla kalan yerlerini mask yardımı ile fotoğraftan temizleyebilirsiniz. Biz örnek çalışmamızda nadir patch kısmında logo kullanacağız ve bu yüzden panoramik head‘in yalnızca fazla alan kaplayan yerine mask (maske) uygulayacağız. Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi panoramik head’in fazladan yer alan kısmını mask aracıyla gizliyoruz. Ayrıca bu kısımda mask aracının büyüklüğü ayarlayabilir fotoğrafı yakınlaştırıp uzaklaştırabilir ve yapmış olduğunuz maskeleyi silmek için sağ bölümde bulunan yeşil renkli mask aracıyla düzeltebilirsiniz. Burada mouse ile maskelenmek istenen bölümü boyuyoruz eğer shift tuşunu basılı tutarsanız mouse ile tıklayarak keskin şekilde seçim işlemide yapabilirsiniz.



Maskeleme işleminide yaptıktan sonra tab sekmesinin ilk sırasında bulunan ve ilk açılıştaki ekrana dönmek için Project Assistant’a tıklıyoruz. Gerekli düzenlemeleri ve ayarları yaptık artık panoramik fotoğraflarımız birleştirilmek için hazır durumda.



Project Assistant sekmesinde bulunan “Align images” butonuna tıklayarak gerekli ayarlamalarını yaptığımız fotoğafları birleştirme komutunu veriyoruz. Burada eğer fotoğraflar doğru açılarla çekilmiş ve yeterince Control Point program tarafından atanabilmişse fotoğraflarımız kusursuzca birleştirilecektir. Ayrıca yapılan birleştirmenin kalitesine göre PTGui programı very bad, bad, good, very good diye bir değerlendirme sonucu verecektir. Eğer iyi bir sonuç alamazsanız panik yapmayın. Ve tekrar Align images butonuna tıklayın. Program bazen ilk denemede nadirende olsa iyi sonuç veremeyebiliyor. Ancak 2-3 denedikten sonra doğru sonucu alabilirsiniz. Bunun sebebi her denemede programın control pointlerini artırması ve bir önceki control pointler üzerinden düzeltme veya yeni control point eklemesinden kaynaklanıyor. Control Point dediğimiz şey ise fotoğraf karelerindeki ortak noktaların belirlenmesidir. Bildiğiniz gibi Sanal tur için veya başka amaçla çekilen panoramik fotoğraflar 180 dereceye kadar açılarla fotoğraf çekerler. Elimizdeki fotoğraflar genellikle en az 3 fotoğrafla ortak noktalara sahip olur. Mesela biz 4 yatay ve 1 tavan ve 1 taban fotoğrafı çektik. Başlangıç noktamızdaki fotoğraf karesinde görülen bazı bölümler; tavan, taban, 90 derece sağ ve 90 derece soldaki fotoğraflardaki bazı bölümleri görmektedir. İşte PTGui programı bu ortak noktaları görerek her kare için ortalama 20-30 adet control point belirler ve bunlar üzerinden fotoğrafı birleştirir. “Align images” butonuna tıkladıktan sonra birleştirilen fotoğrafın önizlemesini gösteren bir preview ekranı çıkacaktır. Burada fotoğrafı kontrol edebilir bir kırılma veya birleştirme hatası varmı bakabilirsiniz.



Birleştirme işlemini yaptıktan sonra daha detaylı ayarlar yapabilmeniz için üstteki tab menüde yeni sekmeler çıkacaktır.Control Point, Exposure, Preview, Create Panoramo diye 4 adet sekme daha açılacaktır.



Buradaki Control Point sekmesinde manuel (el ile) control noktaları belirleyebilirsiniz. Eğer zaten fotoğrafınız düzgün bir şekilde birleştirildiyse bu sekmeyi kullanmanıza gerek yoktur. Ancak fotoğrafları doğru açılarla çektiğinize eminsiniz ancak fotoğraf bir türlü düzgün birleşmiyorsa control pointleri sizin manuel olarak eklemeniz gerekmektedir. Böyle bir durumla karşılaşmanızın belli nedenleri olabilir. Öncelikle panoramik fotoğraflarınızı çektiğiniz mekanda düz renk bir duvar varsa ve siz fotoğraf makinenizi duvara yakın bir yere konumlandırırsanız duvara bakan açıda çektiğiniz fotoğrafta sadece düz bir renkte yani hiç ayrıntı olmayan bir fotoğraf karesi elde ederseniz program burada ortak nokta yani control point yakalayamaz burum böyle olunca fotoğraf düzgün birleştirilemez. veya panoramik fotoğrafı çekerken kamerayı duvara çok yakın tutarsanız yine program control point yakalamada başarılı olamayabilir bundan dolayı tripotu konumlandırırken iyi yer seçmek önemlidir. Control Pointler her bir fotoğraf için en az diğer 3 fotoğrafla ortak noktalar içermelidir. Control pointlerin ilk ikisini elle ekledikten sonra eğer doğru noktaları seçmişseniz program bunu alğılayacak ve diğer ortak noktaları siz bir fotoğraftaki noktayı seçtikten sonra otomatik olarak ekleyecektir.



Yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi elimizde 6 adet panoramik fotoğraf bulunuyor ve seçtiğimiz fotoğrafın karşısında koyu renkle belirtilmiş 3 adet ortak noktası bulunan fotoğraf yer alıyor. Sizde eğer fotoğrafınız düzgün birkeştirilmemişse en az bir fotoğraf için elle control point belirledikten sonra birleştirme işlemini tekrar edin diğer noktalar için program sizin belirlediğiniz control pointlerden yararlanarak noktalar belirlemeye çalışacaktır. Eğer olmazsa diğer fotoğraflar içinde işlemi tekrarlayın. Burada anlatılan konu bir istisnadır gözünüz korkmasın. Çünkü doğru açılarla ve doğru konumda çekilen fotoğraflarda böyle bir olasılık yoktur.

Exposure/HDR sekmesine tıkladığınız zaman fotoğrafların renk, derinlik vb ayarlarını göreceksiniz. Burada görüntülerinizin daha gerçekci renklerle görünmesi için ayarlar bulunmaktadır. Fotoğraf makineleri kaliteli olduğu için ve görüntüler iyi olduğu için bu bölümle belki hiç uğraşmayacaksınız. Bu bölüm başlı başına bir bölüm olduğu için detaylarına girmeyeceğim.

Preview bölümünde oluşturduğunuz 360 derecelik panoramik fotoğrafınızın ön izlemesini görebilirsiniz.

Create Panorama bölümünde ise elde etmiş olduğunuz panoramik fotoğrafı alabilirsiniz.

Son olarak gene ilk açılış bölümüne Poject Assistant bölümüne geliyoruz. Ve Create Panorama butonuna tıklıyoruz. Aynı işlemi üstteki Create Panorama sekmesinden de yapabilirsiniz tabi.



Create panorama butonuna tıkladıktan sonra oluşturacağımız panoramik fotoğrafın son ayarlarını yapacağımız bir ekran karşımıza çıkıyor.



Burada oluştulacak olan Panoramik fotoğrafın pixel olarak genişliği ve yüksekliğini ayarlayabilir, fotoğraf kalitesini ayarlayabilir, resim formatını seçebilir, layer ve fotoğrafın kaydedileceği yeri belirleyebilirsiniz. En son olarak Create Panorama butonuna tıklayarak panoramik fotoğrafımızı istediğimiz klasöre kaydediyoruz. Artık fotoğrafımız kullanıma hazırdır. Burada birkaç öneri vermek gerekirse, fotoğrafın yükseklik ve genişlik ayarlarını 4096*2048 olarak ayarlamanızı öneririm. Çünkü panoramik fotoğraflar büyük boyutlu (15-20 MB) fotoğraflardır. Böyle olunca sanal tur için bu fotoğrafları kullandığınız zaman fotoğrafların geç yüklenmesine sebeb olacaktır. Ayrıca kullanılan fotoğraf sıkıştırma yöntemleri ile de fotoğrafın kalitesini düşürmeden boyutunu düşürebilirsiniz. Resim formatı için JPEG ideal bir formattır. Kalite olarak zaten %100 ü seçiyoruz. Layers olarakta benim tavsiyem Blended panorama only’i seçmenizdir. Fotoğrafı birleştirdiğimiz zaman aşağıdaki gibi bir panoramik fotoğraf elde edeceksiniz.



Sonraki makalemizde Panoramik fotoğraf için PTGui ve photoshop ikilisini kullanarak Nadir Patch eklemeyi anlatacağız. gördüğünüz gibi yukarda elde ettiğimiz panoramik fotoğrafın alt kısmında panoramik head ve tripotun görüntüsü yer almakta. Nadir Patch işlemi ile bunu kaldıracağız. Diğer bir makalemizde ise Temviewer programını ve Sanal Tur çalışması için sanal gezinti web sitesi yapımını anlatağız. Aşağıdaki linkten PTGui programının ücretsiz versiyonunu indirebilirsiniz.

PTGui 9.1.8 Pro ücretsiz versiyonunu indirmek için tıklayınız.
Batuhan Gerilim burakveelif

kişi bu mesajı beğendi.

wmaraci
reklam

burakveelif burakveelif Sms Onayı Gerekli Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 27.11.2011
  • Yaş/Cinsiyet - / E
  • Meslek Teknik
  • Konum
  • Ad Soyad ** **
  • Mesajlar 8
  • Beğeniler 5 / 1
  • Ticaret 0, (%0)
Güzel anlatım.
Ayrıca siteniz de çok başarılı.
Başarılarınızın devamını dilerim.
smnckgzr

kişi bu mesajı beğendi.

smnckgzr smnckgzr WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 28.05.2012
  • Yaş/Cinsiyet 39 / E
  • Meslek bilişim
  • Konum Mersin
  • Ad Soyad O** Ç**
  • Mesajlar 96
  • Beğeniler 5 / 17
  • Ticaret 3, (%100)

burakveelif adlı üyeden alıntı

Güzel anlatım.
Ayrıca siteniz de çok başarılı.
Başarılarınızın devamını dilerim.

Teşekkürler.
 

 

wmaraci
Konuyu toplam 1 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 1 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al