Önceki yazlarımdan birinde Google Glass'dan Sonra İlk Devrim:Full HD Lens isimli makalemde kontakt lenslerin teknolojik boyutunu arz etmiştim sizlere. Teknolojinin nasıl çılgınlar gibi geliştiğini, lenslerin kullanımında sağlıklı yaşamdan öte bilimin ışığında nelerle karşılaşabileceğimizi anlatmıştım. Bu yazımda da hangi kontakt lensin size en uygun olduğunu ve lens kullanımında dikkat edilmesi gereken hususları izah edeceğim.

Kontakt Lens Kullanımı

Kontakt lensler artık günümüzde görme bozukluklarının düzeltilmesinde alternatif bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Aynı zamanda farklı renkte gözlere sahip olmak isteyen insanların da vazgeçilmez birer parçasıdır.

Bununla birlikte lens kullanmayı gözlük kullanmaya tercih edenlerin sayısı bir hayli fazla olmakla beraber, lens kullanımının çok daha fazla hassasiyet gösterilmesinin gerektiği unutulmamalıdır.

Sizlere bu makalemde bizzat kendim de kontakt lens kullanıyor olmam üzere, neler yapmamız ve nelerden özellikle kaçınmamız gerektiği gibi noktalarda paylaşımlarda bulunmak istiyorum..

Lens Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

1. Öncelik olarak mutlaka kontakt lenslerinizi dokunmaksızın hijyen kurallarına azami özen göstermeliyiz. Ellerimizin kesinlikle çok temiz olmasına özen göstermeliyiz sabunla yıkanması mütakip kurulama aşamasında temiz ve tüm bırakmayan havlulardan tercih etmeliyiz..

2. Lens kaplarının genellikle plastikten imal ediliyor olması bakteri üremesine müsait bir zemin hazırlayacağından 1-2 ayda bir lens kapların değiştirilmesi bizim lehimize olan bir durumdur. Kaldı ki satın alacağınız kontakt lens solüsyonları ile birlikte çoğunlukla lens kabı hediye edilmektedir..

3. Sert kontakt lens ve yumuşak kontakt lensler için lens solüsyonları farklı olmakla birlikte bizlere önerilen solüsyonu kullanmaya dikkat etmeliyiz. Kontakt lenslerin kullanımının ardından, temizleyip dezenfekte etmek için bu lens solüsyonlarını kullanmalıyız..

4. Doktorumuzdan kontakt lensleri nasıl kullanacağımızı mutlaka öğrenmeliyiz. Kullanım esnasında talimatlara kesinlikle uymalıyız. Kontakt lensi ilk kez kullanıyorsak gözlerimizin reaksiyon göstermesi-gözlerde yaşarma, hafif yanmalar- son derece normaldir.

Kontakt lens-göz uyumu sürecinde sabırlı olmalıyız. Belirli dönemlere ait bir alerji problemimiz mevcutsa, lenslerimizi daha sık değiştirmeliyiz..

5. Gözlerimizin hassas olduğunu düşünüyorsak, önerilen UV (ultra viole ışın) engelleyici kontakt lensleri kullanabiliriz. Bu kontakt lensleri kullanıyor olsak bile gözü yeteri kadar muhafaza edemeyebileceğimizden, ekstra olarak güneş gözlüğü kullanabiliriz..

6. Kontakt lenslerin kullanımı esnasında ortamda buhar ya da duman vs. olmamasına dikkat etmeliyiz. Kozmetik ürünlerin lensimizle temasına kesinlikle izin vermemeliyiz. Lenslerin kullanımından önce saç spreyi vb. kullanacaksak bu evrede lenslerimizi kullanmamalıyız..

7. Bir arkadaşım solüsyon bittiği gün kontakt lenslerini içme suyu ile yıkadığında, lenslerin gözüne yapıştığını fark ettiğini ve zorlukla çıkardığını ifade etmişti. Bu durumdan ders çıkarmamız gerektiğini ve dolayısıyla kontakt lenslerin musluk suyu ve harici bir sıvı ile temizlenmemesi gerektiğini bilmeliyiz..

8. Kontakt lens kullanıyorsanız ve halihazırda internet ortamında bulunduğunuza göre, kontakt lens, solüsyonu vb. ihtiyacınız olan ürünlere ulaşabilmeniz adına internette yer alan çeşitli web sitelerini ziyaret edebilirsiniz..

Bilgilendirici ve akıcı olan bu makalemi sabırla okuduğunuz için çok teşekkür ederim..

Kaynak: http://www.cerezlerim.com/2014/03/kontakt-lens-kullanyorum.html

İyi Çalışmalar..