Dünyanın en yaygın işletim sisteminin yeni sürümü olan Window 8, kuşkusuz önümüzdeki kısa vadeli dönem içinde çıkması beklenen en önemli ürünlerden biri. Dün California’da yakından tanıtılan ürünün bugün de geliştirici ön gösterim sürümü (Windows Developer Preview) yayınlandı.
Satışa çıktığı ilk günden bu yana dört yüz elli milyon kopya satmayı başararak Vista ile gelen hayal kırıklığını olumlu yönde değiştiren Windows 7, bu yeni Windows sürümünün yoğun bir özgüven içinde oluşturmasını sağladı. Kuşkusuz birçok radikal yenilikle birlikte gelecek olan Windows 8’in öne çıkan ve büyük bir değişim yaratması beklenen dört önemli özelliğine değinmek istiyorum:
Windows 8, hem tablet, hem dizüstü ve hem de masaüstü bilgisayarlarda çalışacak
Windows 8 ile birlikte gelecek olan en dikkat çekici yenilik, ürünün sadece dizüstü ve masaüstü bilgisayarlar için tasarlanmamış; rahatlıkla tabletler üzerinde de kullanılabilir şekilde hazırlanmış olması. Metro arayüzü ile bu noktadaki en işlevsel parçacığını oluşturan ürün ile Windows 8 içinde sanki bir Windows Phone yazılımı barındırıyor olacak. Metro arayüzü ile kullanıcılar adeta bir akıllı telefon kullanır gibi dizüstü ya da masaüstü bilgisayarlarını kullanabilecekler.
Windows 8, dokunmatik ekran ile hayat bulan tabletlere özel olarak tasarlandı. Donanım ve yazılım uyumu açısından da ARM temelli işlemcilere uygun olarak kurgulandı. Şu anda birçok akıllı telefon ve tablette yer alan ARM temelli işlemciler ile kararlı ve az enerji tüketen ürünler meydana getirilebiliyor.
Hem yazılım hem de donanım açısından adı geçen üç önemli kulvarda rahatlıkla yer alabilecek olan Windows 8, bu özelliği ile hiç olmadığı kadar güçlü bir konuma gelebilir.
Her şeyin daha hızlı olduğu bir Windows 8
Windows 8, oldukça başarılı bulunan Windows 7’den bile daha yüksek performans sunabilecek olmasına çok güveniyor. Harcadığı ara bellek miktarının daha az olduğu Windows 8, 8 saniyeye kadar açılma süresini indirebiliyor. Bu açılma süresine Metro arayüzü bileşenlerinin gelmesi de dâhil. Ayrıca ürün USB 3.0 ve Hyper-V (Windows sunucu sanallaştırma) desteği sunacak.
Windows Uygulama Mağazası’na merhaba: Windows App Store
Windows 8 bir uygulama mağazasını barındıracak. Apple iOS uygulama mağazası ile başlayıp Android Market ile bir adım öteye giden uygulama rüzgârının Windows’u es geçmesi zaten beklenemezdi. Sade bir arayüze sahip olacak olan uygulama mağazası ile mobil cihazlar ve klasik bilgisayarlar ile eş güdümlü bir yapı oluşturulacak.
Metro arayüzü ile Windows, geleceğe “dokunacak”
Windows 8’in dokunmatik ekran desteği bulunacağını söylemiştik. Bu özelliği ile sadece klasik bilgisayarlara değil mobil cihazlara da rahatlıkla kurulabilecek bir yapıya bürünen Windows 8 için etkileyici durumlardan biri de konuya ters açıdan bakınca ortaya çıkıyor. Yani klasik bilgisayarlarda yaşanabilecek dokunmatik deneyim!
Şu sıralarda Apple’ın kendi işletim sistemi için üzerinde çalıştığı ve her üründe dokunmatik desteği sağlanması Windows 8 ile geliyor.
İlerleyen dönemler, kullanıcı deneyimlerin de öne çıkmasıyla birlikte Windows 8’in dijital hayata neler getirdiği daha net bir şekilde ortaya koyacaktır.
Kaynak: Sosyalmedya