Bilişim Hukuku Derneği yeni internet düzenlemesiyle internet kullanıcılarının mahkeme kararı olmaksızın izlenerek, bir nevi dijital fişleme yapılacağını vurguladı. Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Kürşat Ergün, yeni internet düzenlemesiyle 30 milyon internet kullanıcısının, mahkeme kararı olmaksızın devlet tarafından izlenerek bir nevi “dijital fişleme” yapılacağını vurgulayarak, aynı Gezi Parkı’nda olduğu gibi protestoların başlayabileceğini söyledi.
Türkiye’de torba yasa kapsamında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayına sunulan internet düzenlemesine Türkiye’den ve dünyadan tepkiler sürüyor.
Düzenlemenin ayrıntılarını Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Kürşat Ergün, Amerika’nın Sesi’e açıklarken, internet düzenlemesinin çıkış noktasının Gezi Parkı ile başlayarak 17 Aralık ile devam eden bir takım politik gelişmeler olduğunu vurguladı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün 2011 yılında sosyal medya paylaşımlarında “İnternet bir özgürlük alanıdır. Kesinlikle sınırlandırılmamalıdır” şeklinde mesajlar verdiğine değinen Kürşat Ergün, yapılan uluslararası tepkileri de dikkate alarak Gül’ün tasarıyı veto edebileceğini vurguladı. Ancak Ergün, tasarı Cumhurbaşkanı tarafından onaylanarak yasalaşsa bile, muhalefet partilerinin girişimleriyle Anayasa Mahkemesi sürecinin başlatılabileceğini söyledi.
Kürşat Ergün, kişilerle ilgili hukuka aykırı bir içeriğin yayınlanması durumunda 24 saat içinde mahkeme kararıyla erişimin engellenmesinin tasarının olumlu yönlerinden biri olduğunu söylüyor. Ergün, bir diğer olumlu adımın ise, özel hayatın gizliliği gerekçesiyle, insanların doğrudan tedbir kararıyla söz konusu içeriğe erişimin engellenmesini doğrudan iletişim başkanlığına başvurarak sağlamalarının mümkün kılınması olduğuna dikkat çekiyor.
“DİJİTAL FİŞLEME YAPILACAK”
Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Avukat Kürşat Ergün, tasarının Bilişim Daire Başkanlığı’na sınırsız yetki veren birçok başlık içerdiğine ve Türkiye’de sayıları yaklaşık 30 milyon olarak belirtilen internet kullanıcısının, mahkeme kararı olmaksızın devlet tarafından izlenerek bir nevi “dijital fişleme” yapılacağına dikkati çekiyor. Bu durumun da internet kullanıcılarının, takip edilme endişesiyle oto sansür sürecini de başlatacaklarını gündeme getiriyor.
İnternet kullanıcılarının klavye başında istediklerini dile getirerek psikolojik rahatlama sağladıklarını da savunan Ergün, “Eğer bu hak da ellerinden alınırsa, insanlar tepkilerini farklı şekillerde gösterirler, aynı Gezi Parkı’nda olduğu gibi protestolar başlar” sözleriyle tasarıya bilişim hukuku uzmanı olarak karşı çıktığının altını çizdi.
Amerika’nın Sesi’nin haberini “Bu internet özgürlüğüne darbedir” başlığıyla okuyucularına duyurması dikkat çekti.
Fotoğraf Alternatif Bilişim Derneği tarafından yayınlanan Türkiye’de Dijital Gözetim: T.C. Kimlik Numarasından E-kimlik Kartlarına Yurttaşın Sayısal Bedenlenişi kitabının kapağıdır.
- Kaynak: http://webklavuz.blogspot.com.tr/2014/02/dijital-fisleme-yaplacak.html#sthash.K5GRkQbA.dpuf