lostyazilim

Linux Rescue Disk ile sistem kurtarma

2 Mesajlar 744 Okunma
lstbozum
wmaraci reklam

CemAVCI CemAVCI WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 25.04.2014
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Meslek Antrenör
  • Konum İzmir
  • Ad Soyad C** A**
  • Mesajlar 63
  • Beğeniler 4 / 12
  • Ticaret 1, (%100)
Linux sisteminiz açılmıyor ya da kernel panic hatası alıyorsanız. Aşağıda bahsedeceğimiz işlemleri yapmadan önce lütfen diski başka bir bilgisayara takıp yansı kopyasını alın, bu işlemi yapmak için dd ya da dd_rescue komutunu kullanabilirsiniz, aynı şekilde arızalı olan sisteme de ek disk takıp rescue CDsi üzerinden de bu komutları uygulayabilirsiniz, diskler arasında karmaşa yaşamamak için yedek alacağınız diski daha büyük seçiniz, böylece hangi diskin sda ya da sdb olduğunu boyutundan kolayca ayırt edebilirsiniz,

Rescue CDsi ile açılış yaptığınızda bağlı diskleri görmek için:

ls /dev/ | grep sd
#sda
#sda1
#sda2
#sdb
#sdb1

Diskler hakkında daha detaylı bilgi almak için:

fdisk -l /dev/sda

sda yerine diğer sürücü isimlerini yazıp detay bilgilerini görebilirsiniz. FreeBSD gibi BSD tabanlı işletim sistemlerinde sda, sdb yerine /dev/ad0 gibi isimlendirme yapılmaktadır. dd komutu ile kopyalamayı başlatın, dd if=/dev/eski_disk of=/dev/yeni_disk bs=10M.
Kopyalama işleminiz bitince, sistem açılışını engelleyen unsuru çözmek için en doğru yol, sistem içerisine chroot ile giriş yapmaktır. Aşağıdaki komutları uygulayarak hem sys'nin hem dev'in de bulunduğu tam bir chroot ortamı sağlayabilirsiniz: Arızalı işletim sisteminin /dev/sda2'de olduğunu varsayarak örnekleri veriyorum

mount /dev/sdax /mnt
mount -t proc /proc /mnt/proc
mount -t sysfs /mnt/sysfs
mount --bind /dev /mnt/dev

chroot /mnt

Bu komutların hiçbirinden hata almadan eski sisteminize giriş yapabilmiş olmanız gerekmektedir, öncelikle varsa diğer sürücüleri de mount edin, bunun için fstab içerisindeki bilgiyi kullanabilirsiniz:
mount -a

Bu adımdan sonra, kullanmakta olduğunuz yüklü işletim sistemine bütün kaynakları ile erişmiş bulunuyorsunuz, rpm, yum gibi komutları dahi sisteminizde kullandığınız gibi kullanabilirsiniz

Sistem Açılışını düzeltme:
GRUB Sorunları

Eğer önyükleme sisteminizde arıza varsa, grub'ı yeniden yükleyebilirsiniz, fdisk ile boot diskini bulun, boot kısmında * olur:
fdisk -l /dev/sda
Disk /dev/sda: 250.0 GB, 250059350016 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 30401 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes

Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 * 1 13 104391 83 Linux
/dev/sda2 14 535 4192965 82 Linux swap / Solaris
/dev/sda3 536 1057 4192965 83 Linux
/dev/sda4 1058 30401 235705680 5 Extended
/dev/sda5 1058 30401 235705648+ 83 Linux

Örnekteki diskte ilk partisyon açılış için kullanılmakta, grub komutu ile Grub ekranına giriş yapın, Grub'da hd0 ilk disk hd0,0 ilk partisyon anlamındadır, eğer boot diskiniz ikinci sırada ise hd0,1 kullanmanız gerekir:
root (hd0,0)
find /boot/grub/stage1 #doğru sonucu alıyorsanız devam edin, almıyorsanız diğer partition ile deneyin
setup (hd0,0)

Donanım değişikliği nedeniyle açılmayan sistem

Donanım değişikliği nedeniyle açılmayan işletim sistemini onarmanın en kolay yolu, kernel'i kaldırıp yeniden yüklemek ile kolayca düzeltilebilir, bu işlemi yapmak için öncelikle dağıtımın sitesinden kernel rpm'i download edin, eskisini kaldırın ve yeniden yükleyin:
rpm -qa | grep kernel # bulunan kernel sürümünü silin
rpm -e kernel.2.6...
rpm -Uvh kernel.2.6... #ya da
yum install kernel.2.6..

wmaraci
reklam

Flawless Flawless Üyeliği Durdurulmuş Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 25.10.2013
  • Yaş/Cinsiyet 41 / E
  • Meslek Php Coder
  • Konum Antalya
  • Ad Soyad K** I**
  • Mesajlar 476
  • Beğeniler 22 / 87
  • Ticaret 7, (%100)
anlatımınız için teşekkürler

wmaraci
Konuyu toplam 1 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 1 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al