İnternet devi şirket, milyonlarca kitabı tarayıcıdan geçirip elektronik kitap platformu eBooks'a yüklemişti.
Telif haklarının çiğnendiğini söyleyen yayınevleri ile Google arasında altı yıldır süregiden dava, sonuçta anlaşmayla noktalanmıştı.
Fakat New York'ta bir mahkeme, anlaşmanın ''fazla ileri gittiğine'' hükmetti. Mahkeme, uygulamanın Google'a haksız rekabet avantajı sağlandığını söylüyor.
Google ve yayınevleri arasında varılan anlaşma uyarınca, kitapları dijital formatta sunmasına izin verilen internet şirketi bunun karşılığında telif hakkı sahiplerine yılda 125 milyon dolar ödeme yapacaktı.
Fakat Google'ın tarayıcıdan geçirdiği kitapların bir çoğunun telif hakkı sahipleri belirlenemediği için, Google'dan telif ücreti de talep edemeyecekleri söyleniyor.
Mahkeme yargıcı Denny Chin, Google'a telifli eserlerin kopyalarını dijital ortama sürerek maddi kazanç imkanı veren anlaşmanın internet şirketine rakipleri karşısında haksız üstünlük sağladığını söyledi.
Amerikan Adalet Bakanlığı, New York'taki mahkemenin kararını onayladı ve anlaşmayı durdurmanın ''doğru hukuki sonuç'' olduğunu belirtti.
Amerikalı yetkililer, ''öksüz eser'' diye tanımlanan ve telif hakkı sahipleri tespit edilemeyen kitapların dijital kopyalarından Google'un kâr sağlamasının rekabet yasalarını çiğnediğini savunuyor.
Google, mahkeme kararından ''üzüntü duyduğunu'' söyleyerek tepki verdi.