Herhangi bir sebepten dolayı beğenmediğiniz bir mağazadan kendinizi en son ne zaman dışarı attınız? Mağaza personelinin bize gereğinden fazla yakın veya soğuk davranması, mağazanın hijyen koşulları, aydınlatma, çalan müzik, koku, dekorasyon gibi alışveriş davranışlarımız üzerinde etkisi olan faktörlerden bazılarını beğenmeme durumunda alışveriş yapmadan dışarı çıkarız. Belki aynı markanın bir başka mağazasına gideriz ama o mağazaya gitmeyiz.
Çevrimiçi dünyada da buna benzer durumlar vardir. Sitelerinin ziyaretçileri kaçırdığı ve bazı durumlarda (e-ticaret siteleri başta olmak üzere) ciddi maddi kayıpların yaşandığı durumlar da mevcuttur. Toplantı esnasında sıkılıp internette dolaşırken açtığınız bir sayfanın bangır bangır müzik çalarak sizi karşılaması hem sizi çevrenizdekilere rezil eder hem de sizin bu siteye karşı dinmez bir öfke duymanıza sebep olur. Site tasarımı esnasında sadece teknik açıdan değil de kullanıcı/ziyaretçi açısından da konuya bakmak gerekmektedir. Tasarladığınız siteyi bir an önce yayına alma telaşında olmaktansa işi bilen farklı çevrelerden görüş almak sitenizin selameti açısından faydalı olur.
KISSmetrics’te yayınlanan
haberde site tasarımcılarına ziyaretçileri hayal kırıklığına uğratmayacak, öfkelendirmeyecek ve ziyaretçileri elde tutacak siteler tasarlamaları tavsiye ediliyor. Haberde sitelerde ziyaretçileri kaçıran hatalardan ve bunların çözümlerinden de bahsediliyor. Buna göre ziyaretçilerin siteleri terk etmelerine neden olan olaylar şu şekilde.
1- Kötü Navigasyon
Ziyatçilerin site içerisinde rahat bir şekilde dolaşmasına ve site içerisinde kaybolmamasına özen gösterin. Ana sayfadaki navigasyon linklerini herkesin çok rahat bir şekilde göreceği şekilde sayfaya yerleştirin. Görselliğe ağırlık verip linkleri sayfa içerisinde kaybolmayacak şekilde konumlandırın. Navigasyonu belli bir mantık çerçevesinde kurgulayın.
2- Reklam
Reklam konusu çok hassas bir konu. Güzel bir site yapıp siteye trafik çekmek ve bunu reklam gelirleriyle ödüllendirmek elbette hakkınız ama bunu yaparken ziyaretçilerinizi boğmamaya özen gösterin. Sadece adet olarak değil ilgi ve alaka olarak da ziyaretçilerinizin profiline uygun reklamlar alın. Siteye girenlerin siteye girer girmez reklamlarla karşılaşması genel kurallar çerçevesinde kabul edilen bir şey değildir.
3- İçerik Yapısı
İçeriğinizin ziyaretçiler tarafından kolay erişilmesine özen gösterin. Ziyaretçilerinize aradıkları şeyleri bulma konusunda yardımcı olun. İçeriğinizi sunarken ziyaretçilerin dikkatini çekecek biçimlere başvurun. Bu konuda yapılan çalışmalar kaçan satışların %50’sinın ziyaretçilerin aradıkları şeyi bulamamasından kaynaklandığını söylüyor. İçeriğinizin kolayca paylaşılmasına imkan verin. Sosyal ağ siteleri başta olmak üzere ziyaretçilerinizle etkileşim içerisinde olmaya özen gösterin.
4- Rahatsız Edici Ses ve Görüntü
Site tasarımcıları şunu iyi bilmelidir ki sitenin yükses sesle ziyaretçilerini karşılaması son derece itici ve ziyaretçileri yerine göre zor durumda bırakacak bir durumdur. Aynı şey videolar için de geçerli. Sitenize müzik veya bir video koymak hoş olur ama bunu isteğe bağlı yapmaya özen gösterin. Müzik dinlemek veya video seyretmek isteyen ziyaretçi kendi kontrolü çerçevesinde bunu yapabilmelidir.
5- Kayıt Formları
Sitenize gelenlerin bilgilerini elde etmek istemenizden daha doğal bir şey olamaz. Ama bunun için ziyaretçinin annesinin veya babasının adını sormanıza gerek yok. İsim, soyisim ve elektronik posta adresi yeter de artar bile. Kayıt formunuzu sayfada rahat görünecek bir yere yerleştirin ve içeriğe ulaşmak için kayıt olma gibi bir zorunluluk getirmeyin.
6- Okunaklı Olun
İçeriğiniz ne kadar iyi olsa da okunmamanın sebebi görsel hatalar olabilir. Dikkat çekici olmak adına değişik yazı karakteri ve renkler kullanmak ziyaretçileri rahatsız edebilir. Sadeliğin gücüne inanın ve fantaziye kaçmadan okunaklı içerik konusuna özen gösterin. Özellikle değişik platformlarda ve cihazlarda varsanız (mobil, tablet) mecraya uygun olduğunuzdan ve okunaklı olduğunuzdan emin olun, sürekli kontrol edin.
7- Devamlılık
İçeriğinizin ve sitenizin güncel olması çok önemlidir. Bu sizin işinize ne kadar önem verdiğinizin ve ziyaretçilerinize saygı duyduğunuzun göstergesidir. Sitenize blog eklemeye çalışın. Blogda yazacağınız güncel yazılar sayesinde ziyaretçilerinizle sürekli temas içerisinde kalabilirsiniz. “Sitemiz Yapım Aşamasındadır” gibi yazıları kafasında baretle çalışan insanlarla görselleştirmeyi bir kenera bırakın. Bu ve benzeri yazılar ziyaretçiler tarafından sitenin nadiren güncellendiği şeklinde algılanıyor.
Kaynak: SosyalMedya.co -
http://sosyalmedya.co/site-tasarimlari-hatalar/