Nonloser adlı üyeden alıntı
Bunun sebebi g+ dan kısa sürede fazla bir beklentin olması olabilir mi?
Facebook yılların sitesi, Google+ ise henüz dün çıktı diyebileceğimiz bir site. Facebook kullanıcıları 700milyon iken Plus 50milyon civarında (yaklaşık) Yani 14 kat üye...
14 kat üyesi olan bir sitede paylaşılma oranının 5 10 kaf fazla olması sizce de normal değil mi?
Benim kanaatimce +1 Google'in Türkiye pazarında faaliyete geçiremeyeceği bir ürün haline gelecek. Şöyle ki Türkiyede anlık mesaj yazılımı denilince akla ilkgelen ürün MSN Messenger ise Almanyada gidip sorduğunuzda farklı bir ürün cevabınını alırsınız. Çünkü ülkelerin belirli bir internet alışkanlıkları vardır ve artık globalleşme ile kolay kolay yıkılamayacak bir tabu haline gelmiştir.
Hatırlanacağı üzere Google Video ile Youtube savaşını açık ara Youtube kazanmıştı. Google ise çareyi youtube alıp, google videonun işine son vermekle buldu. Yani google gmail hizmeti hariç diğer hizmetlerde (en sık kullanılanlardan bahsediyorum) Türkiye pazarında pek başarılı değil. Aradan yıllar geçse dahi Google Videonun Türkiyede pazar bulamaması buna en iyi örnek gösterilebilir. Youtube ise incelenecek olursa bugün en çok kullanılan video sitelerinden birisi haline gelmiştir. Facebook ile arasındaki benzerlikler kullanıcının oldukça alışık olduğu düzende seyrediyor. (beğenmek, paylaşım, özelleştirme,kişiselleştirme v.s)
Facebook'un Türkiyede tutunma sebeplerini hepimiz çok iyi biliyoruz. Hatta en çok facebook kullanıcısının neden Türkiye'de bulunduğunu ise anlatmama gerek yok (youtubeun Türkiyede en çok sevilen site olması ile aynı sebepler, kullanıcı dostu ve kolay kullanım v.s)
Facebook gibi arkadaşlık ve sosyalleşme üzerine bir platformun Türkiyede bir anda patlaması normaldir. Ama webi daha özelleştirmek adına açılan ve dünyada çığır açacacığını iddia eden Google+1 ise Türkiyede tam bir tökezleme geçirmiştir.
Bunu mod arkadaşımız henüz yeni olduğuna bağlamış, ilerleyen günlerde hepimiz gelişime şahit olacağız. Ancak benim ve yakınlarda takip ettiğim tüm google+ kullanıcılarının bu ürüne sıcak bakmadıklarını söylemeliyim.
Bu arada dünyanın öteki ülkelerinde google+ ya nasıl bakıldığını ise araştırmaktayım. Dileyenler yazdıklarımdan alıntılar alıp makale hazırlayabilirler.