Gün geçmiyor ki teknoloji tüm albenisiyle ruhumuzun derinliklerinde dolaşıp didik didik etmesin zihinlerimizi. Her döneme ait bir teknoloji çılgınlığı söz konusu oluyor. Şimdilerde de "Giyilebilir teknoloji" olgusu düşmek bilmiyor dilimizden.
Küçüklüğümden hatırlıyorum, casio marka "dit-dit..dit-dit" diye sinir tiz bir ses ile öten siyah kordonlu şık saatlerim vardı, saatlerim diyorum çünkü dayanmazdı bana. Ya kordonunu kopartır, ya da düşürür camını çatlatır, nihayetinde de kullanılamaz hale getirirdim. Bizimkiler de ucuz olduğundan yenisini alabilirlerdi sağ olsunlar.
Akıllı Cihazlar Sardı Dört Bir Yanımı
Günümüzde o saatlerin yerlerini akıllı saatler, şekilli artistik ama bir o kadar da çakma güneş gözlüklerimizin yerlerini de Google Glass'lar almaya hazırlanır oldu. Hatta geçen aylarda da bir akıllı yüzük fırtınası esmeye durmuş ki medyada sormayın. Ne var ki arkadaşlar, tüm bu olaylar ülkemiz bazında henüz erken aşamada.
Amerika'da dahi yeni gelişen ürün olması hasebiyle kısıtlı sayıda kullanımı söz konusu olan Google Glass'a dair bir panik ve şikayet aldı yürüdü. Duymuşsunuzdur geçenlerde barlarda ve restoranlarda yasaklanan Glass kullanımında zirveye ulaşıldı neredeyse. Sinemaya giden bir şahıs, Google Glass ile salona girme gerekçesiyle FBI tarafından gözaltına alındı. Gerekçe basit; korsan olarak filmi videoya çekebilme ihtimaliydi. "Ben senin, beni sevebilme ihtimalini sevdim" der şair, ne alaka:) Adamın masumiyeti, 3 saatlik sorgusu sonunda, numaralı gözlük kullanımına bağlı olarak Google Glass'ı gözlüğüne monte ettiğini anlamalarıyla ortaya çıkmış.
Yine Amerika'da yaklaşık birkaç ay önce de Google Glass'ı direksiyon başında kullanmaya kalkan bir adam, trafik polislerinden ceza yemişti. Komik arkadaşlar şimdiden benzer durumları ülkemize de uyarlayarak farklı karikatür fikirlerini ortaya çıkarabilirler.
Mahremiyetime Dokunma
Dev şirketler bu tarz giyilebilir ürünleri geliştiredursun, kim alacak bunları, kime satacaklar peki? Hadi diyelim çıkan her teknolojinin ilk ürününü almayı kendilerine görev edinen arkadaşlar da mevcut, ancak problem burada baş gösteriyor hocam. Bu arkadaşlar giyilebilir teknolojiyi ne kadar intizamlı kullanabilecek? Sosyal alanlara aktif olarak girildiğinde, elde bir video kamera ile gezinme tedirginliği ve rahatsızlığı sunacaktır o ortamdakilere.
Kaldı ki mahremiyet problemleri Google Glass öncülüğünde başladı ve bugün dahi devam ediyor. Düşünün ki sevgilinizle oturmuşsunuz yemek yerken yan veya karşı masada oturan Google Glass'lı kişi ya da kişilerin, sizin videolarınızı, fotoğraflarınızı çekip çekmediklerinden emin olamazsınız. Bu durumdan eminim ki rahatsız olmayacak olan yoktur. Soğutmak gibi olmasın ama sırf gözünüzde Google Glass var diye rahatsız edici görünmek istemezsiniz, istemeyiz.
Tiz Zamanda Kullanılmak Üzere
Giyilebilir teknolojileri çılgınlar gibi kullanma isteğimizi kamçılayan ve aynı zamanda da aynı oranlarda huzursuz ve tedirgin eden detaylar da söz konusu. Ne kadar imkansız gibi görünse de umarım tez zamanda halledilir ve gönül rahatlığıyla kullanıma başlayabiliriz. Teşekkür ederim..
Kaynak: http://www.cerezlerim.com/2014/03/giyilebilir-teknoloji-dar-m-geldi-ne.html
İyi Çalışmalar..