Türkçe yazıma en uygun klavye olan F klavyenin Türkiye'de yaygınlaşması için uzun süredir çalışmalar yapılıyordu. Başbakanlık, çalışmalara noktayı koydu. Buna göre kamu kurum ve kuruluşları 2017 yılına kadar tamamen F klavyeye geçmiş olacak.
Q KLAVYE HİÇBİR DİLE UYGUN DEĞİL
Dünyada en yaygın kullanıma sahip olan ve özellikle İngilizce konuşulan ülkelerde kullanılan Qwerty (Q klavye) Türkçe'ye uygun olmadığı gibi İngilizce'ye de uygun değil.
Q klavyenin mucidi Christopher Latham Shles, daktiloda yazarken harfler birbirine yapışmasın diye Q klavye dizinini icat etmişti. Fransızlar A klavye kullanırken, Türkiye, Letonya, Litvanya kendi klavyelerini oluşturan nadir ülkeler arasında yer alıyor. İhsan Sıtkı Yener başkanlığındaki bir grup bilimadamı Türkçe'ye en uygun F klavyeyi 1955 yılında oluşturdular. 1974'ten sonra F klavye daktilolarda zorunlu hale geldi. Ancak bilgisayarlar yaygınlaşırken devletin zamanında önlem almaması nedeniyle Q klavye bütün iş yerlerini adeta istila etti.
NEDEN Mİ F KLAVYE
Klavye için çalışmalar yapılırken, 30 bin Türkçe sözcük seçildi. Bunlarda a harfi 26 bin 323, e harfi 16 bin 308, k harfi 13 bin 542, i harfi 13 bin 384, m harfi 11 bin 263, l harfi 10 bin 496, t harfi 9 bin 669 kez geçmekteydi. Bunlara göre söz konusu harfler, F klavyede en uygun yerlere yerleştirilmiş.
J'NİN TAM ORTADA NE İŞİ VAR
Q klavyede en çok kullanılan harfer klavyenin en ücra köşelerinde. Örnek olarak Türkçe'de en az kullanılan harf olan J harfi, Q klavyede en uygun yerde. F klavyede ise bu harfin yerinde Türkçe'de en fazla kullanılan ünsüz K harfi bulunuyor.
YÜZDE 11 DAHA HIZLI YAZILIYOR
Klavyede sol el yüzde 49, sağ el yüzde 51 oranında kullanılacak şekilde harfler yerleştirilmiş. Yapılan simülasyonlara göre F'de yazı yazmak Q'dakinden yüzde 11 daha kısa sürüyor. İngilizce metinler için de F'de daha hızlı yazılıyor.